Metin Feyzioğlu: Devletin Menfaatlerini Korumakla Yükümlüyüm

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, CNN Türk’te Hakan Çelik’in sunduğu Burası Hafta Sonu programında gündeme ilişkin soru

Metin Feyzioğlu: Devletin Menfaatlerini Korumakla Yükümlüyüm

Feyzioğlu, baroların Ankara’ya doğru başlattığı yürüyüşle ilgili önemli açıklamalar yaptı:

 ‘’Öncelikle 80 baro yürümüyor. Yargının bağımsızlığı ve güvenilirliği için çok adım atılıyor

Muhalefet devletin yaptığı olumlu adımları geliştirmek yerine yıkıcı şekilde eleştiriyor. 1,5 yılda çok adım atıldı (yargı reformu), çözüm direkt beklemeyin. Ama çözüm yoluna girildi. Adalet Bakanımız bizim için şanstır. Bazıları hayatta her şeye karşılar. Online duruşma dedik. İtiraz, yürüyen birkaç başkandan geldi. Temel itiraz, alışkanlığın değişmesi. Avukatlık sorunu var deyip yürüyüşe geçen başkanlarıma soruyorum; avukatlık sorunlarına en kapsamlı çözüm getiren yargı reformu stratejik belgesi açıklanırken davet edildiniz. İzmir, İstanbul, Ankara başkanlarımız. Külliye diye gelmediniz.  Soruyorum; ülkenin cumhurbaşkanına orada açıklama gel bizim evde açıkla mı diyecektim? Sosyal medyada ‘’ben gitmiyorum, ben yapmıyorum demek’’ çok beğeni alıyor. Ben muhalefet değilim. Ben doğruya doğru, yanlışa yanlış demesi  gereken ve kendi alanında konuşması gereken bir meslek örgütünün başkanıyım.

 ‘’Ben milli duyguları coşkun bir insanım. HDP hakkımda suç duyurusunda bulundu. Beni bazı barolarımız kınadı. ‘Devletçi ağızla nasıl konuşurmuşum ve sivil katliamına nasıl yeşil ışık yakarmışım.’ HDP suç duyurusunda bulundu ardından olağanüstü genel kurul çağrısı ve imza kampanyası oldu.

 ‘’Ben devletin menfaatlerini hukuk çerçevesinde korumakla yükümlü bir örgütün başkanıyım.

Devletin milli politikasına dahil karşı bir söylemimi bulamazsınız. Ölürüm de söylemem. Beni istifaya davet edenler, ‘Dersim katliamına ağıt’ dedi Ankara Barosu. Buna tek cümlen yok ama. Savcımızı 2 alçak şehit etti. Savcıyı şehit edenleri kimse kahraman edemez. Müzik grubu var. Bu grup konserine katillerden birinin ailesini telefonla bağlıyor. ‘Hepimiz şafak yaylayız’ diye sloganlar… Bu grup provokasyon yaptığı için konser yapmasına izin verilmiyor. İstanbul Baro Başkanı, her gün gittiği Adliyenin adını taşıyan savcıyı şehit edenleri alkışlayanların arkasından ‘’sadece türkülerini söylemek istiyordu, öldürdüler’’ diye müzik grubunun açlık grevini yapan solistinin ardından ağıt yakması normal mi? İstanbul 48bin avukatının kaçı buna normal diyor? Ben hiçbir ölümden mutlu olmam. Ama bu ağıtı yakamazsınız. Sosyal medyada tutuyor tabi bu.

‘’Antalya barosu başkanı bana tivit atıyor, eleştirmiyor. ‘’alçaksın, ahlaksızsın ve zavallı bir yalancısın’’ diyor. Bu adi suç. Gerekeni yapılıyor.

‘’İzmir barosu 23 Nisan özel programında  HDP Grup Başkanvekiliye 23 Nisan özel programı yapıyor. Ben Ak Parti dahil 4 siyasi partiyi ziyarete gidince istifaya çağırıyorsunuz ama HDP vekiliyle 23 Nisan özel programı yapıyorsunuz, üstelik o grup başkanvekili ‘PKK bizim için önemlidir, sayın Öcalan bizim liderimizdir’’ diyor.

‘’Yürüyen 30 baro var. Çoklu baroya biz karşıyız. 80 baromuz da karşı. Cumhurbaşkanına da fikirlerimi ilettim. Baroları Ankara’ya davet ettim. Temaslarda bulunalım dedim. ‘Sayısı 5bini geçen barolarda çoklu baro kurulsun’ diye bir fikir atıldı ortaya. Burada teklif yok, teklif taslağı da yok. Sayısı 5 bini aşan 3 baromuz var. Ankara İstanbul İzmir. Anadolu’nun sayısını 5 bini aşması için 25 yıl gerekir. Fakat biz buna kendi baromuzda olmasa bile karşıyız. Adalet bakanından randevu talep ettik. Ankara İstanbul gelmedi. Doğrudan kendilerini ilgilendiriyor. İzmir geldi. 

‘’Meclise gittik. AK Parti grubu 4 saatini ayırdı, CHP 3 saat ayırdı, bütün meclis grup başkanvekilleriyle görüşüldü. Kim yoktu? İstanbul ve Ankara başkanı yoktu. Kim vardı? İlkesel duruşlarına hayranım; Anadolu baroları vardı.

‘’Anadolu baroları, kendilerine uğramayacak bu değişiklik ilkesel olarak yanlış diye sırf Ankara İstanbul İzmir’e gelmesin diye mecliste sabah 02.00’ye kadar çalıştılar.

‘’Bu yürüyüşte yürüyecekseniz peki bir demokratik hak. Milli iradenin tecelli ettiği meclise derdinizi anlatmak için yürüyeceksiniz değil mi? E meclis sizi davet etmiş ‘gel bana derdini anlat’ demiş, sen oraya gitmiyorsun, derdini anlatmıyorsun. Çünkü diyorsun ki hiçbir sorun yok.

‘’Peki ben sana asıl sorunu söyleyeyim; 65 Anadolu barosunu topluyorsunuz delegelerini, 1 tane İstanbul delegasyonu yapıyor. Barolar birliğindeki temsil oranını söylüyorum. 65 Anadolu barosu 1 İstanbul yapıyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler