On binlerce Kübalı ABD’ye meydan okudu

Küba’nın başkenti Havana’da 100 binden fazla Kübalı, devrimi savundu.

On binlerce Kübalı ABD’ye meydan okudu

Küba hükümeti tarafından "Devrimi yeniden teyit etmek" ve ABD tarafından uygulanan ekonomik-mali ambargoyu ve tek taraflı yaptırımları kınamak için önceki gün Havana'da düzenlenen gösteriye on binlerce Kübalı katıldı.
Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’in de katıldığı miting, geçen hafta ABD bayraklarıyla yapılan cılız gösteri sonrasında Amerikan ablukası ve provokasyonuna karşı yanıt niteliğindeydi.
Havana'nın okyanus kıyısındaki ünlü bulvarı Malecon’da, ABD Büyükelçiliği’nin yakınında toplanan katılımcılara hitap eden Devlet Başkanı Diaz-Canel, "Batı’nın Küba hakkında dünyaya gösterdiği şey koca bir yalan" dedi ve ve ABD destekli medya kuruluşlarının dezenformasyon yaptığını belirterek bu kuruluşları kınadı. Diaz-Canel, adaya karşı yürütülen "geleneksel olmayan savaşın" ve ABD'nin Küba Devrimi’ni devirmek için başlattığı ulusal güvenliğe yönelik tehditlerin karşısında olduklarının altını çizdi.
Diaz-Canel, "Yalanlar, rezillik ve nefret bitsin. Küba'nın nefrete derinden alerjisi var ve asla bir nefret ülkesi olmayacak. Sevmek için zamanımızı çalan nefretten hiçbir iyi sonuç çıkamaz" dedi ve "Küba, sevginin, barışın, birliğin, dayanışmanın ülkesidir" diye ekledi.

‘KÜBA EGEMEN VE BAĞIMSIZ KALACAK’
Küba lideri ayrıca medya ve resmi hükümet kanallarına karşı siber saldırılar düzenlenerek gerçekleştirilen müdahale girişimini kınadı. “Bunların hiçbiri yeni değil” diyen Díaz-Canel, Küba'nın egemen ve bağımsız kalmaya kararlı olduğunun altını çizdi.
Binlerce Kübalı, Küba bayrakları ve Fidel Castro’nun fotoğrafları ile gösteriye katıldı. Miting için sabah saatlerinde toplanmaya başlayan Havanalılar güneşin doğuşunu "Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez!" sloganlarıyla karşıladı.

‘KAHROLSUN YANKEE’
Mitinge katılan Kübalılar, gösteriyi “devrim niteliğinde yeniden diriliş” olarak adlandırırken birçok gösterici “Kahrolsun ABD, kahrolsun Yankee” sloganları attı.
Küba’nın “devrim ve sevgi ülkesi” olduğunu ifade eden bir gösterici, Devlet Başkanı Canel’in, Küba Devrimi'nin tüm Kübalıların refahını sağlamaya adanan liderlik geleneğinden geldiğini söyledi.

KÜBA’DA AMERİKANCI KIŞKIRTMA
Küba’da geçen hafta ABD destekli bir provokasyon yaşandı. Sayıları 100’ü bulmayan bir grup, ABD bayrakları ile ekonomik sıkıntıları bahane ederek cılız bir gösteri düzenledi. ABD’li bazı yöneticilerden Küba’ya “askeri müdahale” çağrıları yapıldı. Devrim kaçkını birçok Kübalının yaşadığı ABD’nin Miami şehrinde de Küba karşıtı Amerikancı gösteriler düzenlendi. Miami Belediye Başkanı Francis Suarez “ABD duruma el koymalı ve adaya asker göndermeli” çağrısı yaptı. Aynı gün binlerce devrimi savunan Kübalının gösterileri ise Batı basını tarafından “hükümet ve devrim karşıtı” yalanıyla sunuldu.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN KÜBA’YA DESTEK
Küba’ya yönelik 60 yıldır devam eden ABD yaptırımlarını kınayan dünyanın birçok ülkesi, Amerikancı kışkırtmaya karşı Küba’ya dayanışma mesajları gönderdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova “Egemen bir devletin iç işlerine müdahale kabul edilemez. Dış müdahale olasılıklarını ve adadaki durumun istikrarsızlaşmasına yol açan diğer yıkıcı eylemleri gözden geçiriyoruz.” derken Latin Amerika ülkelerinden birçok hükümet partisi de Küba’nın yanında yer aldıklarını söyledi.
Türkiye’den de Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Küba’nın Türkiye Büyükelçisi’ni ziyaret ederek “Amerikan emperyalizmine karşı Küba halkının ve devriminin yanındayız” diyerek dayanışma mesajlarını iletti.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler