Ukrayna, ABD ve İngiltere Tarafından İşgal Ediliyor

ABD'nin savunma yardımı kapsamında Ukrayna'ya yaptığı dördüncü parti yardımı Kiev'e ulaştı.

Ukrayna, ABD ve İngiltere Tarafından İşgal Ediliyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz büyüyor. ABD'nin savunma yardımı kapsamında Ukrayna'ya yaptığı dördüncü parti yardımı Kiev'e ulaştı. Bir önemli gelişme de İngiltere'nin Rusya ile olası bir müdahalede savaşacak 600 kişilik ekip hazırladığı iddiası.
Rusya ile Ukrayna arasındaki krizi derinleştirecek iki gelişme yaşandı. Birincisi ABD'nin Ukrayna'ya mühimmat göndermesi. İkincisi ise önemli bir iddia olan İngiltere'nin 600 kişilik savaş birliği oluşturması. Uzmanlar bu gelişmelerin, ABD'nin olası bir Rusya müdahalesini dillendirmesinin ardından gelmesine dikkat çekiyor

80 TON MÜHİMMAT
Ukrayna, ABD'den yaklaşık 80 ton mühimmat içeren dördüncü parti savunma yardımını aldı. Konuyla ilgili açıklama ABD'nin Kiev Büyükelçiliğinin Facebook hesabından yapıldı. Açıklamada “Ukrayna bugün ABD'den yaklaşık 80 bin kilo mühimmat teslim aldı. Bu, Ağustos ayında Başkan Biden tarafından Ukrayna'ya yönlendirilen 60 milyon dolarlık ek güvenlik yardımının bir parçası olarak ABD tarafından yapılan dördüncü sevkiyat oldu." ifadeleri kullanıldı. Büyükelçilik, bunun ABD'nin "istikrarlı, demokratik ve özgür bir Ukrayna'nın başarısına bağlılığını" gösterdiğini de açıklamasına ekledi. ABD'nin Ukrayna'ya 2014'ten bu yana 2,5 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı yaptığına dikkat çekildi. ABD, bu sene Ukrayna'ya 250 milyon ve buna ek 60 milyon dolar uluslararası güvenlik yardımı yapmayı kabul etmişti.
ABD hükümetinden gelen üçüncü güvenlik yardımı sevkiyatı da 22 Ekim'de Ukrayna'ya ulaşmıştı.
Önceki iki sevkiyat 10 ve 18 Ekim'de teslim edildi. Daha önce kararlaştırılan 250 milyon dolara ek olarak Ukrayna, Amerikalı ortaklardan tıbbi malzeme, mühimmat, yüksek hassasiyetli silahlar ve radar gözetimi için 60 milyon dolar alıyor.

ABD, AVRUPA'YI UYARDI
11 Kasım'da Bloomberg, ABD'nin Avrupalı ortaklarını Ukrayna'ya karşı olası bir Rus askeri operasyonu hakkında uyardığını bildirdi. Ajansa göre, Washington'un değerlendirmeleri, Amerikan tarafının henüz AB ile paylaşmadığı bilgilere dayanıyor. Yetkililer, bu bilgilerin kamuya açık kanıtlarla desteklendiğini söylüyor.
Yine yakın zamanda Politico, merkezi Colorado'da bulunan Amerikan uzay teknolojisi şirketi Maxar Technologies tarafından çekilen Rus birliklerinin hareketinin uydu görüntülerini yayınladı. Görüntülerin, Rusya'nın yeniden Ukrayna sınırına asker ve askeri teçhizatı yoğunlaştırdığı bilgisini doğruladığı iddia ediliyor.

ÇATIŞMA RİSKİ ARTTI
İngiltere'nin The Mirror gazetesine göre, Rusya'nın Ukrayna'ya olacak olası müdahalesi üzerine, Ukrayna'ya yaklaşık 600 asker göndermeye hazır olduğu belirtildi.
SAS özel kuvvetleri ve paraşüt alayı askerlerinin yakın gelecekte Ukrayna'ya gönderilebilecekleri konusunda uyarıldığı kaydedilen haberde, hazırlıkların, İngiltere Savunma Bakanlığı ve MI6 istihbaratının hükümete Ukrayna ve Batı ülkelerine yönelik tehlikeyi bildirmesinin ardından başladığı vurgulandı. İngiliz ordusunun aldığı iddia edilen videolar, Rus tanklarını, zırhlı araçlarını ve Ukrayna sınırı yakınlarında biriken askerleri gösteriyor.
Ajansa göre, işgal tehdidiyle bağlantılı olarak, SAS birimlerinin üyelerinden, özel bir keşif alayından, sağlık görevlilerinden, mühendislerden, işaretçilerden ve 16. Hava Saldırı Tugayından 400'e kadar paraşütçüden oluşan bir grup İngiliz kuvveti oluşturuldu.
İngiltere'nin üst düzey bir askeri yetkilisi, Batı'nın Rusya ile çatışma riski altında olduğunu söyleyerek, "400 ila 600 asker hazır. Ekipmanları dolu, paraşütle inecekleri Ukrayna'ya uçmaya hazırlar." ifadelerini kullandı.

'SINIRDA YOĞUNLAŞMA VAR'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus ordusunun Ukrayna sınırı yakınında son haftalarda geniş çaplı ve alışılmadık şekilde yoğunlaştığını, bunun bahar aylarında Rusya'nın Kırım ve Karadeniz'de askeri yığınak yapmasıyla benzerlik taşıdığını söyledi.
Stoltenberg ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Brüksel'deki NATO karargahında görüştü.
Stoltenberg, ortak basın toplantısında, "Ukrayna içinde ve çevresindeki güvenlik durumunu görüştük. Son haftalarda Rus güçlerinin Ukrayna sınırı yakınında geniş çaplı ve alışılmadık yoğunlaşmasını gördük. Bu durum, Rusya'nın bu yıl daha önce Kırım ve Karadeniz'de askeri yığınak yapmasına benziyor. NATO müteyakkız olmaya devam etmektedir." ifadesini kullandı.
Stoltenberg NATO olarak Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini bildirdi. NATO'nun Karadeniz'deki tatbikatlarının ve faaliyetlerinin savunma amaçlı ve şeffaf olduğunu vurgulayan Stoltenberg Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın kasım sonunda Letonya'da düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na da katılacağı bilgisini verdi.

tgb.gen.tr

 

Tarih:
Diğer Haberler