Denizli'de Bir Tarih Kül Oldu

Bir tarihi mirasımız daha yok olup gitti.Cumhuriyet döneminin ilk eğitim kurumlarından olan tarihi Gazipaşa İlk Mektebi binası çıkan yangında kül oldu

Denizli'de Bir Tarih Kül Oldu

Çal’da Cumhuriyet döneminin ilk eğitim kurumlarından olan tarihi Gazipaşa İlk Mektebi binası çıkan yangında kül oldu. Bir tarihi miras daha yok olup gitti.
Üzücü haber akşam saatlerinde Çal’dan geldi. Denizli24haber'den alınan bilgilere göre Saat 19.00 sularında Tarihi Çal İlkokulu binasında yangın çıktı. Kısa sürede binanın tamamını saran yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.

Ancak çabalar yetersiz kaldı, tarihi miras kül oldu.
Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda Denizli’de inşa edilen 4 eğitim kurumundan biri olan bina, yıllarca Gazipaşa İlk Mektebi olarak hizmet veren okulda, yaklaşık 20 yıl önce eğitim-öğretim durdurulmuştu.

Halk Eğitim Merkezi Sergi Salonu olarak kullanılan tarihi binada bir süre önce restorasyon çalışmalarının başladığı öğrenildi. Yangının çıkış nedeni ile ilgili inceleme devam ediyor.

ÇAL GAZİ PAŞA İLK MEKTEBİ
1924 yılında yapımına başlanılan okul 1928 yılında tamamlanarak eğitim–öğretime açılmıştır. Projesini Mimar Kemalettin Bey’in çizdiği okul Neoklasik tarzda yapılmıştır. Ahşap ve kagir bir yapı olan okulda sekiz derslik ile üç idare odası bulunmaktadır. Bina 1999 yılında, Gazi İlköğretim Okulunun başka bir yere taşınmasından sonra, Öğretmenevi ve Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler