TGB'den Öğrencilerin Kalacak Yer Sorununa 3 Maddelik Çözüm

Genel Başkanımız Dilek Çınar artan ev fiyatları ve yetersiz yurt kapasitesiyle ilgili TGB'nin 3 maddelik çözüm programını açıkladı.

TGB'den Öğrencilerin Kalacak Yer Sorununa 3 Maddelik Çözüm

Yüz yüze eğitimin başlayacağının duyurulmasının ardından öğrenciler kalacak yer arama telaşına düştü. İzmir, Ankara, İstanbul, Eskişehir gibi büyük şehirlerde kira fiyatları artışa geçti. Özel yurt fiyatları ise aylık 800 liradan başlayarak, 3 bin liraya kadar çıkıyor. Koronavirüs salgını nedeni ile üniversitelerde uzaktan eğitime geçiş yapılması ile beraber öğrenciler zorunlu olarak memleketlerine dönüş yapmıştı. Öğrencilerin boşalttığı evler, uzun süre boş kaldı. Ev sahipleri kiraya veremedikleri evlerinin, zararını karşılamak için fiyatlara zam yaptı. Kalacak yer arayışındaki öğrenciler mağdur durumda. 

Genel Başkanımız Dilek Çınar, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Çınar, İstanbul ve Ankara’da son bir hafta içerisinde ev ilanlarının
azalması, kiralık ev bulmakta zorluk yaşanması ve yüksek kira bedeli sorununun diğer şehirlerde de olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Ev kiralarındaki artışın ülkemizdeki ekonomik sorunlardan bağımsız olmadığını söyleyen Çınar, şunları kaydetti: “Ancak öğrencilerin yoğun yaşadığı bölgelerde kira artış sebebini ev sahiplerinin ve emlakçıların keyfi fiyat uygulamaları, bir nevi fırsatçılıkları olarak görüyoruz. Salgın koşullarının hafiflemesiyle üniversitelerin yeni eğitim öğretim yılında yüzyüze eğitim yapacağı duyuruldu. Üniversite öğrencilerinin şehrine döneceği beklentisi ve ev ihtiyacının zorunlu olması öğrenci ev sahibinin ve emlakçının insafına bırakılıyor. Halbuki devlet öğrencinin eğitim süresi boyunca barınmasından da sorumludur.

 

Yurt Kapasitesi Yetersiz

Ülkemizde 3 milyon 801 bin 294 öğrencinin örgün öğretimde eğitim gördüğünü, devlete bağlı KYK yurtlarının toplam kapasitesinin ise 678 bin 763 olduğunu hatırlatan Çınar, “Kendi evinin bulunduğu ilde üniversite kazanan öğrencileri hesaba katsak dahi çok sayıda öğrencinin mevcut durumda ya özel yurtta kalmak zorunda olduğunu ya da ev kiralamak zorunda olduğunu görüyoruz” diye konuştu

 

TGB'den 3 Maddelik Kalıcı Çözüm

Genel Başkanımız Dilek Çınar, öğrencilerin karşılaştığı ev sorununun çözümüne ilişki TGB'nin 3 maddelik çözümünü açıkladı: 

1- Fahiş kira artışlarının önüne geçmenin yolu toplam olarak emlak piyasası üzerinde devlet denetiminin olmasıdır. Emlakçıların ve ev sahiplerinin kira artışlarında kanunda verilen oranların uygulanmasını denetlemek öğrencilere büyük kolaylık sağlayacaktır.

2- Mevcut devlet yurtlarının kapasitelerinin yetersizliği ortadadır. Önümüzdeki süreçte planlı şekilde devlet yurtlarının sayısını arttırılması, yurt koşullarının iyileştirilmesi öğrencilerin daha güvenilir ve daha uygun fiyatlar karşılığında barınmasını sağlayacaktır.

3-  Özel yurtların fiyatlarının denetim altına alınması ve öğrencinin eğitimini sürdürmesine kolaylık sağlayacak fiyatlara çekilmesi gerekmektedir.

Tarih:
Diğer Haberler