İdlib'te Türk Askerine Saldıranlar Kimler?

Piyade Teğmen Canbert Tatar'ın şehit olmasının sorumlusu, El Kaide'ye bağlı Uygur cihatçılarının örgütü olan Türkistan İslam Partisi!

İdlib'te Türk Askerine Saldıranlar Kimler?

TSK'nın yol kontrol devriyesi sırasında arama bölgesinin 250 metre güneyinde meydana gelen patlamada bir Türk askeri şehit düştü. TSK konvoyunun geçişi sırasında, yola önceden döşenen el yapımı patlayıcı fark edildi. İmha sırasında EYP'nin infilak ettirilmesi nedeniyle Piyade Teğmen Canbert Tatar, hayatını kaybetti.

Olay, M4'ün batısında, Cisr el Şuğur bölgesindeki el Gassaniye beldesinde yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “sebebi henüz tespit edilemeyen bir patlama” denirken Rusya saldırıyı Türkistan İslam Partisi'nin düzenlediğini açıkladı.

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Oleg Juravlyov, basın brifinginde, “Merkezimizin eline geçen bilgiye göre, terör eyleminden Türkistan İslam Partisi militanları sorumlu. Onlar, Türk askeri konvoyunun bu terörist grubunun mühimmat deposuna yaklaştığı sırada el yapımı patlayıcıyı infilak ettirdi” ifadesini kullandı.

Yerel kaynaklar saldırının, Rus uçaklarının Türk kuvvetleri ile birlikte M4 karayolunda ortak askeri devriyeye hazırlık için uçuş yaptığı sırasında meydana geldiğini belirtiyor.

Saldırının yaşandığı el Gassaniye'de TSK'nın bir gözlem noktası bulunuyor. Bölge, saldırının olası faili El Kaide'ye bağlı Uygur cihatçılarının örgütü Türkistan İslam Partisi (TİP)'nin kontrolünde.

TERÖR ÖRGÜTLERİ MEHMETÇİĞİ HEDEF ALIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında 5 Mart'ta imzalanan İdlib mutabakatı kapsamında terörden arındırılması öngörülen M4 karayolu ile 6 km kuzeyi ile 6 km güneyindeki bölgede Türk askeri zaman zaman hedef alınıyor.

Bu karayolu üzerinde yapılması öngörülen ortak devriyeler tam olarak planlandığı gibi işlemiyor. M4'ün tamamında yapılması plananlanan devriyeler terör örgütlerinin kışkırtmaları nedeniyle kısa tutuluyor. Mart ayında Turumba-Ariha arasında başlayan devriyeler ancak 20 Mayıs'ta el Kıyasat'a kadar uzanabildi. Dün yapılan 13. ortak devriye de ilk kez Urum el Coz kasabasına uzandı. Böylelikle devriye yürütülen alanın uzunluğu 20 kilometreye çıktı.

Devriyeler sırasında Türk-Rus konvoyu hedef alınıyor. Devriyelerin başladığı Mart ayında TSK’ya yönelik iki saldırı düzenlendi. Nisan'da bu saldırılar durdu ancak terör örgütleri bölgedeki sivilleri kullanarak konvoyun geçiş güzergahında yol kapatma, konvoyu taşlama gibi kışkırtmalara başladı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler