Genelkurmay Başkanları "Kürdistan referandumu"nu görüştü

Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar ve İran Genelkurmay Başkanı Bakıri, "Kürdistan" referandumunu görüştü

Genelkurmay Başkanları "Kürdistan referandumu"nu görüştü

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin "Kürdistan referandumu" yapmaya hazırlandığı 25 Eylül'e yaklaşırken Irak'ta tansiyon iyice yükseldi. Bağdat, dün oylamaya katılma kararı alan Kerkük Valisi'ni görevden aldı. Vali kararı reddetti. Peşmerge Vali'ye destek için Kerkük'e askeri yığınak yapmaya başladı. Dün, zamanlamayı erken bulan ABD, AB ve BM temsilcileri Barzani ile görüştü ve referandumu ileri bir tarihe erteleme önerisi sundu. Teklifi reddeden Barzani, son kararı bugün açılacak olan İKYB meclisine bıraktı. Ankara ise "Bedeli olur" diyerek tavrını sürdürürken, İran "Referandum içsavaş çıkarır" çizgisinde ısrarcı.

Irak'ta ortam ısınırken bugün çok önemli ve "ender rastlanan" bir gelişme yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve İranlı mevkitaşı Tümgeneral Muhammed Bakıri bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumu başlıca konu olarak ikili tarafından ele alındı.

İran Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, iki general görüşmede, "Irak Bölgesel Yönetimi tarafından yapılması planlanan referandumun, İran ve Türkiye dâhil olmak üzere bölge için tehlikeli ve olumsuz etkilerinin olacağı" görüşünü dile getirdi.

Bakıri ve Akar'ın görüşmede, "Referandumun ve bölücü planların uygulanmasını engelleme konusunda Irak'a komşu ülkeler arasında koordinasyonun gerekli olduğunu vurguladıkları" belirtildi.

ORTAK İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Telefon görüşmesinde, "iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki ortak işbirliği alanlarını " hakkında da görüşen Orgeneral Akar ve Tümgeneral Bakıri, "ikili ilişkilerin güçlenmesinin önemine değindi."

Myanmar'da Rohingyalı azınlığa yönelik saldırılar ve uygulanan şiddet, iki komutan tarafında ele alınan bir diğer konu oldu.

İRAN MEDYASINI: ENDER GÖRÜNEN BİR GÖRÜŞME

İran medyası iki generalin görüşmesini "Ender görünen olay" şeklinde yorumladı.

Tümgeneral Bakıri, geçen ay Orgeneral Akar'ın davetlisi olarak Türkiye'de resmi temaslarda bulunmuştu. İran İslam Devrimi tarihinde ilk kez gerçekleşen ziyarette, Bakıri, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilmişti.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler