Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi işçiyi de çiftçiyi de vurdu!

Şeker fabrikaları özelleştirildi, işten atmalar başladı, işçiler ve çiftçiler mağdur edildi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi işçiyi de çiftçiyi de vurdu!

Şeker fabrikaları özelleştirilince yeni sorunlar baş göstermeye başladı. Birçok fabrikada işten çıkarmalar oldu. Gübre, yem, mazot fiyatları derken beli iyice bükülen çifçiden şimdi de “küspe” olarak ifade ettikleri şeker pancarı posası için ücret talep edildi. Pancarların teslimi için alınan randevu süreleri kısaltılınca uzak bölgelerde yaşayan çiftçiler ürünlerini fabrikaya yetiştirmede sorun yaşamaya başladı. Çiftçiler, geçen çarşamba günü Kahramanmaraş Elbistan’da faaliyet gösteren ve 20 Nisan’da açık artırma ile Mutlucan Tuz şirketine satılan Elbistan Şeker Fabrikası’nın giriş çıkışını kapatarak seslerini duyurmaya çalıştı.

"10 KİŞİ DAHA ATILACAK"

Sekiz yıldır fabrikada güvenlik görevlisi olarak çalışan Harun Acaroğulları, özelleştirmeden sonra kendisi dahil toplamda 11 güvenlik görevlisinin işten çıkarıldığını ve haklarını alamadıklarını söyledi. Ücretlerinin asgari ücretten yüzde 20 daha fazla olduğunu, özelleştirmeden önce sekiz saat çalıştıklarını hatırlatan Acaroğulları, özelleştirmeden sonra ücretlerinin düşürüldüğünü, vardiyaların ikiye düşürülerek çalışma saatlerinin 12 saate çıkarıldığını aktardı.

Harun Acaroğulları
Harun Acaroğulları

Hak-İş’e bağlı Öz Güven-Sen üyesi olduklarını ve kendisinin işyeri temsilcisi olduğunu belirten Acaroğulları, sendikadan destek görmediklerini ifade etti. İşten çıkarılan diğer güvenlik görevlilerinden biri de Mehmet Kolcu. O da fabrikaya 8.5 yıl emek verenlerden. Özelleştirmeden sonra 36 güvenlik görevlisi sayısının 25’e düşürüldüğünü belirten Kolcu, 10 kişinin daha işten atılacağını ileri sürdü. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bölge milletvekillerinin özelleştirmeden önce “Kimse mağdur olmayacak” ifadelerini hatırlatan Kolcu, mağdur edildiklerini, tazminatlarının ödenmediğini söyledi.

ÖZELLEŞTİ, PARALI OLDU

Elbistanlı çiftçilerden Abdullah Yazıcıoğlu, özelleştirme öncesinde şeker pancarı posasının kendilerine ücretsiz verildiğini ancak şimdi tonu için 20 lira istendiğini anlattı. Randevu alamadıklarını da belirten Yazıcıoğlu “Yazdan kalma pancarlarımız var, kışa kalacak. Kışa kaldığında sökülecek, kenara istiflenecek, tekrar işçi bulup geri yükleyeceksin ondan sonra getireceksin. Bize ekstradan iş, masraf çıkacak” dedi.

Abdullah Yazıcıoğlu
Abdullah Yazıcıoğlu

Elbistan’ın Hurman köyünden gelen Necmettin Kaynar, kiminle muhatap olacaklarını bilmediklerini, şeker pancarı fiyatının belirsiz olduğunu belirterek gerekli açıklamaların yapılmasını talep etti. Şeker pancarı posası konusunda yaşadıkları sıkıntıyı anlatan Kaynar sözlerine şöyle devam etti: “Küspeyi(şeker pancarı posası) herkese kotasına göre veriyorlardı. Önceden yüzde 20 veriliyordu şimdi bunu da yüzde 10’a düşürdüler. Buna ilaveten bir de ton başına 20 lira ücret talep ediyorlar.”

RANDEVU SÜRESİ

Afşinli Durdu Yıldız da randevularda yaşanan sıkıntılara değindi. Yıldız, şunları anlattı: “50 kilometrelik yerden gelen birine ‘Sana 8 saat randevu veriyorum. Bu zaman içinde tarlandan pancarı yükleyeceksin, götüreceksin, boşaltacaksın’ diyor. Vatandaşın lastiği patlıyor, kaza yapıyor, bir sürü sıkıntı... Özelleştirme yapılmadan önce iki gün randevu süresi veriyorlardı. İki gün içinde pancarını getiriyordun, rahat bir şekilde boşaltıyordun.”

Afşin’in Yazıbelen köyünden İsmet Özdemir, 45 kilometrelik yoldan geldiğini, yarım saat geç kalsa römorkların alınmayacağına dikkat çekti.

VATAN PARTİSİ: YANINIZDAYIZ

Vatan Partisi Kardeşlik Bürosu Üyesi Cafer Sincer, işten atılan 11 güvenlik personelinin, küspenin tekrar ücretsiz olmasını isteyen çiftçilerin, koşulların düzeltilmesini talep eden nakliyecilerin yanında olduklarını söyledi.

"KİMSE İŞSİZ KALMAYACAK" DEMİŞLERDİ!

Mart 2018’de AKP MKYK toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şeker fabrikalarının “işçi çıkarmama tahahhüdü” ile özelleştirileceğini söylemiş, “Devletin sırtında yük ve zarar ediyor. Özelleştirme zararı önleyecek şekilde yapılacak. 2002’den beri gündemimizde. Doğru olan bu. Burada çalışanların işten çıkarılması söz konusu olmayacak. İşçilerin çalışmaya devam etmesi teminatı ve taahhütname alınacak. Pancar üreticisinin mağdur edilmeyecek, çünkü fabrikalar kapanmayacak” açıklaması yapmıştı. Başbakan Yıldırım da, “Kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Fabrikalar kapanmayacak. Özelleştirilirken, bazı şartlar konulacak. Kimse işsiz kalmayacak. Bu şartları yerine getirmezlerse satmayız. Alırlarsa bu şartlarda alacaklar” demişti.

KİMİ ÇIKARILDI KİMİ ZORLA EMEKLİ EDİLDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ağustos ayında yaptığı açıklamada devri yapılan 7 fabrikadan çıkarılan işçi sayısının 775’i, emekli edilen kişi sayısının ise 811’i bulduğunu açıklamıştı. Ağbaba şunları söylemişti: "Çorum Şeker Fabrikası’ndan 92 işçi, Elbistan’da 31 işçi, Erzurum’da 149 işçi, Erzincan’da 157 işçi, Muş şeker fabrikasında ise çalışan 406 işçiden 346’sı işten atılmıştır. Satışı yapılan diğer fabrikaların devir işlemleri bittiğinde de benzer şekilde işçi çıkarmaların devam edeceği ortadadır.”

PANCAR TESLİMİNDE SORUNLAR YAŞANIYOR

Şeker-İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, Çorum Şeker Fabrikası’nda da benzer sorunlar yaşandığını söyledi. Pancar nakliye kooperatifleriyle anlaşma yapılmadığını belirten Kahraman, çiftçinin pancar teslim etmede sıkıntı yaşadığını ifade etti. Uzak bölgelerden pancar nakliyesinin henüz gerçekleştirilemediğini aktaran Kahraman, çiftçinin sökülen pancarların tarlada kuruması nedeniyle sitem ettiğini dile getirdi. Kahraman, pancar fiyatlarının, köyden köye değiştiğini, buna göre bir rakam verildiğini, nakliyecilerinse bunu kabul etmediğini aktardı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler