Emniyetten 2021 Türkiye Uyuşturucu Raporu

'PKK ticaretin her alanında'

Emniyetten 2021 Türkiye Uyuşturucu Raporu

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2021 Türkiye Uyuşturucu Raporu'nu yayımladı. Raporda, PKK'nın uyuşturucu madde ticaretinin her alanında faaliyet gösterdiği kaydedilirken, ''Örgüt, yasa dışı kenevir ekimini bu alanın en kazançlı yöntemi olarak görmektedir. Örgütün bu alanda yılda 500 milyon dolar gelir sağladığı değerlendirilmektedir'' ifadelerine yer verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 2021 Türkiye Uyuşturucu Raporu'nu yayımladı. Raporda, küresel tablo içerisinde Türkiye’nin hiçbir yasa dışı uyuşturucu maddenin ana üretim alanlarından biri olarak gösterilmediği belirtilirken, “Uyuşturucu kaçakçılığı bağlamında son derece önemli bir güzergah olan ‘Balkan Rotası’ üzerindeki konumu ile Türkiye, gerek Asya’da üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen başta eroin olmak üzere afyon türevleri kaçakçılığında ve aynı bölgede son yıllarda imalatı ve kaçakçılığı artmaya devam eden metamfetaminde, gerekse Avrupa’da üretilen ve Asya’ya sevkiyatı yapılan sentetik uyuşturucu ve bu maddelerin üretiminde kullanılan kimyasalların kaçakçılığında transit ve hedef ülkedir. Bu coğrafyada görev yapan güvenlik güçlerimiz, insanlık suçu olan uyuşturucu suçları ile mücadeleyi, ‘Tüm dünya çocuklarını kendi çocukları olarak gören’ bir anlayışla sürdürmektedir” denildi.

''BU PAZAR İLGİ ODAĞI''
Yasa dışı uyuşturucu ticaretinin her türlü suç örgütü için önemli bir finans kaynağı olduğu aktarılan raporda, “Küresel düzeyde farklı coğrafi alan ve piyasalarda gizlilik içerisinde yürütülen bu faaliyetin finansal boyutuna ilişkin tahminler yapmak oldukça zordur. Ancak 2017 yılında yayınlanan Uluslararası Suç ve Gelişen Dünya Raporuna göre 2014 yılında esrar, kokain, opiyatlar ve amfetamin tipi başlıca uyuşturucuların küresel perakende piyasasının 426 ile 652 milyar ABD Doları olduğu tahmin edilmektedir. Böyle yüksek bir pazar doğal olarak organize suç gruplarının da başlıca ilgi odağıdır. Örneğin; 2017 AB Ağır ve Organize Suç Tehdit Analizi Raporuna göre Avrupa’da 5000 organize suç grubu bulunmaktadır. Bu grupların üçte biri doğrudan uyuşturucu ticareti ile ilgilidir” tespitlerinde bulunuldu.

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİNİN ROLLERİ
Organize suç örgütlerinin uyuşturucu kaçakçılığındaki rollerini karmaşık bir ilişki bütünü içerisinde ele almak gerektiği bildirilen raporda, “Üretim, kaçakçılık ve satış aşamalarından oluşan uyuşturucu kaçakçılığı sürecinde bu gruplar, her bir aşamada farklı roller üstlenebilirken, aşamaların tamamında da yer alabilmektedir. Diğer bir ifadeyle sadece üretim aşamasında uzmanlaşmış bir organize suç örgütü ile karşılaşılabileceği gibi birden fazla aşamada uzmanlaşmış olanlarla da karşılaşılabilir. Bu suç grupları ulusal ve uluslararası alanda iş birliği içerisinde hareket edebilirken kimi durumlarda aralarında rekabet ve çatışmalar gözlenebilir” ifadelerine yer verildi.

