Fransa'da Terör Örgütü PKK'yı Ders Kitabına Eklediler

Fransa'da eğitim programında 'Kürtler ve Kürt Meselesi' adıyla ders okutulacak. Derste PKK/PYD'nin de tarihi anlatılacak.

Fransa'da Terör Örgütü PKK'yı Ders Kitabına Eklediler

Fransa Eğitim Müdürlüğü, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 11’inci sınıflarda okutulan Tarih ve Coğrafya kitabına “Kürtler: Devletsiz bir ulus” başlığıyla ders ekledi. Ders içeriğinde şu içeriklerin bulunduğu öğrenildi:

"BAĞIMSIZLIĞI DİRİLTME UMUDU"

Dersin içeriğinde, Kürtlerin 40 milyon nüfusu ile dünyada "devleti olmayan en büyük halk olduğu" ve çoğunluğunun Sünni mezhebine bağlı olduğu yer alıyor. Kürtlerin "yüz yıldır bağımsızlık için mücadele ettiği" savunulan kitapta, "Kürdistan topraklarını egemenliği altında bulunduran ülkelerin bu çabalara karşı çıktığı" belirtildi. Ancak "Saddam rejiminin devrilmesi ve Suriye’nin yıkılmasının Bağımsız Kürdistan umutlarını dirilttiği" ifade edildi.

Dersin bir bölümünde de “Ortadoğu’daki çekişmeler Kürt devletinin kurulmasına olanak sağlar mı?” sorusu sorulmuş.

PEŞMERGE

Dersin bir başka bölümünde IŞİD’in ortadan kaldırılmasında "Kürt güçlerinin" rolüne değinilerek, Peşmerge’ye ilişkin, “Kürtçe’de Peşmerge: Ölüm ile karşı karşıya gelen anlamına geliyor. Peşmerge Güçleri Irak ordusu ile aynı statüye sahip. Bunu da Saddam Hüseyin rejimi ve IŞİD İslami Devleti ile savaştan sonra elde ettiler. 1920 yıllarında kurulan Peşmerge Güçleri’nin sayısı bugün 350 bin civarında” ifadeleri yer almış.

"ROJOVA KÜRDİSTANI'NIN İŞGALİ"

Kitapta ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trump’ın onayıyla 9 Ekim 2019’da "Rojava saldırısına" başladığı ileri sürülüyor. IŞİD savaşı Amerika ile Kürtler arasındaki yardımlaşmanın başlangıcı olarak kaydedilerek, IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürülmesinin de bu yardımlaşmanın önemine değinilmiş. Türkiye’nin "Suriye’deki Kürt ülkesinin işgaline" değinilen bölümde, “Suriye Kürdistanı’nın Sonu: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Ekim 2019’da Trump’ın onayıyla Suriye Kürtlerine karşı askeri bir saldırı başlattı. Bu da ABD ile Suriye Kürtlerinin arasındaki yardımlaşmanın sonuydu. IŞİD liderine karşı yapılan operasyon, yardımlaşmanın önemini gösterdi. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye’deki Kürt vatanını işgal etmesinin başlangıcıydı. Top atışlarından sonra Türkiye, tankları ve toprakları vekillerine verdi. Bu silahlı grupların da çoğu bıçakçı ya da cihadist ve aynı zamanda Kürtler ve Hristiyanları sevmeyen Sünni Araplardan oluşmaktaydı. Daha önce El Kaide örgütünün savaşçılarıydı” ifadeleri yer almış.

AFRİN

Dersin başka bir bölümünde ise Afrin konusu işlenerek, “Bilgimiz olmadığını söyleyemeyiz. Türk ordusu 2018 yılının Mart ayında Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Efrin kentini ve bölgeyi işgal etti. Bu bölge radikal cihadist gruplara teslim edildi. Bu grupların el koyduğu her şeyi alma hakları var. Silahlı milisler Kürtlere ait bir çok ev ve işyerine el koydu. Hiçbir yasal durumla karşılaşmadan halktan fidye almaya başladılar ve toplu katliamlar yaptılar. Kürt yerleşimciler kaçmak zorunda kaldı. 130 bin kişi sokaklara atıldı. Bu da gerçekleşmiş amaçtı. Çünkü amaç Türkiye sınırındaki Kürtlerin varlığını yok etmekti” cümleleri bulunuyor.

SORULAR

Derste öğrencilere aşağıdaki sorular da sorulmuş:

Kürtlerin bütün devletlerdeki durumu aynı mıdır?
Kürtler geçen yüzyılın 20’li yıllarında uğruna mücadele verdiği bağımsızlık istedikleri tek yol mudur?
İslami Devlete karşı savaşta Kürtlerin rolü neydi?
Irak Kürtleri ile Suriye Kürtleri arasında neden karşılaştırma yapabiliriz?
Eğitim öğretim yılının bu hafta başladığı Fransa’da binlerce öğrenci bu dersi okuyacak.

Fransa’da 2019 yılında lise eğitimine devam eden 755 bin 900 öğrencinin yüzde 51’i genel eğitim, yüzde 21’i teknik ve yüzde 28’i de meslek eğitimi alıyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler