Efsane komutana veda

ESKİ Kıbrıs Barış Kuvvetleri, Asayiş ve Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen, dün Selimiye Camii’nde son yolculuğuna uğurlandı.

Efsane komutana veda

Eski Kıbrıs Barış Kuvvetleri, Asayiş ve Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen, dün Selimiye Camii’nde öğlen nazının ardından düzenlenen cenaze töreni sonrası Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Orgeneral Özgen'i silah arkadaşları, sevenleri, ailesi, Vatan Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği yöneticileri uğurladı. Cenaze töreninde Aydınlık’a konuşan eşi Türkan Özgen duygularını bir sözcükle özetledi: “O bir kahramandı...”.
Törende konuşan Necati Özgen'in kızı Prof. Dr. Ebru Özgen da babasının vefatı ile ilgili duygularını şu ifadelerle aktardı: “Ben yalnız bir babayı değil bir dostumu, büyüğümü kaybettim. Çok üzgünüm. Biliyorsunuz çok vicdanlı, vatansever bir insandı. Herkese de miras olarak bunu bıraktı. Onu çok özleyeceğiz.”
Necati Özgen’in eşi Türkan Özgen eşinin ebediyete uğurlanışında “Türk milletinin başı sağ olsun. Çok üzgünüm. Bu nedenle kelimelerimi de seçemiyorum ama sadece şunu söyleyebilirim. O bir kahramandı…” ifadelerini kullandı.
Özgen, vefatından önce Aydınlık’a yaptığı açıklamada, Irak’taki hataların Suriye’de tekrar edilmemesini, Türkiye’nin Suriye Hükümeti ile derhal temasa geçmesini istemişti. Em. Orgeneral Necati Özgen, teröre karşı mücadelede önemli görevler yapmış, Irak’a yönelik sınır ötesi operasyonları yönetmişti. ABD’nin “Türk Generaller kontrolden çıktı” dediği 35 kişilik Çelik Harekatı'nı yöneten isimlerden biriydi. 1. Körfez Savaşı sonrası Irak’ın kuzeyinde yaşanan otorite boşluğu sonrası PKK’nın bölgeye yerleşmesine karşı dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’le Irak’ta çalışmalar yapmış, Saddam yönetiminin Türkiye sınırına kadar denetim sağlaması için çalışmıştı. Bu çerçevede Barzani ile Bağdat yönetimi arasında barış sağlanmasına aracılık etmişti. Bu çalışmaları sürdürürken Eşref Bitlis’le birlikte helikopterle Irak’ın kuzeyinde uçarken İncirlik’ten kalkan Çekiç Güç’e bağlı uçakların, helikopterlerinin yakınından uçarak helikopterlerini düşürmek istediklerini açıklamıştı. Ayrıca görev yaptığı dönemde Çekiç Güç’e bağlı uçakların Cudi Dağı'nda sıkışan PKK’lılara malzeme attıklarını tespit etmişti.

NECATİ ÖZGEN KİMDİR?
Kara Harp Okulu'ndan 1959'da mezun oldu. Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Kıbrıs'ta önemli görevler üstlendi. Görev süresince Piyade Okulu Komutanlığı, Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Asayiş Komutanlığı, 3. Ordu Komutanlığı bünyesinde görevler yaptı. 1999'da orgeneral rütbesine terfi etti. PKK saldırılarının yoğun olduğu 1991-1995 yılları arası Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı görevini yaptı. Harp Akademileri Komutanlığı görevinden 1999 yılında emekli oldu.

 tgb.gen.tr

 

 

Tarih:
Diğer Haberler