''PKK BİZZAT İŞİN İÇİNDE''
PKK/KCK/PYD terör örgütünün, uyuşturucu madde ticaretinin her alanında organize bir biçimde faaliyet gösterdiği belirtilen raporda, “İlk önceleri uyuşturucu organizasyonlarından, faaliyetlerine göz yumma ve sözde güvenliklerini sağlama karşılığı komisyon alan PKK/KCK/PYD terör örgütü, uyuşturucu madde ticaretinin sağladığı kazancın büyüklüğünü anlayınca bizzat bu işin içinde yer almayı tercih eder olmuştur. Ülkemizde uyuşturucu madde kaçakçılığına önlemeye yönelik olarak yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilen yakalamalar, PKK/KCK/PYD terör örgütünün uyuşturucu ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Yine terörle mücadele birimleri tarafından PKK/KCK/PYD terör örgütü hedeflenerek yapılan birçok operasyonda önemli miktarda uyuşturucu madde ele geçirildiği görülmektedir. Bu durum terör örgütünün uyuşturucu madde ticareti ile ne denli iç içe olduğunu açıkça göstermektedir. PKK/KCK/PYD terör örgütünün teşkilatlanması göz önüne alındığında; yurtdışı teşkilatının, Ortadoğu’dan Batı Avrupa ülkelerine kadar uzandığı görülmektedir. Bu geniş alan, dünyanın en önemli uyuşturucu madde ticareti güzergahlarından birisi olan ‘Balkan Rotası’nın tamamını kapsamaktadır” değerlendirmeleri yer aldı.

''SOKAK SATICILIĞINI DA ORGANİZE EDİYOR''
Eroinin Avrupa ülkelerine ulaştığında fiyatının katbekat artmasının yanı sıra, saflık oranının oldukça düştüğü ifade edilen raporda şu görüşlere yer verildi:
“PKK/KCK/PYD terör örgütü, uyuşturucu maddelerin üretimi ve nakliyesinin yanı sıra Avrupa pazarında sokak satıcılığını da organize ederek eroinin perakende satışındaki fiyat avantajından yararlanmaktadır. Çünkü sokaklarda gram bazından pazarlanan eroinin fiyatı yükselmekte ve bunun yanı sıra saflık oranları yüzde 10’lara kadar düşürüldüğü göz önüne alındığında, çok yüksek boyutlarda maddi kazanç ortaya çıkmaktadır. Bu fiyat farklılığı kolay ve bol kazanç elde etmek isteyen PKK/KCK/PYD terör örgütü için cazip bir unsur olarak kabul edilmekte ve uyuşturucu madde ticareti faaliyetlerini körüklemektedir.”

''KUZEY IRAK KAMPLARINDA İMAL EDİLİYOR''
Raporda, örgütün, yasa dışı kenevir ekimini bu alanın en kazançlı yöntemi olarak gördüğü bildirildi. Bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu kırsalında kenevirden elde ettiği esrar ticaretinden büyük gelir elde eden örgütün, bu süreci bizzat organize etmenin yanı sıra köylülere ve bölge insanına kenevir ektirdiği veya kenevir ekimine teşvik ettiği, üretilen esrardan komisyon aldığı aktarılan raporda, “PKK yasa dışı kenevir ekimini en kazançlı yöntem olarak görmektedir. Örgütün bu alanda yılda 500 milyon dolar gelir sağladığı değerlendirilmektedir. Terör örgütü PKK/KCK/PYD bir dönem Lübnan’ın Bekaa Vadisinde bulunan kamp bölgelerinde (Baelbek ve Hermen) kenevir ve haşhaş ekimi yaparak kurduğu laboratuvarlarda uyuşturucu imal etmekteydi. Şimdilerde ise Kuzey Irak kamplarında ve ülkemiz sınırına yakın sınır köylerinde uyuşturucu imal ederek nihai pazara sunduğu bilinmektedir. Bilhassa Afgan afyonunu işleyerek elde ettiği eroinin Avrupa pazarında arzına büyük önem vermektedir” denildi.

SİYASİ AMAÇLI DERNEKLER KULLANILIYOR
PKK/KCK/PYD terör örgütünün uyuşturucu faaliyetlerine tacir ve üreticilerden komisyon alarak başlamış olsa da son zamanlarda uyuşturucunun Avrupa sokak piyasasını kontrol etmeye kadar ilerlediği kaydedilen raporda şu tespitlerde bulunuldu:
“PKK/KCK/PYD Avrupa’da uyuşturucu dağıtımını bizzat organize etmekte ve yönetmektedir. Uyuşturucu fiyatlarındaki yüksek kar oranları örgütün sokak dağıtımına yönelmesinin en önemli nedenidir. Bu durum birçok uluslararası raporda da yer almıştır. Güney Amerika’daki uyuşturucu kartellerinin dağıtımında uyguladığı yöntemleri, PKK/KCK/PYD terör örgütü Avrupa ülkelerinde rahatlıkla uygulamaktadır. Güney Amerika’daki kartellerin kullandıkları paravan şirketleri ile maaşlı dağıtım elemanlarının yerine, PKK/KCK/PYD terör örgütü siyasi amaçlı dernekleri ve deşifre olmamış militanlarını kullanmaktadır.”

OLCAY KABAKTEPE / AYDINLIK 

Tarih:
Diğer Haberler