
Tüketici enflasyonuna ilişkin beklentiler yüzde 1.73-1.76 düzeyindeydi. Ocaktaki yüzde 2.46’lık tüketici enflasyonu TÜİK’in 2005’ten beri yayımladığı veri setindeki tüm zamanların en yüksek ikinci aylık enflasyonu olarak kayıtlara geçti. Bu ay en çok fiyat artışı yüzde 6,37 ile gıda ve alkolsüz içkilerde yaşandı. Türk vatandaşları gıdayı dünyaya göre 3,5 kat zamlı tüketti.
Ocak ayında diğer mal gruplarına baktığımızda indirim sezonunda olan giyim ve ayakkabı dışındaki tüm ürünler zamlandı. Sağlıkta yüzde 4.66, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 4.25, ulaştırmada yüzde 3.24, eğlence ve kültürde yüzde 2.39 fiyat artışı oldu. Prof. Dr. Esfender Korkmaz, enflasyonun başkanlık dayatmasından kaynaklandığını vurguladı.
Tüik verilerien göre yıllık tüketici enflas- yonu ise yüzde 9.22 oldu. Yıllık enflasyonun seyrine baktığımızda geçen yıl Ocak ayında yüzde 9.58’e kadar çıkan enflasyon, o tarihten sonra düşüş eğilimine geçti ve Nisan’da yüzde 6.57 ile OVP’deki enflasyon tahminine yaklaştı. Ancak daha sonraki aylarda dalgalı bir seyir izleyen enflasyon yılı yüzde 8.53’ten tamamladı. Döviz kurlarındaki artışın yanıstılmasıyla enf- lasyonun önümüzdeki aylarda çift haneye doğru ilerlemesi öngörülüyor. Ancak hükümetin dün açıkladığı vergi indirimi gibi önlemlerle çift haneli enflasyonun önüne geçilmeye çalı- şılacak.
SOFRADA YANGIN VAR
Ocak ayında en çok fiyat artışı görülen ürün grubu mutfak enflasyonu olarak nite- lendirilen gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşandı. Yüzde 6.37’lik enflasyon TÜİK’in 2005’ten bu yana yayımladığı veri setine baktığımızda tüm zamanların en yüksek mutfak enflasyonu olarak kayıtlara geçti. Mutfak enflasyonu en son 2014’ün Ocak ayında yüzde 5.16 ile rekor düzeye çıkmıştı. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık fiyat artışı da yüzde 7.77 olarak hesaplandı. Türkiye gıda zamları ile boğuşurken Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada gıda fiyatlarındaki artış ise yıllık yüzde 2.1 olarak hesaplandı. Türk vatandaşları gıdayı dünyaya göre 3.5 kat zamlı tüketti.
A’DAN Z’YE ZAM
Ocak ayında diğer mal gruplarına baktığı- mızda indirim sezonunda olan giyim ve ayakkabı dışındaki tüm ürünler zamlandı. Giyim ve ayakkabı yüzde 6.99 ucuzlarken; sağlıkta yüzde 4.66, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 4.25, ulaştırmada yüzde 3.24, eğlence ve kültürde yüzde 2.39 fiyat artışı oldu.
Yıllık düzeyde en fazla zam ise yüzde 22.90 ile alkollü içecekler ve tütüne yapıldı.
Kaynak: Aydınlık Gazetesi
tgb.gen.tr