Marmara Denizi’ni kurtaracak 22 adım

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 22 adımdan oluşan Marmara Denizi Eylem Planını açıkladı.

Marmara Denizi’ni kurtaracak 22 adım

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Belediyeler Birliğince düzenlenen ve Marmara Bölgesi'ndeki illerin vali ve belediye başkanlarının katıldığı "Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı"na katıldı. Toplantının ardından denizi saran müsilaja karşı Marmara Denizi Eylem Planı açıklandı.

Toplantıya, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın katıldı. Kurum, müsilajın ana nedeninin iklim değişikliği olduğunu ve bununla mücadelenin yolunun da çevre yatırımlarından geçtiğini söyledi. Kurum özetle şunları söyledi: “Marmara Denizimizi bir seferberlik haliyle tertemiz hale getirmek gelecek nesillere aktarmak hepimizin borcu. Karasal ve gemi kaynaklı ne kadar sebep varsa hepsini kaldırmak en önemli hedefimiz. 700’ü aşkın kurum temsilcisi, belediye temsilcisi ve bilim insanının katıldığı en geniş katılımlı çalıştayı yaptık. Bu süreci şeffaf ve katılımcı bir anlayışla tüm taraflarla istişare ederek yürüttük. Yapılan bu istişarelerin sonucunda Marmara Denizi Eylem Planı’nı hazırladık. Kısa ve uzun vadeli planları içeriyor.”

KOORDİNASYON KURULU
Murat Kurum’un açıkladığı 22 adımı içeren eylem planı şöyle:

  • Marmara Denizi’nde kirliliği azaltılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bilim insanlarımızın olduğu bir koordinasyon kurulu kuracağız. Önümüzdeki hafta tamamlamış olacağız. Fiilen bu kurul çalışmakta, resmi olarak da bunu kurmuş olacağız. Kurulumuz haftalık ve aylık toplantılarla ortak akılla hareket edecek.
  • Marmara Bütünleşik Stratejik Planı’nı üç ay içinde hazırlayıp çalışmalara yön vereceğiz.
  • Marmara Denizi’nin tamamının koruma alanı olması için çalışmalara başlayacağız.
  • Deniz yüzeyindeki salyalar hem koku hem de görüntü kirliliği ve dipteki canlıların oksijen almasına müsaade etmiyor. 8 Haziran’da Marmara Denizi’nde bilimsel temelli yöntemlerle temizlenmesine yönelik çalışma başlatacağız. Belediyelerimizin içinde olduğu valiliklerin koordinasyonunda çalışma yapılacak. Her noktada deniz yüzeyi temizleme araçları ile çalışılacak. Bütün vatandaşlarımızı bu temizliğe davet ediyorum.

İLERİ ARITMA

  • Bölgede bulunan kirliliğin en büyük nedenlerinden olduğunu tespit ettiğimiz, mevcut atık su arıtma tesislerinin tamamını ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştüreceğiz. Atık suların yüzde 53’ü ön arıtım yüzde 42 ileri biyolojik arıtım yapılıyor. Bilim insanlarımızın azot miktarını yüzde 40 oranında düşürürsek denizlerimiz 5 yıl içinde eski haline dönüşür görüşü var. Bakanlık olarak belediyelerimize bu konuda destek olacağız.
  • Marmara Denizi’ne deşarj yapan atık su tesislerinin standartlarını üç ay içinde güncelleyeceğiz.

SUYUN GERİ KAZANIMI

  • Arıtılmış suların, mümkün olan her yerde yeniden kullanım oranını artıracağız. Bu konuda destekler vereceğiz. Su kaynakları iklim değişikliğinden ötürü etkileniyor. Suyun geri kazanımı önem arz ediyor. Yüzde 3 oranında arıtılan suları kullanıyoruz. 2023’te bunu yüzde 5’e çıkar, 2030 yılında yüzde 30’a çıkarma hedefimiz var.
  • Atık su arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB’lerin rehabilitasyonu ve takibini yapacağız.
  • Marmara Denizi’ne gemilerin atık sularını boşaltmasının önlenmesine yönelik bir düzenlemeyi 3 ay içinde yapacağız. Boğaz girişinde atık alma tesislerine vermelerini sağlayacağız.
  • Kirliliğe sebebiyet veren tersanelerimizde temiz üretim tekniklerini yaygınlaştıracağız.

150 İZLEME NOKTASI

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde 91 olan izleme noktasını 150’ye çıkaracağız. Denetleme, uzaktan algılama, uydu ve erken uyarı sistemleri kullanılacak. Üç boyutlu modelleme ile birlikte Marmara’nın dijital ikizini oluşturacağız. Kirlilik kaynaklarını anlık olarak görme imkanımız olacak ve anlık müdahale edeceğiz.
  • Marmara Denizi kıyılarını kapsayacak bölgesel atık yönetimi ve deniz çöpleri eylem planını üç ay içinde uygulamaya koyacağız. Bu atıkların yüzde 90’ı evsel kaynaklı.
  • İyi tarım ve organik tarım uygulamaları ile basınçlı ve damlamalı su kullanımını artıracağız.
  • Yapay sulak alanlar ile tampon bölgeler oluşturularak kirliliğin denizlere ulaşması önlenecek.
  • Zeytin karasuyu ve peynir altı suyu kaynaklı kirliliğin önlenmesi için atık su atılımını azaltacak teknolojik atılımlar yapacağız.

DETERJANLARA YÖNELİK ÖNLEM

  • Fosfor içeren temizlik maddelerinin kullanımını aşamalı olarak azaltacağız. Önce kurumlarımızda organik temizlik ürünlerini kullanmaya başlayacağızb
  • Marmara Denizi’ndeki tüm hayalet ağlar Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 1 yıl içinde temizlenecek.
  • Balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılması sağlanacak.
  • Müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılarımıza ekonomik destek sağlanacak.
  • Deniz kirliliğinin önlenmesi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla bir platform kuracağız ve alacağımız tedbirlerin duyulmasını sağlayacağız. Eylemlerimizi www.marmarahepimizin.com adresinden paylaşacağız.
  • Marmara Denizi’nin sıcaklığının azaltılması için termal suların denize ulaşımına ilişkin önlemler alacağız.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler