Milli Eğitim Bakanlığı Yerli Yazılımda Atağa Geçiyor

Dijital dünyada yerlileşme adımları hızla atılıyor. Yerli işletim sistemi Pardus kamuda kullanılmaya başladı. MEB Pardus'un kullanımı için adım atıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Yerli Yazılımda Atağa Geçiyor

Türkiye’nin milli ve yerli teknoloji hamlesi kapsamında kamu kurumları arasında Pardus işletim sistemi kullanımı yaygınlaşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzalanan protokolün ardından şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı, Pardus'a geçmeye hazırlanıyor. Yerli sosyal medya platformu Yazbee'nin kurucusu Arif Ünver, Pardus ile ilgili görüşlerini Aydınlık'a anlattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Pardus işletim sisteminin kullanımı için protokol imzaladı. Protokol kapsamında, Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarındaki 10 bin bilgisayarda Pardus kullanımına geçilecek. Varank, Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Milli Savunma bakanlıklarıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi kurumların da analiz ve dönüşüm sürecinde olduklarını duyurdu.

AKILLI TAHTA İLE OKULLARA GİRİYOR

Şimdi Pardus, Milli Eğitim Bakanlığı’nda da yaygınlaşacak. İlk hedef olarak 60 bin etkileşimli tahtada uygulanacak ardından tüm okullardaki tahtalar ve bilgisayarlarda Pardus dönemi başlayacak.

Yerli sosyal medya platformu Yazbee'nin kurucusu Arif Ünver, Pardus'un kullanımının yaygınlaşmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

PROGRAMLAR GEMİ SİSTEM DENİZ

Dijitalde yerlileşmenin önemine her fırsatta dikkat çeken Ünver şöyle konuştu:

“İnsanlar bilgisayar, tablet ve telefon gibi birçok araç kullanıyor. Bu araçların içerinde ise hayatlarını kolaylaştıran veya eğlenceli buldukları birçok program var. Kullandıkları yüzlerce platformu kayık, gemi vb. olarak kabul edersek, işletim sistemi de bu kayıkları, gemileri içerisinde bulunduran bir deniz sayılır. Biz birtakım yerli uygulamalar geliştirebiliriz ama denizin bizim olması da çok önemli bir konu. Kendi denizimizi yarattıktan sonra ürettiğimiz yerli teknolojiler de kendi denizimizde gezecek.

'BİLGİ GÜVENLİĞİ'

“Bu bilgi güvenliği açısından da son derece önemli bir hadise. Şimdi Windows kullandığınızı düşünün. Sizin bütün bilgileriniz başkalarının elinde dolaşıyor. Bu nedenle yerli işletim sistemi konusu çok önemli bir konu. Ama Pardus ve benzeri yerli bir işletim sitemi daha aktif bir şekilde kullanıldığı takdirde bilgi güvenliği ve ekonomik açıdan birçok sorunun da üstesinden gelmiş olacağız. Neden yabancı bir sisteme her yıl milyonlarca dolar lisans ücreti ödeyelim ki? Ne gerek var? Kısa ve orta vadede Türkiye'nin 5 milyar dolarlık bir kazancı olur. Orta ve uzun vadede de çok daha büyük olur. Birincisi ekonomik açıdan çok önemli, bu milyonlar dışarıya gitmeyecek. İkincisi ise bilgi güvenliği. Dolayısıyla buradaki tekelin kırılması lazım. Bu konuda Pardus yıllardır mücadele veriyor. Son birkaç yıl içinde kamu kuruluşları destek vermeye başladı ve ivme kazandı.”

"GENÇLERE TANITILMALI"

Yerli işletim sistemi için farkındalık sağlanması gerektiğini vurgulayan Ünver şöyle sürdürdü:“Gerekirse bir takım kampanyalarla teşvik edilmesi gerekiyor. Özellikle bu noktada gençlerin hedef alınması gerekiyor. Kamu kurum ve kuruluşları zaten her anlamda yerli ürünlerin ne anlama geldiği konusunda hakim. Burada kritik nokta gençler. Gençler üzerine odaklanılması lazım. Bu noktada eğitim sitemi de kullanılabilir. Pardus'un hızlı ve ivedi bir şekilde işletim sitemi olarak entegre edilmesi lazım.”

YERLİ ÜRÜNDE MİLLİ BİLİNÇ 

"Böyle milli yatırımlarda işin ekonomik tarafına fizibilite olarak bakılmaması gerekiyor. Bir işe ciddi bir şekilde baş konulup, farkındalık yaratılmasıyla kullanımın artırabiliriz. Tabi ki kamu kurum ve kuruluşlarında devreye alınması çok büyük ve olumlu bir adım ama bunun hane halkı için yaygınlaştırılmasında da adımlar atılması gerekiyor. Şu anda bu işlerle ilgili olan insanlar bu sitemi biliyor ama halk bilmiyor. Kamu Özel kurumlarında ise teşvik edici bazı kampanyalar yapılmalıdır.

"HATASIZ KOD OLMAZ"

"Bu sistemi kullanmakta insanlar çekinmesin. Her işletim siteminde aksaklıklar oluyor, sürekli hataları çıkıyor. Nasıl hatasız kul olmazsa hatasız kod da olmaz. Piyasa değeri trilyona ulaşmış Apple 15 günde bir güncelleme gönderiyor. Neden gönderiyor bunları? Çünkü kiminde hataları düzeltiyor, kiminde yenilikler getiriyor. Dolayısıyla halkımız hiçbir şüpheye girmeden bu sitemi kullanabilir.”

“Bardağın her zaman boş tarafı da vardır, dolu tarafı da vardır. Bu meseleye kibir yapıp üst perdeden bakan bir zihniyet var. Bu zihniyetin yıkılması lazım. Bardağın dolu tarafını görüp, boş tarafını nasıl doldururuz diyen kibirsiz bir zihniyet lazım. Herkes yapıcı bir mantaliteyle yaklaşırsa bu işi başarırız. Bilindiği üzere bu yaklaşım daha önce devrim otomobillerinde yaşanmıştır. Pardus'ta daha önce böyle birşey yaşadı ama Allah'tan sabırla bu işin üstünde durdular ve şu an bir atağa geçtiler.”

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler