
Moskova’da Prezident Otel’de Nazilere karşı “Büyük Zaferin 75. Yılı Etkinlikleri Uluslararası Düzenleme Komitesi”nin ilk toplantısı yapıldı. Komitede yer alan Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü misafir öğretim üyesi Dr. Mehmet Perinçek’in, Türk kökenli halkların faşizme karşı mücadeledeki katkıları üzerine Türkiye’de bir konferans ve etkinlik yapılması yönündeki önerisi, komite üyeleri tarafından destek gördü.
Komitede orgeneral düzeyindeki askeri yetkililerden Rusya’nın tanınmış sanatçılarına, tarihçilerden diplomatlara, Ortodoks ve Müslüman din adamlarına kadar birçok isim bulunuyor. Komitenin toplantısına Rus ve Belaruslu üyeler ve Perinçek dışında Çin, Moğolistan, Kırgızistan, Kazakistan, İran gibi ülkelerin temsilcileri de katıldı.
BATI KIŞKIRTMALARINA BİRLİKTE DİRENECEĞİZ
Toplantıda Almanlara karşı kazanılan zaferin 75. yıl dönümünde yapılacak etkinlikler konuşuldu. Orgeneral A. S. Kulikov, açılış konuşmasında Batı’nın İkinci Dünya Savaşı tarihini çarpıtarak yeniden yazmaya çalıştığını, Sovyetler Birliği’nin Avrupa’yı faşizmden kurtardığını vurguladı. Bir dönem İçişleri Bakanı da olan Kulikov, Üçüncü Dünya Savaşı çıkarmaya yönelik kışkırtmalara da birlikte direnilmesi gerektiğini söyledi.
Farklı dönemlerde Rusya Milli Güvenlik Kurulu Sekreter Yardımcılığı, Savunma Bakanı Yardımcılığı, Rus Ordusu Kurmay Başkanlığı yapmış olan Orgeneral Y. N. Baluyevskiy ise bölgenin potansiyel düşmanlarının bugün de harekete geçtiğinin ve bunların engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.
MEHMET PERİNÇEK’İN ÖNERİSİ
Dr. Mehmet Perinçek ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin savaşta tarafsız olmasına rağmen çok sayıda Türk kökenli halkın Kızıl Ordu saflarında faşizme karşı mücadele ettiğine ve zaferde büyük katkıları olduğuna ve bu kahramanlıkların anlatılmasının Türkiye-Rusya-Kafkasya-Orta Asya arasında bir köprü inşa edeceğine dikkat çekti. Perinçek, Türk kökenli halkların faşizme karşı mücadeledeki katkıları üzerine Türkiye’de bir konferans ve etkinlik yapılmasını önerdi. Öneri, komite üyeleri tarafından destek gördü.