TGB’den Ezber Bozan Kep ve Cübbe Eylemi

TGB İstanbul İl Sekreteri ve tarih öğrencisi Yiğit Çınar, Marmara Üniversitesi’ndeki mezuniyet töreninde kep ve cübbe giymeyi protesto etti.

TGB’den Ezber Bozan Kep ve Cübbe Eylemi

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) İstanbul İl Sekreteri Yiğit Çınar, Marmara Üniversitesi’ndeki mezuniyet töreninde kep ve cübbe giymeyi protesto etti. Eylemini Aydınlık’a anlatan Çınar, tüm üniversite öğrencilerine, ‘Önümüzdeki yıldan itibaren yapılacak mezuniyet törenlerinde Ortaçağ kalıntısı sembollerden vazgeçelim!’ çağrısı yaptı.

Marmara Üniversitesi mezuniyet törenine Türkiye Gençlik Birliği İstanbul İl Sekreteri Yiğit Çınar’ın protestosu damga vurdu. Tarih bölümünden mezun olan Çınar, “Kilise Papazı değiliz, Cumhuriyet yurttaşıyız. Kep ve cübbe giymiyoruz.” yazılı afişle üniversite mezuniyet törenlerinde cübbe ve kep giyilmesini protesto etti. Çınar’a öğrenciler, veliler ve öğretim görevlilerinden destek geldi. Bazı öğretim üyeleri de Çınar ile fotoğraf çekildi. Aydınlık’a eyleminin amacını anlatan Yiğit Çınar, “ABD ve Avrupa kiliselerinden ithal gelenek olmaz! Kilise kıyafetleriyle değil çağdaş kıyafetlerimizle mezun olacağız. Çünkü biz Cumhuriyet yurttaşıyız!” diyerek öğrencileri bu kıyafetleri giymemeye çağırdı.

 

‘PAPAZIN HİZMETİNDE OLMANIN SEMBOLÜ’
Çınar, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“Mezuniyet törenlerinde giyilen kep ve cübbe, 12. yüzyıl Avrupası’nda kilisede eğitim gören, eğitimlerinin sonunda yapılan törenlerde 'kiliseye bağlılık yemini' eden öğrencilere giydiriliyordu. Bir anlamda da papazın hizmetinde olmanın sembolüydü. Marmara Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde bu Ortaçağ kalıntısı kilise geleneğini kabul etmedim. Kep ve cübbe giymeyi reddederek törene katıldım. ABD'den ve Avrupa'dan bizlere dayatılan bu ithal gelenekleri kabul edemeyiz. 21. yüzyılda bağımsız, çağdaş, laik ve demokratik Türkiye’de bu kıyafet Türk gençliğine yakışmıyor. Türk gençliği mezuniyet törenlerine çağdaş kıyafetlerle katılmalıdır. 

Bu tavrımızla yeni bir fitili ateşlemiş olduk. Bütün arkadaşlarımıza çağrımız şudur: Önümüzdeki yıldan itibaren yapılacak mezuniyet törenlerinde, Ortaçağ kalıntısı sembollerden, bu papaz kukuletalarından vazgeçelim!”

Tarih:
Diğer Haberler