Türk Pençesi Gara'da!

Türk Ordusu 40 kilometre güneyindeki Gara Dağı'nda PKK'ya yönelik operasyon başlattı. Operasyonda çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi.

Türk Pençesi Gara'da!

Türk Silahlı Kuvvetleri, önceki gece sınır ötesindeki en zorlu operasyonlarından biri için düğmeye bastı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "PKK/KCK terör örgütünün, Irak’ın kuzeyinde bazı bölgelerde varlığını halen sürdürmeye; yeniden barınma alanları ve mevziler oluşturmaya devam ettiği ve geniş çaplı bir saldırı hazırlığı içinde olduğu tespit edildi" denilerek, Pençe Kartal 2 Harekâtı'nın başlatıldığı bildirildi. 10 Şubat günü saat 02:55'te Türkiye'den kalkan 48 savaş jeti, operasyon kapsamında Gara/Siyan bölgesini ateş altına aldı. Aynı anda helikopterler ile bölgede tespit edilen istihbari hedeflere yönelik indirme yapıldı. Sınırımızdan 40 kilometre güneye indirilen Türk komandoları, kuzeyden bir harekât bekleyen teröristleri şaşırtarak baskın yaptı. Teöristlerle temasın sağlanmasının ardından bölgede yoğun çatışmalar başladı. Yaşanan çatışmalar sırasında çok sayıda terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, tahkimat alanları yerle bir edildi.

ÜÇ ŞEHİDİMİZ VAR
Operasyon sırasında üç Türk komandosunun da şehit olduğu haberi geldi. Operasyon sırasında Türk komando birlikleri, içlerinde kırmızı listeden bir teröristin de bulunduğunu değerlendirdiği bir mağaraya nokta operasyon düzenledi. Bu tehlikeli ve zor operasyon sırasında Komando Yüzbaşı Ertuğ Güler, Komando Yüzbaşı Burak Coşkun ve Astsubay Kıdemli Çavuş Harun Turhan şehit düştü, üç askerimiz de yaralandı. 

PKK, KDP'Yİ SUÇLADI
Baskın yiyen teröristlerin yaşadığı panik, telsiz konuşmalarına yansıdı. Türk komandolarının sızma harekatıyla ilgili konuşan teröristler, Barzani'yi ve partisi KDP'yi suçladı. Kuzey Irak'taki Duhok kentinin Amediye, Şeladize ve Kanimasi kasabaları üçgeninde kalan Gara Dağı, daha önce de Peşmergeler tarafından kuşatılmıştı. Duhok Valisi dün yaptığı açıklamada Türk jetlerinin bölgeyi vurmasından PKK'nın sorumlu olduğunu bildirdi. Stratejik öneme sahip Gara Dağı, PKK'nın yıllarca en önemli barınma alanlarından biri oldu. Teröristler Gara Dağı'ndan Zap'a, buradan da Metina'ya geçtikten sonra Çukurca, Şemdinli ve Derecik'e sızarak sınır karakollarındaki askerlerimizi şehit ediyordu. 

GARA'NIN SİNCAR BAĞLANTISI VAR
Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Pençe Kartal 2 Harekâtı'nın ayrıntılarını Aydınlık'a anlattı.

"Operasyonun yapıldığı bölge; Çukurca'nın 35-40 kilometre güneyinde, diğer bir ifadeyle Zap Vadisi'nin aşağısında olan bir bölge" bilgisini paylaşan Atabay, şöyle devam etti: "Kandil'e olan mesafenin yaklaşması açısından Gara Dağı önemli bir yer. Gara Dağı'ndan sonra arazi alçalır. Ondan sonra Selahaddin Platosu ve Erbil Ovası'na inersiniz. Bu bölgenin Sincar Dağı'yla da bağlantısı var ve Sincar üzerinden Suriye bağlantısı da kurulabiliyor. Aynı zamanda terör örgütü için oldukça önemli bir barınma alanı. Biz daha önce yapılan Pençe 1, Pençe 2, Pençe 3 harekatlarıyla 15 kilometrelik bir sahayı kontrol altına almıştık. Şimdi bunu bir kat daha ileri taşıyarak harekat alanımızı derinleştiriyoruz."
 
DÖRT ÜLKE BİRLİKTE KESİN SONUÇ ALIRIZ
"Tabi tüm teröristler burada toplanmış bekliyor değiller. Kandil, Süleymaniye, Mahmur Kampı, Sincar Dağı, İran ve Suriye'ye yayılmış durumdalar. Barzani yönetimi buradaki PKK varlığından şikayetçi, fakat masada verdikleri sözleri sahaya yansıtmıyorlar. Sonuçta Irak'ın toprak bütünlüğü içinde olan bir Barzani bölgesi var. O nedenle bizim esas muhatabımız Irak Devleti olmalıdır. Barzani bölgesinde, Sincar'da, Kandil'de, Süleymaniye'de, Mahmur'da alınacak önlemlerde Irak'ın kendi silahlı güçlerinin de yer alması gerekiyor. Ayrıca Türkiye'nin sadece Erbil ve Irak'la görüşmesi de yetmez, İran'ın da bu denkleme dahil edilmesi lazım. Müşterek hareket edildiği takdirde PKK'nın alandan sökülüp atılması işi kolaylaşacaktır. Sonuçta Kandil'in yarısı İran'da. Irak'la görüşüyoruz ama İran ayağı eksik. Biz İran'la işbirliği yapalım, çok önemli yol alırız. Suriye Hükümeti'yle de görüşmelerimiz olur ve birlikte hareket edecek bir noktaya taşınırsa, o zaman 4 ülke birlikte çok daha netice verici bir noktaya ulaşırız."

DUHOK VALİSİ'NDEN PKK'YA SERT TEPKİ
Duhok Valisi Ali Teter, Gara Dağı'ndaki operasyonlardan PKK’yı sorumlu tuttu. PKK'yı kastederek "Bölgede silahlı güçlerin varlığı gerçekten ağır, hassas ve eskiden beri süregelen bir konudur" diyen Teter, "Bu varlık nedeniyle yönetim, sınır bölgelerindeki yerleşim yerlerine hizmet götürememiştir" ifadelerini kullandı. Rûdaw’a demeç veren Ali Teter, "Mesela bir süre önce bazı yerlere yol götürülmeye çalışılmış ancak PKK’lılar tarafından engellenilmiştir. Şunu soruyorum; Diyarbakır halkı, bu köylere hizmet götürülememesinin nedeninin PKK’nın bölgedeki varlığı olduğunu biliyor mu" diye sordu.

"Mesele varlıkları ile alakalı da değil, engel oluşturmalarıdır" diyen Teter, "Varlık ile engel olmak iki farklı konudur. Bir gücün varlığı, bir yerde iskan etmesidir. Ancak onlar (PKK) gittikleri yerde kontrol noktası kuruyor, köylerin inşa edilmesini, yol yapılmasını, yerleşim yerlerine hizmet ulaşmasını engelliyorlar" ifadelerini kullandı. Duhok Valisi, "Örnek olarak söylüyorum; Nerwe-Rekan ve Yukarı Doski bölgelerine yol götüremezsen halk köyüne nasıl dönsün? Elektrik, okul inşa edemezsen buralar nasıl yeniden imar edilecek? Edilemez. Bunun yerine köy halkı Dereluk kasabasına toplanacak, gençler, insanlar işsiz kalacak" dedi.

Haber: Tevfik Kadan | Aydınlık

Tarih:
Diğer Haberler