
Türkiye’nin en stratejik kuruluşlarından birisi olan TP’nin tasfiyesine yol açacak plan devreye sokuldu, kuruluşun küçültülmesi için düğmeye basıldı. TP’nin kurulduğu günden bugüne kendi bünyesinde yürüttüğü, saha hizmetleri faaliyetlerinin TPIC’e (Turkish Petroleum International Company) devredilme süreci, işçinin bu konudaki görüşü alınmaksızın resmen başlatıldı. Kuyu tamamlama, sondaj, workover ve jeofizik operasyonlar gibi birçok saha hizmetinin, taşeron şirket TPIC’e devredilmesi yönündeki karar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından imzalanarak Bakanlar Kurulu’na gönderildi. Petrol-İş konuyla ilgili dosya hazırlayarak görüşlerini konunun muhataplarına iletilmek istedi ancak Enerji Bakanlığı randevu talebini kabul etmedi.
‘MİLLİ KURULUŞLARIMIZI KORUMAYI ŞİAR EDİNDİK’
Bunun üzerine Petrol-İş Yönetim Kurulu, şube yöneticileri ve sendika üyesi işçiler dün sabah saatlerinde TP Genel Müdürlüğü önünde bir araya geldi. “Türkiye Petrolleri halkındır, küçültülemez”, “Türkiye Petrolleri şimdi kimin petrolleri olacak?” pankartlarıyla Genel Müdürlük önüne gelen petrol işçileri sık sık “Yönetim istifa” sloganları attı. Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar burada yaptığı konuşmada eylemlerini Türkiye Petrolleri’nin küçültülmesine karşı yürüttüklerini belirtti. Yaşar, “Bizim derdimiz kimseyi mağdur etmek, imseye hakaret etmek değil. Aynen Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi milli olmayı ve milli kuruluşlarımızı korumayı kendimize şiar edindik. Burada olmamızın çok haklı sebebi var. Petrol-İş olarak Türkiye Petrolleri üzerinde oynanan oyunları bozmaya dair kararlılığımızı ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.
Enerji Bakanlığı’nın kendileriyle görüşmeden imza atmasına tepki gösteren Yaşar, “Bu kabul edilebilir bir şey değil. Petrol-İş bir taraftır. Petrol-İş’in taraf olduğu bir noktada bize sorulmadan, konuşulmadan tek taraflı olarak atılan imzayı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Hazırladıkları dosyayı Başbakan Yıldırım’a sunduklarını bildiren Yaşar, “Sayın Başbakan’ın tepkisi Bakanlar Kurulu’na gelmiş bir metinden bilgisi olmadığı yönünde. Sayın Başbakan’a ulaştık ama Sayın Enerji Bakanı’na ulaşamadık. Sayın Bakan randevu taleplerimizi ısrarla kabul etmiyor. Bizim derdimiz diyalog. Biz oturup konuşarak nasıl toplu sözleşmelerimizi yapıyorsak, sıkıntılarımızı konuşuyorsak yine aynı şekilde hal yolu bulabiliriz” diye konuştu.
‘AMİRAL GEMİSİ OLDU TAKA’
TP yönetimini de sert bir dille eleştiren Yaşar şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanı’nın milli kuruluşlara, milli olmaya vermiş olduğu öneme dair diyoruz ki ‘Burası bizim amiral gemimiz.’ Ne oldu? Amiral gemsi oldu taka! Amiral gemisi oldu taka da sen burada amiral gemisinin kaptanıyken sen de miço oluyorsun miço! Ne olduğu belirsin TPIC’e devredeceğiniz kurumların yarısından çoğu buradaki binada. O zaman burayı niye bu kadar işgal ediyorsunuz? Burası o zaman genel müdürlük olmayacak ki. Birim müdürlüğü bile olmaz. Bu güzel binalar da oturmak güzel, tamam da sayın beyaz yaka, sayın üst yöneticiler, bunlar devredildikten sonra burada rahat mı edeceksiniz? Siz o zaman burada ne işe yarayacaksınız? Burada işe yaramadan oturmayı kendinize şiar mı edindiniz yoksa? TP’nin sahasında çalışan, o petrollerin içinde yanıp tutuşan insanların varlığı dolayısıyla sizin sebebi nimetiniz bu binalar. Bu binaları boşuna niye işgal ediyorsunuz? Önce siz boşaltın bu binaları.
Deyin ki ‘Biz beceremedik, yapamadık, biz ufalttık, biz tükettik, yok ettik’.

‘TEK TARAFLI YAPILAN HİÇBİR ŞEYİ KABUL ETMİYORUZ’
Bu 2018’e kadar sürecek bir süreçtir. Bunun dışında toplu sözleşme hakkımız olan 55 yaş da 50 yaşa çekilecek ve 500’e yakın arkadaşımızın da iş akdi feshedilecek. Toplu sözleşmeleri biz niye yapıyoruz? Herkesin yapmış oldukları, planları boşa gitsin diye mi? Ülkeye fayda ve katkı sağlamak adına katma değer sunacak insanların hesapsız bir şekilde 5 yıl önce emekli etmenin ki bize göre emekli etmek değil iş akdinin feshedilmesidir, yıllarca emek vermiş insanları bu şekilde sallayıp atmanın hangi hukukla bağdaştığını biz anlatacaksınız? Artık söz bitmiştir. Sayın Bakan’dan Sayın Başbakanı’ndan bir mesaj bekliyoruz. Özellikle milliliğe vurgu yapan Sayın Cumhurbaşkanı’nın d abu olaya müdahil olmasını kendisinden arz ediyoruz. Bizim derdimiz ekmek yemek. Sendika olarak da arkadaşlarımızın hak ve hukukun korumak ve ekmeğini bir dilim daha artırmak. Bu sesin cevap bulmasını bekliyoruz. Müzakereye hazırız. Ama bize rağmen tek taraflı olarak yapılan hiçbir şeyi kabul etmiyoruz.”
KISA SÜRELİ İŞGAL
Petrol-İş Genel Başkanı Yaşar’ın yaptığı konuşmanın ardından sendika yöneticileri, şube yöneticileri ve işçiler TP Genel Müdürlük kapısına yöneldi. Güvenlik görevlilerinin engellemeye çalışmasına rağmen yöneticiler ve işçiler “Yönetim istifa” sloganlarıyla içeri girdi. Genel Müdürlük katına çıkan işçiler yetkililer tarafından muhatap alınmadıklarını belirterek burada oturma eylemi başlattı. İlerleyen saatlerde, Enerji Bakanlığı’nın randevu talebini kabul ederek Petrol-İş Yönetim Kurulunu Bakanlığa davet etmesi üzerine, TP Genel Müdürlük binasında yapılan oturma eylemi sonlandırıldı.
Petrol-İş Yöneticileri Enerji Bakanlığı Müsteşarı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Ancak görüşmeden istenilen neticenin alınmadığı bildirildi. Petrol-İş TP’nin küçültülmesi ve zayıflatılmasına izin vermeyeceğini ve bu karar geri alınana kadar mücadelelerini sürdüreceğini vurguladı.