Hakimden Kumpasçıya: 21 Kınalı Kuzunun Katilini Tanık Yaptınız!

Kumpas davaları hakimlerinin yargılanmasına devam edildi.Hakim, PKK'lı Şemdin Sakık'ın Ergenekon kumpasında tanık olarak dinlenmesine tepki verdi.

Hakimden Kumpasçıya: 21 Kınalı Kuzunun Katilini Tanık Yaptınız!

Ergenekon davasına bakan eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve eski savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ile Mehmet Murat Dalkuş’un yargılanmasına ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde devam edildi. Bölge Adliye Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Ali Pekgüzel, Hasan Hüseyin Özese ile tutuksuz yargılanan sanık Ercan Fırat'ın yanı sıra mağdur ve müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada tutuklu sanıklardan Hüsnü Çalmuk savunmasına kaldığı yerden devam etti. Çalmuk savunmasında, "Gerekçeli kararda dayandığımız tüm belgeleri paylaşmışızdır. Mahkeme boş durmamış ve tiyatro oynamamıştır. Kafasını kaldırmadan dosyayı incelemiş ve sonuçlandırmıştır" dedi. Mahkeme başkanı Haydar Metiner'in, "Ara kararda İlker Başbuğ'un kaçma şüphesinden mi bahsettiniz?" sorusuna cevap veren sanık Hüsnü Çalmuk, "Ara kararda İlker Başbuğ'un kaçma şüphesinden de bahsettik" diye konuştu.

İSİMSİZ İHBARLARI İNANDIRICI BULMUŞ

İlker Başbuğ' un, basın açıklaması yaparak davanın itibarsızlaştırılması nedeniyle de suçlandığını savunan Çalmuk, "İlker Başbuğ, Poyrazköy'de 5 boş LAW silahının olduğunu söylemiştir. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boş LAW'ların yanında dolu silahların da olduğunu tespit etmiştir. Yani Başbuğ'un açıklamasında bardağın boşu gösterilmiş ama dolusu gösterilmemiştir. İşte algı tam olarak budur" ifadelerini kullandı. Çalmuk daha sonra Ergenekon davası kapsamında yapılan ihbarlardan bahsedince mahkeme başkanı Haydar Metiner, "İhbarcıların gerçek kimliği çıktı mı?" sorusunu sordu. Çalmuk bu soruya, 'Hayır' cevabını verdi. Sanık Çalmuk, mahkeme başkanı Haydar Metiner'in, "Bunları inandırıcı mı buldunuz?" sorusunu ise, "Bu ihbarları biz inandırıcı bulduk" şeklinde cevapladı.

'İHBARCILARA ÖDÜL VERİLDİ Mİ?'

Başkan Metiner ayrıca, "İhbarcılara ödül de verildi mi?" sorusunu da yöneltti. Çalmuk da o konuyla ilgilenmediklerini, ihbarın niteliğine baktıklarını söyledi.

PKK'LI ŞEMDİN SAKIK'IN İFADESİYLE SAVUNMA YAPTI

Mahkeme başkanı Haydar Metiner'in, "Şemdin Sakık davada kendisi mi tanık olmak istedi?" sorusuna da yanıt veren Hüsnü Çalmuk, hazırlık aşamasında savcı tarafından Şemdin Sakık'ın beyanının alındığını söyledi. Mahkemede de Sakık'ın dinlendiğini kaydeden Çalmuk, "Güneydoğu'da yaşanan olaylarla ilgili beyanları alınmıştı. Savcıya ben 'Neden böyle yaptın?' diyemem. Kendisi mahkemede de dinlendi. Abdullah Öcalan'ın Suriye'den sınır dışı edilmesi için, 'Birkaç taburu Suriye'ye yığın. Bir komutan açıklama yapsın. Suriye'ye gözdağı verilsin' diye beyanda bulundu. Soyadı Ateş olan bir general de Suriye sınırında bir açıklama yaparak bunu söyledi. Yani Genelkurmay da bu kişinin kendisinden yararlanmış" şeklinde konuştu.

'BİR KATİLE DANIŞMAK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE VE TSK'YA AĞIR İTHAMDIR'

Mahkeme başkanı Haydar Metiner ise Çalmuk'un söz konusu beyanlarından sonra, şöyle çıkıştı:

"Şemdin Sakık 21 kınalı kuzunun katili olarak hüküm giymiş bir katildir. Bu şahısla, Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük bir devletin kurumlarıyla irtibat oluşturup, böyle bir katile gidip, bir diğer katilin Suriye'den çıkarılması konusunu danışmak, Türkiye Cumhuriyeti'ne, TSK'ya ağır bir ithamdır. Bunu düzeltmek istiyorum."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler