Koronavirüs Aşısı Türkiye'ye Geldi

Çin'den sipariş edilen koronavirüs aşısının ilk partisi Türkiye'ye gelirken Rusya ile Kovid-19 aşısının ortak üretimi için anlaşma imzalandı.

Koronavirüs Aşısı Türkiye'ye Geldi

Çin'den sipariş edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk partisini taşıyan uçak, Türkiye'ye geldi. Kovid-19 aşılarını taşıyan Türk Hava Yolları'na ait "TK 6175" sefer sayılı "Boeing 777" tipi uçak, saat 05.44'te Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

Türkiye saati ile 19.50'de Çin'in başkenti Pekin'deki havalimanından hareket eden uçağın Ankara'ya inişi ile aşıların bulunduğu konteynerler, uçaktan alınarak depolara taşınmaya başlandı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın:

Ana depo Ankara’da. Bütün aşılar Ankara’daki bu depoda depolanır. Burası aynı zamanda soğuk hava deposu. Hatta -70 derecelik bölümler bile mevcut. Çin’den gelen aşılar için zaten -70 dereceye ihtiyaç yok. Depoya alınan aşıların seri numarası bulunuyor. Buradan her seriyi temsil edilecek numuneler alınacak. Aşıların karekodları da sisteme işlenecek. Laboratuvar sonuçlarından sonra ise dağıtıma geçilecek. Deponun kapasitesi aşıların hacmi ile ilgili. Burada 2021 yılının tüm aşıları muhafaza ediliyor. Sağlık personeli aşıyı hastanelerde ve sağlık müdürlüklerinin belirlediği yerlerde olacak. 65 yaş üstü kişiler ise aile sağlık merkezlerinde aşılanacak. Çalışmalar devam ediyor. Listelere göre randevular oluşturulmaya başlandı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan:

Çin aşısı için 2 ve 8 derece arası, yani normal buzdolabı koşullarında bir saklama alanı gerekiyor. Saklaması kolay. Gelen aşılar Sağlık Bakanlığı’nın uluslararası akreditasyonuna sahip Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü laboratuvarında, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yetkilileriyle değerlendirilecek. Bu sırada faz-3 çalışması da tamamlanacak. Sonra uygun koşullarda illere dağıtılacak. Aşılama da bundan sonra başlayacak. Bu süreç tüm aşılar için geçerli olacak. Kimlerin ne zaman aşı olacağının planı hazırlanıyor. Ankara’daki ana depo uluslararası standartlarda. Aşılama hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde yapılacak. Sağlık personeli, 65 yaş üstü kişiler ile huzurevinde kalan ve uygun yaştaki engelli bireyler ilk olarak aşılanacak. Her vatandaş iki doz aşı olacak.

14 gün test edilecek

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşılarımızı getiren uçak Esenboğa Havalimanımıza ulaştı. 14 gün sürecek testleri hemen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda başlayacak. Testleri biter bitmez ise aşılama programımız Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşecek. Birlikte başaracağız." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya ile Kovid-19 aşısının ortak üretimi için anlaşma imzalandı

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu 8. Toplantısı için Rusya'ya gitmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşme gerçekleştiren Çavuşoğlu, daha sonra Rus mevkidaşı ile kamera karşısına geçti.

Rusya ile ortak aşı üretimi

Bakan Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya ile ortak koronavirüs aşısı üretimi için mutabakat sağlandığını belirterek, "Sayın Putin Rus aşısı konusunda telefonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teklifte bulununca, Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanlığı'na talimat verdi ve iki ülke bakanlıkları arasında anlaşma imzalandı. Bu iş birliğine sadece aşının tedariği değil, ortak üretim de dahildir" ifadelerini kullandı.

"ABD'nin yaptırım kararı egemenliğimize saldırıdır"

ABD'nin Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle Türkiye'nin savunma sanayisini hedef alan yaptırımına da değinen Çavuşoğlu, "Yaptırım kararı bizim egemenlik haklarımıza saldırıdır. Yaptırımlarla geri adım atmayacağımızı herkes bilir. Bizim Rusya ile ilişkilerimizin sorgulanması yerine, 'Rusya ile nasıl sağlıklı ilişki yürütebilir' buna odaklanmaları gerekir" dedi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler