TSB, Türk edebiyatı yerine “Türkçe edebiyat” ifadesinin kullanılmasına tepki gösterdi. Bu girişimin Türk kültürüne ve milletleşmeye düşmanlığın göstergesi olduğu belirtilen açıklamada, “Yayınevlerimizden milletimizin her parçasının buluşma ve birleşme zeminini güçlendirmelerini diliyoruz.” denildi.
Bazı yayınevlerinin Türk Edebiyatı yerine “Türkçe Edebiyat” kullanması üzerine yürütülen tartışmalar devam ederken Türkiye Sanatçılar Birliği (TSB)’nden açıklama geldi.
Yıllardır üzerine birçok yazı yazılan ve zaman zaman gündeme gelen tartışma, son olarak yazar Kaan Eminoğlu’nun “Türkçe Edebiyat” veya “Yerli Edebiyat” ifadelerini kullanan yayınevlerini boykot etme çağrısı üzerine yeniden alevlenmişti.
TSB’nin açıklamasında “Türkçe Edebiyat” ifadesinin kullanılmasının siyasi bir tavır olduğu belirtildi. Atatürk’ün Türk Milleti tanımına vurgu yapılan bildiride, Ali Babacan’ın Türk’süz anayasa açıklaması da hatırlatılarak bu siyasi tavrın hedefi açıklandı. İşte o açıklama:
Edebiyatta Türk düşmanlığına geçit yok!
Bazı dergi ve yayınevlerinin binlerce yıllık Türk edebiyatının ismini Türkçe edebiyat olarak değiştirme girişimine şahit olduk. Söz konusu kurum ve kuruluşlar başka milletlerin edebiyatını o milletlerin adıyla ifade ederken söz konusu Türk edebiyatı olduğunda başka bir tavır takınarak Türkçe edebiyat ifadesini kullanmışlardır. Bu tutum, Türk sözcüğüne, Türk kültürüne düşmanlığın bir göstergesidir.
Bilinmektedir ki edebiyat yalnızca yazılı eserlerin toplamı değildir. Edebiyat, milletlerin erdem birikimini, özgün yaşayış biçimlerini yansıtır. Aynı zamanda edebiyat, bütün kültürel öğeleri içinde barındırır. Bu sebeple de edebiyatlar onu yaratan milletlerinin ismiyle anılır.
Türk edebiyatı da Türk milletinin eseridir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk milletini “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir” sözüyle tanımlamıştır. Bu tanımlama bir ırkı, etnik bir kökeni değil, ülkemizi kuran, ortak tarihi olan, aynı dili konuşan ve ortak siyasi geleceği olan bir halkı ifade etmektedir.
En son Ali Babacan’ın Türk’süz anayasa açıklaması göstermektedir ki Türkçe edebiyat ifadesini kullanan yayınevlerinin tavrı siyasi bir tavırdır. Bu siyasi tavır; emperyalizmle işbirliği yaparak milli devleti yıkmayı ve Cumhuriyet devrimlerini ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.
Okuyan, düşünen, fikir geliştiren insanlarımızdan ve yayınevlerimizden, kültür sanat ve edebiyatta, milletimizin her parçasının buluşma ve birleşme zeminini güçlendirmelerini diliyoruz.
Türkiye’nin vatansever, cumhuriyetçi sanatçıları olarak Türk kültürüne ve Türk milletine karşı yapılan bu düşmanlığın her zaman karşısındayız!