KKTC’de Denktaş Politikaları Kazandı: Sıra KKTC'nin Tanınmasında

KKTC'nde yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde Ersin Tatar seçildi. Sıranın KKTC’nin tanınması çalışmalarına gelmesi bekleniyor.

KKTC’de Denktaş Politikaları Kazandı: Sıra KKTC'nin Tanınmasında

KKTC’de yapılan Cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde Ulusal Birlik Partisi (UBP)'nin adayı Başbakan Ersin Tatar oyların yüzde 51.74'ünü alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Kıbrıs’ta Batı politikalarını ve federasyonu savunan Mustafa Akıncı seçimi kaybetti. Tatar seçim sonuçlarının belli olması sonrasında yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanlığı görevinde anayasa gereği tarafsızlığını koruyacağını ve birlik beraberlik için toplumsal bütünlük ve uzlaşıyı temsil edeceğini ifade etti. Tatar, “Oy veren, vermeyen herkese teşekkürler. Bizim için önemli olan kutuplaşmak değil, birlik, beraberlik ve bütünlük içerisinde KKTC'yi daha güzel günlere taşıyabilmek, çoluk çocuğumuza, gençlerimize bu topraklarda güvenli bir gelecek sunabilmek için çalışmaktır. Kıbrıs Türk'ü her şeyin en iyisini, en güzelini hak ediyor. Onlara verdiğim her sözü tutacağım; herkesin Cumhurbaşkanı olmayı, birleştirici, uzlaşmacı bir anlayışla hareket etmeyi, halkımızın içinde, yanında olmayı sürdüreceğim” dedi.

KKTC'nin Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik güçlükleri aşmasına yardım eden Türkiye'ye teşekkür eden Tatar, ''Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olan, buraya evlatlarını gönderen, şehitler veren Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte olmaktan övünç ve kıvanç duyuyorum. Seçim malzemesi yapmak için Türkiye'ye laf uzatanları kınıyoruz'' ifadelerini kullandı.

 

'TOPRAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere işaret eden Tatar, Türkiye ile uyum içinde çalışmanın daha da önem taşıdığını vurgulayarak şu görüşleri savundu:

"Ben Cumhurbaşkanı olarak, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda başı dik ve onurlu bir şekilde yaşaması için her yerde çalışmalarımı bu anlayışla yürüteceğim. Halkımızdan aldığım onay doğrultusunda kendi topraklarımıza, kendi devletimize ve Türkiye'mizin garantörlüğüne sahip çıkacağımı dünya kamuoyuna bir kez daha duyurmak istiyorum.

Cumhurbaşkanlığı görevinde faal olacağım. Çeşitli toplum kesimleriyle ve halkla bütünleşen, Kıbrıs Türk halkının sesini dünyaya duyuran bir cumhurbaşkanı olacağım. Seçim dönemi ve atışmalar hep geride kaldı. Önümüze bakmalıyız. Dördüncü Cumhurbaşkanının da görüş ve önerilerini alıp ilişkileri en iyi şekilde sürdürmek bize yakışandır. Benim Sayın Akıncı ile kişisel olarak hiçbir sıkıntım olmamıştır. Müzakere masasında anlaşma istiyoruz. Ama halkın bağımsızlığına ve egemenliğine de önem veriyoruz. Kırmızı çizgilerimizin daha net şekilde ortaya konulması halinde bir görüşme sürecinin daha başarılı olacağını düşünüyorum. Geçmişte federal görüşme süreçleri hiçbir netice vermediği görüldü. Biz kendi aramızda istişarelerle önümüzdeki süreci Kıbrıs Türk halkını hak ve çıkarları için sürdüreceğiz.”

 

'EKONOMİ İÇİN EGEMENLİĞİMİZİ VERMEYECEĞİZ'
"Buradan bütün dünyaya seslenmek istiyorum; Kıbrıslı Türkler vardır, var olacaktır ve egemenliklerini bütün dünyaya haykıracaklarıdır" ifadelerini kullanan Tatar, şunları söyledi:

"Kıbrıs'ın kuzeyinde çözüm modeli ne olursa olsun biz varız, var olmaya devam edeceğiz. Hiçbir zaman KKTC ile Türkiye'nin bağlarını koparamayacaklar. Bu topraklarda gerek kültürel, gerek ekonomik, gerek siyasi anlamda Kıbrıs Türk halkı kendi devletinin çatısı altında var olmaya ilelebet devam edecektir. Önemli olan sorumluluğumuzun bilinci içerisinde bunları anlayabilmek ve bu tuzaklara düşmemektir. Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda verdiği mücadeleyi taçlandırmak için, bir çözüm uğruna bir maceraya girmek, ekonomik olarak rahatlamak için egemenliğimizi zaafiyete uğratmalarına, hiç istemediğimiz bir noktaya taşıyabilmelerine asla müsaade etmeyeceğiz.”

 

AKINCI: 45 YILLIK SİYASİ HAYATIMIN SONU
Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Mustafa Akıncı seçimi kazanan Ersin tatar’ı tebrik etti. Akıncı daha sonra şu açıklamayı yaptı:

“Normal olmayan bir seçim süreci geçirdik. Tatar'ı kutlarım, başarılar dilerim. Bu sonuçların çıkmasında rol oynayanları da tebrik ederim. Bu sonuçlar 45 yıllık siyasi hayatımın sonudur. Halkımıza hayırlı olsun."

ABHAZ VEKİLDEN SICAK MESAJ
Abhazya Parlamentosu Milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Astamur Logua, seçim sonuçları için olumlu bir mesaj paylaştı. Mesajda “Dostumuzun dostu bizimde dostumuzdur! Abhazya'nın tanınmasını için uğraşan dostumuz Vatan Partisi, KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ersin Tatarı destekliyordu! Ersin Tatar bugün KKTC'nin Cumhurbaşkanı olarak seçildi! KKTC'nin halkına barış ve iyilik diliyoruz!” denildi. Vatan Partisi, Türkiye'nin Abhazya'yı tanımasının Kıbrıs'ın tanınması için önemine işaret ediyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler