Türkiye'nin Jeoplitik Rotası: Mavi Vatan

Türkiye için Kıbrıs'ın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Jeopolitik çıkarlarımızı da bu noktada acilen gözden geçirmeliyiz.

Türkiye'nin Jeoplitik Rotası: Mavi Vatan
Büşra Ezgi
Büşra Ezgi
YAZAR

21.yüzyılın ilk çeyreğinde Mavi Vatan’a yönelik ikinci Sevr ile karşı karşıyayız. Bugünün Çanakkale’si, Conkbayır’ı Mavi Vatan’dır ve aynı savaş verilmektedir. 

Mavi Vatan Tatbikatında 103 savaş gemisi görev yaptı. Denizde ilk kez Milli Mühimmatlar Cirit ve Umtaslar (Uzun namlulu füzeler) ile atışlar yapıldı. Bu tatbikat emperyalist devletlere çok büyük bir korku vermiş olacak ki, kukla devlet Yunanistan Dışişleri Bakanı, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları ile ilgili bazı haklara sahip olduklarını biliyoruz” açıklamasını yaptı. Amerika’nın ayakları zangır zangır titremektedir. AB’den bile umduğunu bulamayan Amerika, sudan çıkmış balığa dönmüş durumda.

KUKLA DEVLET YUNANİSTAN PKK’YADA YARDIM ETMİŞTİ

1997 yılı Antalya bölgesinde eylemlerine başlayan PKK’nın amacı turizmi baltalamaktı. Yunanistan, teröristleri başından beri desteklemişti. Geçmişe kısa bir dönüş yaptık, çok değil 22 sene öncesine...

Kukla devlet Yunanistan emperyalistler ne derse onu ikiletmeden yapmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Eşek adasında TSK’nın hava sahalarını 47 kez ihlal ettiğini açıklayan Aleksis Çipras’ın ödü kopmuş. Bu açıklama Mavi Vatan Tatbikatına karşı bir feryattır ve bu feryatlar bir başlangıçtır.

AMİRAL GEMİ MERSİN

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz komutan, Mersin için amiral gemisi tanımı yapıyor. Biraz açıp bakalım neden amiral gemimiz Mersin imiş.

İki kritik merkez elimizde... Bunlar lojistik destek ve stratejik yığınak için elzem noktalar. Marmaris (Aksaz Deniz Üssü) ve Mersin. Mavi vatanda deniz üssü olmadığı için bu boşluk Mersin ile doldurulmaktadır. Kıbrıs Barış Harekatında kara ve deniz kuvvetlerimiz 16 Temmuz 1974’de enerjisini Mersin’de toplamıştır. Kıbrıs’ta 16 saat içinde siyasi coğrafyayı etkileyecek bir etki bıraktı. Mersin amiral gemisi değil de nedir?

Bugün için de Mersin aynı stratejik öneme sahip.

Günümüz ve dünya artık denizlerdeki hakimiyetlere bakmaktadır. Türk donanması Mavi Vatan Tatbikatında tabiri caizse burnunun ucunu göstermiştir. Jeopolitik öneme sahip Mersin, Hatay ve İskenderun olmak üzere buraları Türkiye Cumhuriyeti değerlendirmeye almalıdır. Mustafa Kemal’in “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir İleri!” emrinin Kocatepe’si bugün Mersin’dir.

GOLAN TEPELERİ VE GARANTÖRLÜK ANLAŞMASI KRİTİĞİ

ABD, İsrail’in Suriye topraklarını işgalini onayladı. Golan tepelerini İsrail hakimiyetine verdi. Bölgede İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Mısır ittifakı oluştu. Türkiye, bölgedeki ülkelerle birleşmezse bölgede yalnız kalacak. “Garantörlük Anlaşması” yok olursa, Türkiye’nin güney güvenliği tamamen tehlikeye girecek. Türkiye saldırılara açık bir ülke haline gelecek. Bu anlaşmada esas sorun Türkiye’nin haklarıdır.

Kıbrıs Türkiye’nin güvenliğini sağlayan değil, tehdit eden bir nokta yapılmak isteniyor.

Türkiye için Kıbrıs'ın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Jeopolitik çıkarlarımızı da bu noktada acilen gözden geçirmeliyiz. Çünkü Doğu Akdeniz’in jeopolitiği değişti. ABD ve İsrail yanan ateşin üstünü harlıyor, daha fazla yansın diye. Ayrıca Rusya ve Çin de Doğu Akdeniz’de.

ÇÖZÜM SURİYE İLE İŞ BİRLİĞİ

Türkiye Rusya, Çin, İran, Suriye, Lübnan, Mısır’la birlikte hareket etmeli. Türkiye, Suriye ile işbirliği yapmak zorunda. Amerika artık daha da saldıracak çünkü bölgedeki son demleri… Tam da bu noktada Şam’la ittifak hem Türkiye’nin hem Doğu Akdeniz’in hem de Kıbrıs’ın güvenliği için çok elzem.

ABD’den her geçen gün uzaklaşan Türkiye, Asya’da yerini er ya da geç alacak.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de güvenliği sağlayacak. Emperyalistler geldikleri gibi gidecekler...

Denklem basit, çözüm kolay.

Suriye ile işbirliği!

Irak ile işbirliği!

İran ile işbirliği!

Rusya ile İşbirliği!

Çin ile işbirliği!

Büşra Ezgi
Pamukkale Üniversitesi

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler