Sanatçılar Diyarbakır Annelerini selamlıyor

Sanatçılar, HDP'den dağa kaçırılan çocuklarını isteyen aileler için şiirler ve yazılar kaleme alıyorlar.

Sanatçılar Diyarbakır Annelerini selamlıyor

PKK tarafından kaçırılan çocukları için HDP Diyarbakır İl Binası önünde evlat nöbeti tutan ailelere destek büyüyor. 528. günü geride bırakan ailelerin mücadelesine sanatçılar şiirler ve yazılarla katkı veriyor.

ŞARKICI DEFNE ILGAZ

Tarihe geçecek fenomen bir hadise! Türkiye’nin vicdanının aynası oldular. Artık emperyal güçlerin maşası olmuş terör örgütlerine, tarikatlara, cemaatlere kaptırmayacağız çocuklarımızı. Zararın neresinden dönülse kardır, kaptırdıklarımızı da geri alacağız.

YAZAR GÜLAY SORMAGEÇ

3 Eylül 2019'da başlayan “Evlat Nöbeti” Diyarbakır Annelerinin yüreklerinde evlat hasreti, dillerinde ah-u zar, gözlerinden süzülen yaşlarla, Diyarbakır’ı aştı, yurtdışına ulaştı…

Neydi dillendirdikleri? “Çocuğumu kandırdılar götürdüler.”

Evlat: Can parçası, göz nuru, göz aydınlığıdır.

Nöbet: Korumak veya gözetlemek amacıyla belli bir süre beklemek.

Bağrı yanık analar hala ağlıyor ve 2019 Eylül’ünden beri Ay-Yıldız’lı bayrağımızın gölgesinde kutlu nöbetlerini tutuyor. “ Türk- Kürt Kardeştir” diyerek bunu da içtenlikle savunuyor ve haykırıyorlar! Biz etle, tırnak gibiyiz. Kız almış, kız vermişiz. Soframızdaki bulgur pilavı aynı, nasıl ayrı olabiliriz? Her birimiz bu topraklarda var olduk, var olmaya devam edeceğiz. Analar bunun farkında ve bilincinde korkusuzca evlatları için nöbet tutuyor! “Vatan Bütündür” hepimizindir ruhuyla güç bulmakta ve dalga dalga yayılmakta! Yeryüzünde bilinçli hiçbir anne evladını feda etmez. Evlat candan azizdir. O yüzden canını da seve seve verir evlat uğruna! Doğum yaparken vefat eden anne “şehit” hükmündedir. Annelik böyle yüce bir duygu… Karşılıksız feragatin canlı örneğidir.

Annelerin ah-u zarında;

Dağa kaçırılan ve çoğundan haber alamayanların ah-u zarı, öldürülen evlatlarının yüreklerini yakan ateşi var. Yıllardır süren bu açmazın ve çaresizce teröre kurban etmenin feryadı var! “Çocuğumu kandırdılar götürdüler.” Olup, biteni özetleyen bir itiraf değil mi? Çocuklarımız küçük yüreklerine kin, nefret, bölücülük ekilmesini hak etmiyor. Onlar ninnilerimizle büyüttüğümüz, türkülerimizle avuttuğumuz, masallarla eğittiğimiz güzelliklerdir, umudumuz, geleceğimizdir! Onların ellerine yakışan kitaptır. Yüreklerinde büyütecekleri vatan sevgisiyle yoğurulmuş sanattır. Bir anne olarak Diyarbakır Annelerinin yüreklerinden öpüyorum, içtenlikle selamlıyorum. Haklı nöbetlerini destekliyorum. Bu önünde dayanabilecek bir güç olabileceğine de inanmıyorum. Çünkü Çanakkale şehitliğinde Diyarbakırlı Mehmet ile Konyalı Mehmet koyun koyuna huzur içinde yatmaktadır!

ŞAİR AHMET TURAN KUL

Anaların çığlığı dalga dalga ses verdi

İşitti yazı yaban börtü böcek ses verdi

Evlat acısı derin Vatan sevgisi yüce
 
Analar çığır açtı yol verdi Avrasya'ya

Hepimiz her yerdeyiz

Topyekün seferdeyiz

Cumhuriyet Devrimi çıkış yoluna girdi

Üretim Devrimi ile sarılacak yaramız

Ahmet, Türk Milletinin derdi mazlumun derdi

TİYATRO SANATÇISI DİLEK TÜRKER

Bundan yirmi yıl önce; "Türk anası, Kürt anası, şehit anaları kol kola girmeli, terörün üzerine yürümeli" diye bir görüşüm vardı. O zaman bir ütopya, bir hayal gibi görünen bu düşünceme Diyarbakır Anneleri’nin çığlığı gerçeklik kattı. Öte yandan, çocukları kaldırılarak götürülen anaların da çocukları şehit edilen anaların da acılarını dindirmek için devlete görev düşüyor.  Terörü destekçisi dış güçlere karşı daha etkili mesajlar verilmeli.

BİR AİLE DAHA KATILDI

Diyarbakır Anneleri’nin dağa kaçırılan çocukları için HDP İl Başkanlığı binası önündeki evlat nöbetine bir aile daha katıldı. Hakkari'den 7 yıl önce 12 yaşında dağa kaçırılan kızı Viyan için gelen anne Nihari Turan da oturma eylemine dahil oldu. Anne Turan, yaptığı açıklamada, evladının PKK'lı teröristlerce dağa kaçırıldığını belirterek, kızına kavuşmak için Diyarbakır annelerine katıldığını söyledi.

“Evladımdan hiçbir haber almadım. Kızımı çok özledim, dönsün evine” diyen Turan, oturma eylemini sonuna kadar sürdüreceğini ifade etti. Annesiyle, kardeşi için oturma eylemine katılan ağabey Fahri Turan da Viyan'dan hiçbir haber alamadıklarını, bütün ailenin perişan olduğunu kaydetti.

2 BİN KİŞİ DİYARBAKIR’A YÜRÜYECEK

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı’dan 2 bin kişi ile birlikte Diyarbakır’a yürüyeceklerini söyledi.

Diyarbakır Anneleri’ne destek olmak amacıyla Ağrı’dan Diyarbakır’a 200 kadınla birlikte daha önce gittiklerini belirten Başkan Sayan, bu kez 2 bin kişi ile Diyarbakır'a teröre dur demek için gideceklerini söyledi. Sayan konuşmasında, “Bu işi Ağrı’dan başlatalım, model olalım. Kadın kollarımız ve gençlik kollarımızla birlikte belediye ve il başkanımızla birlikte biz daha önce 200 kadınla birlikte Diyarbakır annelerini ziyaret etmiştik. Bu sefer 2 bin kişi ile yürüyerek Diyarbakır’a gideceğiz. Yürüyerek gideceğiz. Türkiye’ye bunu göstereceğiz” dedi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler