
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük, öngörülen Anayasa değişikliği ile toplumun, siyasal iktidarı denetleme, sınırlama ve mücadele araçları olan emek ve meslek örgütlerinin tek kişinin ve makamın insafına terk edileceğini söyledi.
Birleşik Kamu-İş, Anayasa değişikliği ve referandum sürecine ilişkin tavrının “Hayır” olacağını açıkladı. Halkın; görev, sorumluluk ve yetki verdiği siyasal iktidarı denetleme aygıtlarının parlamentolar ve kitle örgütleri olduğunu belirten Birleşik-Kamu-İş Başkanı Kütük, “Önümüzdeki günlerde halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliği paketi, ciddi biçimde geriye doğru gidişi öngörmektedir. Bu anayasa değişikliği ile Meclis’in iktidarı denetleme araçları tamamen elinden alınmakta, siyasal iktidarı ya da bileşenlerinden bazılarını görevden düşürme yetkisi yok edilmekte ve Meclis’i feshetme yetkisi tek bir kişiye ve makama verilerek demokrasinin doğdu bu topraklar 2200 yıl geriye götürülmektedir” dedi.
CUMHURİYETTEN VAZGEÇİŞ
Kütük, “Bu süreci; 1919’da Büyük Kurtarıcı ve Önderimiz öncülüğünde başlatılan Bağımsızlık ve Özgürlük mücadelesinin kazanılması ile 29 Ekim 1923’te kurulan ve parlamenter demokratik sisteme dayanan Cumhuriyet yönetiminden bir vazgeçiş olarak görmekteyiz. Yine, siyasal iktidarın, cumhuru temsil ettiği ve ‘bağımsız’ olduğu tasavvur edilen Cumhurbaşkanın yok edilmesi, tek bir kişiye ve makama kâğıt üzerinde ‘Cumhurbaşkanı’ adı verilmesi aynı geriye gidişin bir başka somut örneğidir” ifadelerini kullandı.
Emek ve meslek örgütleri açısından önemli bir geriye gidiş ise yeni pakette yer alan 108. madde ile geldiğine dikkat çeken Kütük, “Mevcut Anayasada Cumhurbaşkanına bağlı olan Devlet Denetleme Kurulunun yetkileri denetlemekle sınırlı iken, bu anayasa değişikliği ile bu kurula idari soruşturma yapma yetkisi de ekleniyor! Üstelik idari soruşturma yapma yetkisi tüm kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşları için de geçerli olacaktır. Bu durumda emek ve meslek örgütlerinin mücadelesinden ve bağımsızlığından bahsetmek olanaklı olmayacaktır” diye konuştu.
ARKASINDA EMPERYALİZM VAR
Bu geriye gidiş girişiminin arkasında başta ABD emperyalizmi olmak üzere uluslararası sermayenin ve onların yerli işbirlikçilerinin olduğunu kaydeden Kütük şöyle devam etti: “Başkanlık Sistemi ile birleşen idari yönetim sisteminin ‘eyalet sistemi’ olduğunu düşünüyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; emek örgütü olma görev ve sorumluluğu ile çağdaş, laik, demokratik Cumhuriyeti ortadan kaldıracağını düşündüğümüz bu anayasa değişikliğine karşı; emekten, demokrasiden, cumhuriyetten, parlamenter sistemden ve sosyal hukuk devletinden yana olan bütün Demokratik Kitle Örgütlerini ve yurttaşlarımızı göreve çağırıyoruz.”
Kaynak: Aydınlık
tgb.gen.tr