PKK'nın Gara'daki Yapılanması Böyle Tespit Edildi

PKK’nın Kandil-Sincar-Suriye hattında 9 yıldır çalıştığı gizli üssü bölgeye solunum cihazları götürülmesiyle tespit edildi.

PKK'nın Gara'daki Yapılanması Böyle Tespit Edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harekât düzenlediği Gara’nın, PKK’nın Kandil-Sincar-Suriye hattındaki gizli lojistik üssü olduğu belirlendi. Gizli üssün, PKK’nın koronavirüs hastaları için üsse solunum cihazları taşırken tespit edilmesiyle ortaya çıktığı bildirildi. Örgütün koronavirüs hastalarını gizli üsse taşımasının da İHA’lara yakalandığı ve operasyonun önünü açtığı öğrenildi. Zor hava ve doğa koşullarına rağmen Türk Ordusu'nun gece saatlerinde havadan ve güneyden Gara’ya gerçekleştirdiği operasyonun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Aydınlık’ın bölge kaynaklarından ve bölge uzmanlarından edindiği bilgilere göre olay şöyle gelişti: 

7 BÖLGEDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Türk güvenlik ve istihbarat birimleri harekât öncesinde yoğun bir çalışma yaptı. Gara bölgesinin zor coğrafi ve fiziki koşullarına, soğuk kış şartlarına rağmen operasyonlar kararlılıkla gerçekleştirildi. Gara bölgesinde 7 farklı bölgede terör örgütü PKK’ya yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi. Bölgede operasyon öncesinde 5 ay süre ile yerel istihbarat unsurları ve İHA’lardan alınan tüm görüntüler değerlendirildi.

PKK NE ZAMAN GARA’YA YÖNELDİ
PKK aslında Gara bölgesini pek kullanmıyordu. Burayı zor günler için hazırlamıştı. Kandil ve Sincar’da sıkıntıya düşerse burası kullanılacaktı. Örgüt daha önceki dönemlerde Gara hattından ziyade Hakurk ve Avaşin bölgelerini kullanıyordu. FETÖ’nün Balyoz operasyonları ile dikkatlerin Türk Ordusu'na yöneltildiği ve Türk Ordusu'nun kendini korumaya çalıştığı dönemde, PKK da eş zamanlı olarak gizlice Gara hattını da kullanılabilir hale getirdi. Mağaraların içi mühendislik ile düzenlendi. Hakurk ve Haftanin bölgelerinin kontrol altına alınması ile birlikte PKK, Gara bölgesini Kandil-Sincar hattındaki geçiş merkezlerinden biri haline dönüştürdü.  

MAHMUR HATTI KESİLİNCE…
PKK için Sincar’a yönelik ikinci geçiş noktası ise Mahmur bölgesiydi. Bu amaçla "Şehit Rüstem Kampı" kurulmuştu. Ancak Ankara-Erbil hattındaki diplomatik görüşmelerde, Türk istihbaratının Mahmur’un lojistik üs olarak kullanımına dair işaret ettiği 2 geçiş güzergahının kapatılmasını istendi. Bu istek gerçekleşince, PKK Kandil-Sincar koordinasyonunu belli ölçüde Gara üzerinden gerçekleştirmeye başladı.

PKK’LI KORONA HASTALARI
PKK’nın Gara bölgesine solunum ve tıbbi cihazlar götürdüğü bilgisine ulaşıldı. Eş zamanlı olarak İHA’lara bir sevkıyatın görüntüleri takıldı. Yapılan sevkıyatın koronavirüse yakalanmış 28 örgüt elemanı olduğu bilgisine ulaşıldı. Elde edilen bilgileri değerlendiren Türk Ordusu ve Türk istihbaratı bölgeyi izlemeye aldı. Cihazların temini konusunda yapılan çalışmalarda da önemli bilgilere ulaşıldı. Solunum ve tıbbi cihazların izini süren Türkiye, PKK’nın Gara’da Kandil-Sincar-Suriye hattında önemli gizli bir üs kurduğunu tespit etti. Daha sonra bu gizli üssün başka amaçlar için de kullanıldığı bilgisine ulaşıldı. Yapılan son inceleme ve değerlendirmelerden sonra TSK harekete geçti. 

HAREKÂT
TSK, bölgede küçük timler halinde ve havdan 4 İHA’dan gelen anlık görüntülerle ilerledi. Havda bir SİHA ise devamlı hareket halindeydi. Bölge mayınlı olduğu için askerler ağır ve koordinasyon içinde ilerledi. 

GARA BÖLGESİ NEDEN ÖNEMLİ
Bu bölge, PKK’nın Türkiye sınır hattındaki kullanabildiği kamplarının olduğu tek alan. Diğer bölgelerde PKK etkisizleştirildi ve TSK kontrol altına aldığı bölgelerde üsler kurarak ve yerel halkla işbirliği yaparak güvenliği sağlıyor. Bunun sonucunda da devamlı istihbarat akışı sağlanıyor. PKK’nın Gara bölgesinde bir siyasi eğitim kampı, sağlık ve acil müdahale düzenin yer aldığı iki bölge ile Suriye ve Irak sınırları içinde örgütün ihtiyaçların karşılanması amacı ile lojistik kampları yer alıyor. Ayrıca, yabancı silah tüccarları ile görüşmeler, gıda alımı, üst baş alımı, en önemlisi ilaç ve sağlık ihtiyaçlarının alımı bu bölgeden sağlanıyor ve daha sonra Sincar ve Kandil’e dağıtımı yapılıyor. Gara Dohuk’a 20 km., Habur sınır kapısına 46 km., Suriye’ye açılan Rabia kapısına 87 km. uzaklıta. Bu da örgütün lojistik hareketliliğini sağlıyor. Türk ve Arap bölgelerinden alımı istenen bazı ihtiyaçların doğrudan iş insanı kisvesi altındaki isimler üzerinden sağlanmasına imkan sağladığı için örgüt, Gara’yı son zamanlardan yoğun bir şekilde kullanıyor. 

SOLUNUM CİHAZLARI
PKK’nın son dönemde kendi medya organları aracılığı ile solunum cihazı yatak başı monitörleri ve benzer cihazların alımları için para toplama kampanyaları dikkat çekti. Örgüt bu yolla Avrupa’da oldukça ciddi bir para topladı. Örgütün Gara kampında 67 teröristin koronavirüs tedavisi gördüğü belirlendi. Son bir yıl içinde ise 54 PKK’lının öldüğü öğrenildi. Ancak örgütün son dönemde sağladığı sağlık cihazları sayesinde ölümlerde azalma olduğu ifade ediliyor.

SURİYE'DE HASTANE
PKK’nın Suriye’nin kuzeyinde Haseki ile Kamışlı kentleri arasında bir bölgede haziran ayından bunaya bir sağlık laboratuvarı ve iki küçük sağlık merkezi kurma hazırlığı içinde olduğu tespit edildi. Bu konuda belli aşama da kaydetse de tam başarılı olamadı. Türkiye’nin bölgeyi havadan sürekli denetlemesi nedeniyle sağlık ekipmanları Suriye’ye geçirilemedi. Alınan sağlık ekipmanlarının bir kısmı Dohuk kentinden Gara’ya götürüldü. 

PARAMOTORLA KAÇMAYA ÇALIŞTILAR
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 3 PKK'lı teröristin SİHA'lar tarafından etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

MSB'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Gara bölgesinde tespit edilen ve paramotorla kaçmaya çalıştıkları anlaşılan 3 PKK'lı teröristin SİHA'lar tarafından etkisiz hale getirildiği anlara ilişkin görüntüler yer aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bölgede etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısının 53 olduğu bildirilmişti.

Tarih:
Diğer Haberler