KKTC Başkan Yardımcısı Özersay: Hakkımızı Yedirmeyeceğiz!

KKTC Başkan Yardımcısı Kudret Özersay, Güney tarafının 7. parselin içerisine adım atması halinde Türkiye ve KKTC'nin müsaade etmeyeceğini ifade etti.

KKTC Başkan Yardımcısı Özersay: Hakkımızı Yedirmeyeceğiz!

KUZEYKıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Rum Yönetiminin, uluslararası hukuku hiçe sayarak belirlediği 7 numaralı saha için uluslararası enerji şirketlerine davette bulunmasının hukuksuz olduğunu belirtti. Özersay, adımı "Kıbrıs Türk halkının haklarını gasp etme girişimi" olarak niteledi. Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY), 7 numaralı saha için uluslararası enerji şirketlerine davette bulunmuş, ABD’li Exxon Mobil GKRY’nin çağrısına göz kırpmıştı. Özersay, Rum tarafının İtalyan ENİ şirketine, Türkiye kıta sahanlığı ile çakışma ihtimali olan bir bölgede yetkilendirme yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Dolayısıyla birtakım başka şirketlere 7. parselin içerisinde bulunan yere adım atarlarsa Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Bunun dışındaki alanlarda Kıbrıslı Türklerin haklı sahibi olduğu diğer bütün alanlarda mademki siz bu kazıları yapıyorsunuz, şirketleri yetkilendiriyorsunuz,doğalgaz arıyorsunuz, biz de bir araştırma yapacağız, biz de kazı yapacağız. Yetkilendirdiğimiz Türk Petrolleri Anonim Ortaklığıile Kıbrıs Türk tarafı da bu bölgede haklarını kimseye yedirmeyecek ve kendi araştırmasını yapmaya başlayacaktır."

Rumların arama izni verdiği İtalyan ENI şirketine ait "Saipem 12000" adlı sondaj gemisi, şubat ayında 3. parsele giderken Türk donanması tarafından engellenince, Doğu Akdeniz’den ayrılmak zorunda kalmıştı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler