Amerika’yı Afrin’de mat etmenin yolu

Amerika’yı mat edebilecek hamleleri Suriye ile birlikte yapmalıyız. Çünkü satranç masasında aynı taraftayız.

Amerika’yı Afrin’de mat etmenin yolu

YAZAR

24 Ağustos 2016 günü Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı ile başladığımız operasyonlarda, yeni bir aşamaya geçiyoruz. IŞİD’e karşı Cerablus, El-bab, İdlip gibi kritik şehirlerde büyük başarılarla operasyonlarımızı tamamladık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet kanadından yapılan açıklamalar da önümüzdeki günlerde Afrin’e kapsamlı bir operasyon düzenleneceğini gösteriyor. Bu açıklamalar kamuoyunda çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi. ‘Aman Türk Ordusu savaşa bulaşmasın’cılarla, "ülkemizin ve bölgemizin güvenliği için Afrin’e girelim" tezini savunanlar yine karşı karşıya geldi.

Türkiye’de yaşanılan tartışmalar devam ederken Amerika, Suriye’de sınır güvenliğini sağlamak için PKK/PYD’nin önderliğinde bulunan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte 30.000 kişilik bir ordu kuracağını açıkladı. Kurulan ordunun Türkiye ve Irak sınırlarını kontrol edeceği belirtildi. Kurulan bu orduya terör ordusu demek hiç de yanlış olmayacaktır.

Amerika PKK/PYD ile ordu kuracağını açıkladıktan sonra Türkiye, Suriye ve Rusya’dan peşi sıra açıklamalar geldi. Suriye yönetimi "Suriye ordusu, ülkedeki herhangi bir ABD ve onun araçlarının varlığına son vermeye kararlıdır’’ açıklamasını yaptı. Rusya Dışişlerinden "Amerika’nın ordu kurma çabaları Suriye’nin toprak bütünlüğüne zarar verebilir’’ açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Bu ordunun adı kalleşler ordusudur" diye açıklama yaptı.

Afrin Kimler İçin Neden Önemli

PKK/PYD açısından Afrin’in birkaç önemi var. Bunlardan en kritik olanı, Afrin ve Kobani (Ayn-el Arap) arasında bağlantının sağlanması yani Amerika destekli Kürt koridorunun açılması ve sözde "Kürdistan"ın yani İkinci İsrail projesinin Suriye ayağının tamamlanması olarak görülüyor.

Bir diğer önemi PKK Afrin’de 90’lı yılların başından beri hakim güç ve buraya yatırımlar yapıyor. Afrin’i dünyaya bir vitrin olarak sunuyor. Zeytin, zeytinyağı, un, şeker gibi ürettikleri malzemeler ile dağda teröristlerin yaşamını sürdürmede büyük katkılar sağlıyor. Hatta 90’lı yıllarda PKK bu bölgeden 6 milletvekili çıkarıyor ve mecliste temsil ediliyordu. PKK açısından Derik, Kobani ve Afrin Suriye’de İkinci İsrail projesinin üç sacayağını oluşturuyor.

Türkiye için Afrin sınır güvenliğini ve vatan bütünlüğünü sağlamak açısından çok kritik bir noktada bulunuyor. Afrin, sınır bölgemizde Hatay’a ve Kilis’e komşu. Sınır bölgesinden ise Türkiye içerisine terör sevkiyatı yapılıyor. Terör sevkiyatlarıyla vatan bütünlüğümüz sürekli tehdit ediliyor.

Afrin’e yapılacak harekatın Türkiye için bir diğer önemi ise Kürt koridorunun oluşma ihtimalini ortadan kaldıracak bir fırsat olması. Kürt koridoru tamamlanırsa Suriye Devleti fiilen bölünmüş, İkinci İsrail’in ilk adımı gerçekleşmiş olacak. İkinci adımı ise Türkiye’nin toprak bütünlüğüne müdahale etmek olacak. Bu tehlikeye karşı Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı ile koridorun açılmasına engel olduk. Afrin Harekatı ise koridor hayallerini yerle bir edeceğimiz hamle olarak önümüzde duruyor.

Türkiye ve Suriye Aynı Tarafta

Suriye dünya açısından çok önemli bir düğüm haline geldi. Çin’den Almanya’ya, Suudi Arabistan’dan Rusya’ya , Amerika’dan Fas’a kadar tüm dünya bölgede düğümün kimin tarafından çözüleceği meselesine odaklanmış durumda. Çünkü yeni dünya düzeninde düğümü kim çözerse onun hükmü daha fazla olacak. Bu yüzden yaşanılan süreç tam bir satranç kapışması gibi, taraflardan sürekli yeni hamleler geliyor.

Hatta oynayanların kimler olduğu bile belli. Satranç tahtasının bir tarafında emperyalizm, diğer tarafında mazlum milletler oturuyor. Bir tarafında Amerika ve İsrail, diğer tarafında Türkiye, Suriye, Irak, İran, Çin, Rusya başta olmak üzere bütün ezilen uluslar var.

Amerika’nın kuracağı 30.000 kişilik terör ordusuna karşı yapılan açıklamalar, satranç masasında Suriye ile yan yana olduğumuzu gösteriyor. Hamleler her seferinde Türkiye ve Suriye’nin düşmanlarının aynı olduğunu gösteriyor. Suriye ile durduğumuz yer aynı ve düşmanlarımız ortaksa buna göre hareket etmeliyiz. Amerika’yı mat edebilecek hamleleri Suriye ile birlikte yapmalıyız. Çünkü satranç masasında aynı taraftayız.

Amerika’yı Mat Etmenin Tam Zamanı

Satranç oynayanlar bilir yapacağınız hamlenin korumasını almadan saldırı yaparsanız hangi taşla yaparsanız yapın taşınızı yedirirsiniz. Ya da hamlelerinizi yeni duruma göre şekillendirmek zorundasınızdır. Sadece piyonlarla rakibinizi mat edemezsiniz. Mat etmek için fil, kale, vezir, at gibi önemli taşlara ihtiyacınız vardır. Satranç oyununda durdurulması en güç hamle ise rakibinizin beklemediği yerden saldırıya geçmektir. İlk hamleyi başarı ile gerçekleştirdiğiniz andan itibaren diğer yapacağınız hamlelerin önü açılır ve oyun mata kadar gider.

Amerika hamlesini uzun zamandır hazırlıyordu. Önce bölgeye 5.000 tıra yakın silah taşıdı. Şimdi 30.000 kişilik terör ordusu kuracağını açıklayarak Türkiye ve Suriye’yi mat etmeye çalışıyor. Şimdi Amerika’nın hiç beklemediği yerden hamle yapmamızın tam zamanıdır. Türkiye için Afrin operasyonu Amerika’ya cevap vermek için biçilmiş kaftan olsa da, Afrin operasyonunu Suriye Devleti ile birlikte yaparsak Amerika ve piyonlarının hiç beklemediği bir saldırı olur. Yapacağımız bu hamle ise önümüzdeki sürecin bizim lehimize sonuçlanması için atacağımız en büyük adım olur. Böylelikle Amerika’yı mat etmeye giden sürecin kapılarını ardına kadar açmış oluruz. Amerika’yı mat edebilmek için bir an önce Suriye Devleti ile el sıkışıp Afrin’e yapılacak operasyonda İran, Irak ve Rusya ile birlikte hareket etmek zorundayız

Ahmet Suseven

TGB Denizli İl Başkanı

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler