
Ortak açıklama yapan matbaacılar, döviz kurlarındaki artış nedeniyle sektördeki birçok işletmenim kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Matbaacılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz, “Kullanılan kağıt ve kartonların yüzde 90’ına yakınını yurtdışından ithal ediyoruz. Dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu yerli üretimden geçer. Yeni kağıt fabrikaları kurulmasını istiyoruz” dedi.
Matbaacılar Ankara’da yaptıkları açıklamayla döviz kurundaki oynama nedeniyle sektörlerinde birçok işletmenin kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolunun yerli üretimden geçtiğini söylediler. Döviz kurunda yaşanan değişim nedeniyle matbaacılık sektöründe de sıkıntılar yaşanıyor. Sektördeki sorunları kamuoyuna ve yetkililere duyurmak isteyen matbaacılar Ankara’da bir basın açıklaması yaptı. Ülke genelinden sektör mensuplarının katıldığı toplantıda konuşan Matbaacılar Federasyonu Genel Başkanı ve Ankara Matbaacılar, Ciltçiler ve Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz, “Son günlerde döviz kurunda yaşanan değişimler, kullanılan ürünlerin tamamına yakınının ithal olması nedeniyle matbaacılık, yayıncılık ve gazetecilik sektöründe büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle meslektaşlarımız kağıt tedarik etmekte ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Kullanılan kağıt ve kartonların yüzde 90’a yakınını ithal ediyoruz. Yani kısacası dışa bağımlıyız. Bunun nedeni ise SEKA Kağıt Fabrikasının yıllar önce kapatılmasıdır” ifadelerini kullandı.
"TEK ÇIKIŞ YOLUMUZ VAR"
SEKA Kağıt Fabrikasının yıllar önce kâr etmiyor diye kapatılan, Türkiye’nin en önemli kağıt fabrikası olduğunu kaydeden Gürbüz, “Dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu yerli üretimden geçer. Bu aynı zamanda cari açığın azalmasına ve daha çok insanımızın istihdam edilmesine olanak sağlar. Tek çıkış yolumuz bu. Yeni kağıt fabrikaları kurulmasını istiyoruz. Devlet kuramıyorsa, bizlere arazi versin, teşvik versin, destek versin, yol göstersin; tüm matbaacılar, yayıncılar, gazeteciler, kağıt tedarikçileri hep birlikte fabrika kuralım ve işletelim” diye konuştu. Sektörlerinde birçok işletmenin kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığını bildiren Gürbüz şöyle devam etti: “İthal edilen kağıt ve kartondan gümrük vergisi alınmaması, geçici bir süre kağıt ve kartondan KDV alınmaması gerekir. KOSGEB nefes kredilerine uygulanan ötelemenin, diğer yapılandırılan borçların 2019 yılına ertelenmesi sektörümüzü bir nebze olsun rahatlatacaktır. Devletin bundan sonra matbaa yatırımı yapmamasını, küçük ve orta ölçekli, özellikle maliye ile anlaşmalı matbaalarımızın bugüne kadar yaptığı yatırımlar düşünülerek, burada kullanılan belgelerin anlaşmalı matbaalarda basılmasını talep etmekteyiz.”
Mersin İmece gazetesinin sahibi Sinan Koç, kağıt fiyatlarındaki aşırı artışla birlikte darboğaza giren basının krizi atlatması için önerilerini Aydınlık’a anlattı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Demirtaş da "Önlem alınmazsa tüm yerel medya çöker" diye konuştu.
Tamamını ithal ettiğimiz kağıdın dolar operasyonu sonrası aşırı derecede zamlanması ile yazılı basın darboğaza girdi. Mersin’de yayın yapan yerel gazeteler günlerdir yaşadıkları kağıt sıkıntısını ve bu sıkıntının nasıl çözüleceğini işliyor. Aydınlık’a “Sesimiz oldunuz” diyen gazete yöneticileri, sorun bir an önce çözülmezse gazetelerini kapatmak durumunda kalacaklarını söyledi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Demirtaş, doların yükselmesiyle, üyelerinin zor durumda kaldığını belirterek, çözüm arayışlarını şöyle anlattı: “Eğer el atılmazsa tüm yerel medya çöker. Onun için gerek üst yönetimimiz gerekse biz, çeşitli kademelerde devlet yetkilileriyle görüşme halindeyiz. Kısa sürede gazete sahibi arkadaşlarımızla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacağız ve bir rapor hazırlayarak hem kamuoyu ile paylaşacağız hem de devletimizin yetkili organlarına sunup yardımlarını bekleyeceğiz.”
FERYAT EDİYORUZ
İmece gazetesinin sahibi Sinan Koç da “Bu konu günlerdir gündemimizde. Deyim yerindeyse feryat ediyoruz” dedi. Birçok yayın organının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Koç, “Bu yükü kaldıramayız. Devlet acilen bu konuya eğilmeli yoksa kısa vadede yapacağımız fazla bir şey yok” dedi ve yetkililere iletecekleri çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Kağıt fiyatlarında KDV kalkmalı, Basın İlan Kurumu gazete paylarını yükseltmeli, icra iflas kanununda alım ve satışların ilanı gazetelere verilmeli. Atılacak bu adımların gazetelerin mali yükünü bir nebze de olsa hafifleteceğini belirten Koç’a göre bazı gazetelerin uyguladığı pazar günü çıkmama ve sayfa sayısını azaltma önlemleri soruna çözüm değil."
tgb.gen.tr