Üniversite Sanayi İşbirliğiyle Sağlıkçıların Siperlikleri Üretildi

Bursa Uludağ Üniversitesi akademisyenleri, sanayi iş birliğiyle sağlık personeli için 3D yazıcı kullanarak yüz koruyucu maske üretti.

Üniversite Sanayi İşbirliğiyle Sağlıkçıların Siperlikleri Üretildi

Çok sayıda kurum 3D yazıcı ile sağlık personeli için tıbbi siperlik üretimine başladı. İlk kez Türkiye’ye 3D yazıcı maske üretilebileceğini gösteren Bursa Uludağ Üniversitesi oldu. Bursa Uludağ Üniversitesi akademisyenleri, sanayi iş birliği ile sağlık personeli için yüz koruyucu maske üretti. Rektör, Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz sosyal medya hesabından müjdeyi verdi: Akademisyenler ve sanayi işbirliği sonucu üretilen yüz koruyucu maskeler üniversite hastanesinde kullanılmaya başlandı.

KAPALI İŞLETME KAPILARINI AÇTI

Uludağ Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Coşkun’un da dahil olduğu Translasyonel Tıp Anabilim Dalı öncülüğünde kurulan Translayonel Tıp Çalışma grubunda hummalı bir şekilde 3D yazıcılarla ilgili sürekli bizler neler yapabiliriz şeklinde diğer ülkelerin acil durumda yaptıkları deneyimler paylaşılıyor ve tartışılıyordu. Bu tartışma sonucunda Doç. Dr. Burhan Coşkun grupta paylaşılmış olan Çekya'nın 3D yazıcı ile üretilen tıbbı siperlerinin prototipini hemen yaptırabileceğini söyledi ve serüven başlamış oldu. Birlikte proje yürüttükleri Açık Atölye'den Gökhan Zıngıl ile işe koyuldular. Zıngıl, açık kod uygulamasından 3D baskısını aldı. Şeffaf kısmının lazer kesimi ise hafta sonu kapalı olmasına rağmen ricayı kırmayan bir işletmede yapıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Barbaros Oral’ın destekleriyle üretim böylece başladı.

SEFERBERLİK

Türkiye'de ilk kez 3D yazıcıdan elde edilen tıbbı siperlik ile ilgili bilgiler sosyal medyada kurulan 3D destek grubuyla paylaşıldı. Daha sonra bu serüven 3D yazıcıları sahipleri tarafından 3D Gönüllüleri platformu üzerinden tüm ülkeye yayılan bir seferberliğe dönüştü. 

Tüm Türkiye’de 3D printer sahibi gönüllüler ve şirketler bir araya gelerek üretime destek verdi. 150 gönüllünün günlük üretim kapasitesi 350'lere ulaştı ve her gün bu sayı artıyor. Üretilen parçaların montajı da Bursa Ticaret Odası Eğitim Vakfı’na bağlı eğitim merkezi BUTGEM'de gerçekleşti.

Tıbbi siper üretimine Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Nilüfer Belediyesi de maddi katkı sağladı. Üretilen maskeler her şehrin sorumluları tarafından ilgili sağlık birimlerine teslim ediliyor. Bundan sonraki adım maliyeti düşürmek ve seri hızlı üretim sağlamak. Bu sebeple siperlik maske seri üretimini enjeksiyon kalıp yatırımını üstelenen Demo Plastik yapacak buradan tüm Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması planlanıyor.

Kaynak Haber: Şehime G.Temel(Aydınlık Gazetesi)

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler