Bayburt merkeze bağlı Adabaşı köyünde bulunan Adabaşı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri öğretmenlerinin yardımıyla okul bahçesinde kurulan seraya atalık tohumları ekerek elde ettikleri yeni tohumları yörede çiftçilik yapan vatandaşlara dağıtıyor. 13 köyden taşımalı, 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulda öğrenciler üretirken öğreniyor.
Adabaşı İlkokul ve Ortaokulu Müdürü ve Fen Bilgisi Öğretmeni Bayram Yurtvermez, İl Tarım ve Orman ile Milli Eğitim müdürlüklerinin desteğiyle 2 yıl önce okul bahçesine öğrencileriyle sera kurdu. Ata tohumlarının yaşatılmasını hedefleyen Yurtvermez ve öğrencileri, seraya domates, salatalık, patlıcan, biber, nane, kavun, karpuz, bal kabağı, fasulye, soğan gibi 10 çeşit tohum ekti.
HAZIR FİDE DEĞİL TOHUMDAN ÜRETİM
Okul müdürü Yurtvermez, öğrencilerin ve ailelerin büyük çoğunluğunun tohumdan üretim yapmadıklarını hazır fide aldıklarını belirtti. Bu durumu değiştirmek için seracılık fikrinin ortaya çıktığını söyleyen Yurtvermez, “Çoğu öğrencinin köyde yaşamasına rağmen tohumdan üretmeyip hazır fide aldıklarını duydum. Bunu öğrenince okulda bir sera kurup tohumdan bitki üretmeyi amaçladık ve işe koyulduk. Burası düz bir araziyken çocuklarla birlikte kazdık ve serayı kurduk.
Hemen yakınımızda Aslandede köyünde atalık tohumdan üretilen domates bulduk. O domatesin tohumlarını aldık. Çoruh Vadisi sadece Bayburt'tan ibaret değil. Devamında Erzurum'un İspir ilçesi ile Artvin'in Yusufeli ilçesinden Batum'a kadar uzanan bir vadi olduğu için Yusufeli'nden salatalık tohumları getirdik. Yine bunun yanında biber, patlıcan, karpuz gibi meyve ve sebzelerin atalık tohumlarını bulduk, getirdik." dedi.
Haftanın en az bir günü seraya gelen öğrenciler hem üretmenin mutluluğuna vardılar hem de bitkilerin gelişim sürecini yaşayarak öğrendiler.
Seranın bir kısmında koyun gübresi, bir kısmında solucan gübresi, bir kısmında ise gübresiz tarım yapan öğrenciler hangi gübrenin hangi ürünlerde verimi arttırdığını gözlemleyecek.