Metal işçileri toplusözleşme için sokağa indi

Metal işçileri, toplusözleşme sürecinde anlaşma sağlanamayınca başlattığı eylemleri sokağa taşıdı.

Metal işçileri toplusözleşme için sokağa indi

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren ve yaklaşık 120 bin işçiyi kapsayan grup toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca Türk Metal Sendikası, Başkanlar Kurulu kararı doğrultusunda dün işyerlerinin bulunduğu birçok kentte kitlesel basın açıklaması yaptı.

Vardiya çıkışında basın açıklamasının yapılacağı alanda toplanan işçiler, “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “El ele kol kola genel greve”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “Türk Metal nerede biz oradayız” sloganlarını attı.

"MEYDANLAR ISINIYOR"

Burada açıklama yapan Türk Metal Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Halil Faki Erdal, “Artık bıçağın eti kestiği ve kemiğe dayandığı yerdeyiz” diyerek, şu ifadeleri kullandı: “Artık yolların bittiği, meydanların ısındığı süreçteyiz. Çalıştık, canımızı dişimize taktık. İşyerini evimiz, tezgahımızı yatağımız bildik. Artık hakkımızı söke söke alacağımız yerdeyiz. Ürettik, kazandırdık, artık kazanacağımız yerdeyiz. Arkadaşlar, biz kimiz? Gece demeden, gündüz demeden üreten biz değil miyiz? Gerektiğinde krizleri tek başımıza göğüsleyip, fedakarlığın en büyüğünü yapan biz değil miyiz? Kalitesiyle dünyaya örnek olan, çalışkanlığı dillere destan olan biz değil miyiz? Üretim ve ihracat rekorları kıran, hem işverene hem sektöre hem de Türkiye’ye kazandıran biz değil miyiz? Evet biziz. Peki biz ne istiyoruz? Biz çok şey istemiyoruz. Hakkımız olandan başka hiçbir şey istemiyoruz. Şimdi sıra bize geldi. Artık biz de kazanmak istiyoruz. Alınterimizin karşılığını, çoluğumuzun, çocuğumuzun rızkını istiyoruz.” dedi.

GREVDEN BAŞKA ÇARE KALMADI

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında 11 Ocak tarihinde yapılan görüşmelerde sonuç çıkmadı. MESS görüşmelerde daha önce ilk 6 aylık dönem için yaptığı yüzde 3.2 oranındaki zam teklifini yüzde 6.4’e çıkarırken diğer 6’şar aylık dönemler için enflasyon oranında artış istedi. Sosyal haklarda ise 1’inci yıl yüzde 12.80, diğer yıllarda yıllık enflasyon oranında artış teklif etti. Sözleşmenin yürürlülük süresinin ise üç yıl olmasını istedi. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamazken Birleşik Metal-İş konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. MESS’in teklifini “ciddiyetsiz” olarak nitelendiren sendika, “MESS’in bugünkü teklifi göstermektedir ki, MESS metal işçilerinin son aylarda verdiği mücadeleden yeterli mesajı almamış. Oysa artık grev kapıda” sözleriyle uyarıda bulundu.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler