Ergün Atalay: 2 bin 324 lirayla 20 milyon geçinemez!

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ergün Atalay: 2 bin 324 lirayla 20 milyon geçinemez!

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücretin kabul edilebilir bir tarafının olmadığını belirterek "2 bin 324 lira bizim beklentilerimizin çok altında. TÜİK’in açıkladığı bir işçinin aylık gıda harcama rakamının bile altında. Açlık sınırına yakın bir rakam" dedi.

Atalay, önceki gün açıklanan yeni asgari ücret rakamının hükümet ve işverenin tarafının oy çokluğuyla belirlendiğine dikkat çekerek, işçi tarafı olarak dün yürütülen görüşmelerin büyük bölümünde olmadıklarını söyledi.

Bir işçinin yaşam maliyeti olarak hesaplanan 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı görüşmeme yönünde kararları bulunduğunu anımsatan Atalay, Hak-İş ve DİSK’in sürece katkı verdiğini, gerekli kamuoyunu oluşturduklarını, gerekli duruşu sergilediklerini ifade etti. Türk-İş’in bu süreçleri tüm yönetim kadrosuyla yürüttüğünü vurgulayan Atalay, "Bazıları ‘Türk-İş dediği yerde duracak mı?’ dedi. Türk-İş 40 senedir dediği yerde duruyor. Daha önce ‘2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı kabul etmeyiz’ dedik ve etmedik" diye konuştu.

20 MİLYON BU RAKAMLA GEÇİNİYOR

"Yeni asgari ücret rakamının kabul edilebilir tarafı yok" diyen Atalay, şöyle devam etti: "2 bin 324 lira bizim beklentilerimizin çok altında. TÜİK’in açıkladığı bir işçinin aylık gıda harcama rakamın bile altında. Açlık sınırına yakın bir rakam. 20 milyona yakın insan bu rakamla geçiniyor. Açıklanan rakamının enflasyonun üzerinde olduğu söyleniyor. İyi de bir de sokakta insanın yaşadığı enflasyon var. Hiçbir şey vermeseler elektrik ve doğalgaza yapılan zam kadar asgari ücreti artırsalardı."

Atalay, Türk-İş’in 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı görüşmeme kararıyla herkese net bir mesaj verdiğini dile getirerek şunları söyledi: "Bir rakam açıklamak mecburiyetindeyiz. Bizim elimizde yaşam maliyeti verisi var. Bizim açıkladığımız rakam makul ve mantıklı bir rakam. 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı görüşmeme sözümüzde durduğumuzu kamuoyu net bir şekilde gördü."

"30 KEZ KATILMADIK"

Türk-İş’in işçi tarafı olarak belirlenen asgari ücret rakamına 30 kez katılmadığına işaret eden Atalay, istisnalar dışında hükümet ile işverenin birlikte rakamı belirlediğini söyledi. Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının sorunlu olduğunu söyleyerek "Bu yapı 40 senedir var. Bu yapı demokratik bir yapı değil. Bu yapıyı değiştirmek gerekiyor. Bu konuda herkesin kafa yorması lazım. Bu Komisyon yapısından adaletli bir karar çıkmaz" ifadelerini kullandı. Atalay, Türk-İş’in eleştirilmesine ilişkin de "Rakam iyi olduğu zaman hükümet ve işveren vermiş oluyor, rakam iyi olmadığı zaman sendikalar alamamış oluyor" dedi.

"HEDEF ALANLAR ZARAR VERİYOR"

Atalay, sendikayla, sendikacılıkla alakası olmayan, sendikacılık dersi vermesine tepki göstererek şunları kaydetti: "Ülkemizde işçi var, işveren var, bir de beyaz yakalılar var. Bu beyaz yakalılar sanayide de var, televizyonlarda ve gazetelerde de var. Hayatının hiçbir sürecinde sendikaya üye olmamış, sendikanın ne olduğunu bilmeyen bu kişiler sendikayla ilgili sendikacılara ders vermeye, parmak sallamaya devam ediyor. Bu arkadaşların her şeyden evvel sendikaya üye olması gerekiyor. Sendikanın, sendikacılığın ne olduğunu bilecekler, sendikacılarla temas kuracaklar. Basındaki çalışan arkadaşlarımızın sadece yüzde 10’u sendikaya üye olsa biz bugün birçok sıkıntı ve problemi yaşamamış oluruz. Sendikacıları hedef alan yayınlar ve sözler aslında emeğe zarar veriyor. Tüm bunlar sendikacılar, sendikalar ve işçileri itibarsızlaştırıyor."

AÇLIK SINIRI 2 BİN 162 LİRA

Asgari ücrete yapılan zammı kabul etmeyerek masayı terk eden Türk-İş, dün aralık ayında dört kişilik bir aile için açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Araştırmaya göre, aralık ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden ‘açlık sınırı’ 2 bin 162 lira 70 kuruş olarak belirlendi. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen ‘yoksulluk sınırı’ 7 bin 44 lira 62 kuruş oldu. Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2 bin 649 lira 75 kuruş olarak hesaplandı.

GIDA ENFLASYONU 11.41

Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı önceki aya göre 2.85 oranında arttı. Gıda enflasyonunda son 12 ayda artış oranı da yüzde 11.41 olarak hesaplandı. Araştırmaya göre, süt, yoğurt, peynir grubunda süt ve peynirin fiyatı aynı kalırken, yoğurt fiyatında artış yaşandı. Kıyma ile kuşbaşı et fiyatında bu ay artış tespit edilirken, sakatat ürünlerinin fiyatı değişmedi. Tavuk fiyatı düşük de olsa artarken, balık fiyatı geçen ayın tersine bir gelişmeyle hamsi ve istavritteki artışa bağlı olarak yükseldi.

MANAV REYONU FİYATLARI

Yumurtanın fiyatı bu ay tanede 5 kuruş geriledi. Bakliyat ürünlerinden kırmızı ve yeşil mercimek fiyatında artış belirlenirken diğerleri aynı kaldı. Gıda harcamasında günlük tüketimi sık olan yaş sebze ve meyve fiyatlarında önemli bir değişiklik görülmedi. Ailenin harcamalarında önemli ağırlığı olan yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 5.46 lira olarak hesaplandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı 5.75 liraya yükselirken, meyve ortalama kilogram fiyatı 4.81 liraya geriledi. Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek ve makarna fiyatı aynı kalırken diğer ürünlerin fiyatında artış yaşandı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler