"Uygur Ayrılıkçılığına Alet Olmayacağız!"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uygur ayrılıkçılığının Çin'in aleyhine kullanıldığını söyledi ve ekledi:Bu propagandanın parçası olmak istemiyoruz!

"Uygur Ayrılıkçılığına Alet Olmayacağız!"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “56. Münih Güvenlik Konferansı”nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, konferans programının yanı sıra Münih’te cumhurbaşkanları ve başbakanlar dahil 25 ikili görüşmede bulunduğunu ve bu görüşmelerin 15’inin mevkidaşlarıyla gerçekleştiğini söyledi.

‘UYGUR MESELESİNİ ÇİN’E KARŞI KULLANAN ÜLKELER VAR’

Çavuşoğlu, Uygurlarla ilgili şunları söyledi:

Bu konuyu da Çin’in aleyhine kullanan ülkeler var. O tür propagandalara katılmıyoruz. Biz kendi düşüncelerimizi net bir şekilde söylüyoruz. Büyükelçimiz bu konudaki düşüncelerini vurguladı ama bu konuyu siyasete alet eden ülkelerin bu propagandanın da parçası olmak istemiyoruz.

Biliyorsunuz Çin’in bize bir daveti oldu. Heyet gönderme konusunda. Biz esasen heyetimizin gitmeden önce nasıl program izleyeceği nerelere gidileceği, kimlerle görüşüleceği konusundaki beklentilerimizi hazırladık. Bu konuda mutabakat sağlarsak elbette ki göndeririz. Çin’e bu davet için teşekkür ediyoruz. Bu sürecinde şeffaf olması gerekiyor."

Çin’in Uygur(Doğu Türkistan) bölgesiyle ilgili sosyal medya üzerinden bir çok farklı iddia ortaya atılıyor. Yayınlanan fotoğraf ve videolar bir çok kez yalanlanmasına rağmen CIA kaynaklı Uygur ayrıklıkçılığı propagandası yükseltiyor.

YALANLARIN KAYNAĞI

CIA destekli yürüttülen kampanya “Çin’in Doğu Türkistan zulmü” adıyla yürütülüyor. Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı olan Uygurlar kullanarak ülkemizde milliyetçi hassasiyetlerimiz kullanılmaya çalışılıyor.

ABD destekli hain terör örgütü PKK’nın Türkiye’de Kürtler üzerinden yürütmeye çalıştığı propaganda çalışmalarının bir kopyası bize sunuluyor. Aynı tornadan çıkma bu ayrılıkçı, gerici hareketlerin merkezi olan CIA tüm propaganda araçlarını kamuoyu oluşturmak amacıyla kullanıyor. 

Nasıl ki Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı başladığında ABD, Avrupa üzerinden Türkiye'yi baskı altına almak için "Türkiye'nin Kürtlere katliam yaptığı" yalanını piyasaya sürdüyse aynı yalanı Çin'i bölmek ve baskı altına almak için Türkiye üzerinden yalanlar piyasaya sürüyor. Ruhi Çenet gibiler de buna alet oluyorlar.

Teyit.org, Doğu Türkistan’da yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgiyi, gerçekte ne olduklarına ilişkin bilgilerle birlikte derledi.

1.Çinliler, Doğu Türkistanlıya işkence ediyor iddiası

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafın Çinliler tarafından işkence edilen bir Doğu Türkistanlıyı gösterdiği iddia edildi.

Fotoğraf işkence gören bir Doğu Türkistanlıyı göstermiyor.

Fotoğraf, bir spiritüel öğreti olan Falun Gong (Falun Dafa olarak da bilinir) takipçilerinin 24-26 Mayıs 2004 tarihlerinde Chicago’nun Federal Plaza meydanında düzenlediği bir gösteriden.

2. Çin’de Müslüman bir Uygur Türküne şiddet uygulandığını iddiası

teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir videonun, Çin’de Müslüman bir Uygur Türküne yapılan işkenceyi gösterdiği iddia edildi.

 


 

İddia doğru değil. Video, Mayıs 2017’de Endonezya’da insanları sözlü ve fiziksel olarak taciz eden bir çetenin üyesinin yakalanmasının ardından güvenlik güçleri tarafından uygulanan şiddeti gösteriyor.

Videoda yer alan güvenlik güçlerinin üniformalarından da videonun Endonezya’da çekildiği anlaşılıyor. 

3. Fotoğrafın Doğu Türkistan’da birbirine sarılan iki kardeşi gösterdiği iddiası

Fotoğrafın orijinali 2007 yılında Vietnam’ın kuzeydoğusunda bulunan Ha Giang eyaletindeVietnamlı fotoğrafçı Na Son Nguyen tarafından çekildi.

Fotoğrafçı Na Son Nguyen’in kişisel Instagram hesabından 2 Nisan 2015 tarihinde “Vietnam’ın Ha Giang eyaletinin dağlık bir köyünde, ebeveynleri tarlada çalışmaya giden küçük bir oğlan, kız kardeşini yatıştırmak için ona sarılıyor” notuyla birlikte karenin Ekim 2007’de çekildiğini belirterek fotoğrafı paylaştığını söylemek mümkün.

Sosyal medyada paylaşılan tüm yalanların gerçeklerle çürütüldüğü ve Sincan Uygur Özerk Bölgesinde aslında neler yaşandığını gösteren videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Uygurlara Zulüm Yalanları ve Gizlenen "Doğu Türkistan" Gerçekleri

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler