Yolun Aşağısı Fırat'ın Doğusu

Vatan Savaşımızı yöneten ordumuz hakkındaki iftiraları bertaraf edip Mehmetçiğin yanında durarak savaşan kahramanlarımıza cesaret sağlamalıyız.

Yolun Aşağısı Fırat'ın Doğusu
Fırat Elçi
Fırat Elçi
YAZAR

Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ve Türkiye arasında devam eden güvenli bölge görüşmelerine ilişkin Şanlıurfa'da önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalardan sonra her kafadan çıkan sesler, tarafların talebini bilmeden, Türkiye’nin stratejik rotasına dair bilimsel veriler sunmadan, geçmişten ders çıkarmadan bu konunun aydınlatılamayacağını gösterdi. Önce sırtımızı gerçeklere dayayalım.

STRATEJİK SAPMA YOK, OYALANMA VAR

ABD’nin istediği 15 kilometre karelik bir bölge, Türkiye’nin istediği ise 32 kilometre karelik bir bölge. Güvenli bölge görüşmeleri Türkiye’nin stratejik rotasını değiştirmeyecek. İki tarafın da isteği kağıt üzerinde somutlaşmadan duruyor. Türkiye'nin açıklamalarıyla kendi talebini ABD'ye asla kabul ettiremeyeceği anlaşılıyor.

ABD de Pentagon Müfettiş Raporu'nda Türkiye'nin güvenli bölgede kendi güçlerinin kontrolünde olmasında ısrarcı olduğunu söylüyor. (2) ABD’nin bu ısrarı şu anki aşamada kabul etmeyeceği aşikar, bütün bunlar ortadaki uzlaşmazlığın açık bir itirafıdır.

İki taraf da birbirinin talebini kabul etmeyerek karşılıklı oyalama niyetinde. Türkiye Esad’a karşı olan örgütlere önceden verdiği sözlerden dolayı Esad ile el sıkışmama inadını koruyor ve bu sebepten bu taktikleri güdüyor. PKK’yı bölgeden uzaklaştırarak yakında Fırat’ın doğusuna gerçekleştirilecek operasyon için düşmanın elini zayıflatıyor, ABD’nin PKK’ya gerdiği kol kanadı kırmaya çalışıyor. Fakat ABD’nin eli armut toplamıyor. Burada karşılıklı bir oyalama var. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Burada başından beri söylediğimiz bir şey var, ABD’nin bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağıdır. Maalesef Münbiç’te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar. (...) Bir oyalama sürecinin Türkiye tarafından tolere edilmeyeceğini anlamaları gerekiyor.” sözleriyle (3) de daha önce oyalandığımızı itiraf etmişti. Türkiye tekrar aynı zaman kaybını yaşamak istemiyorsa, hızla daha kolay bir seçenek olan Suriye ile el sıkışma adımını atıp Fırat’ın doğusuna operasyonu başlatmalıdır. Dışişleri Bakanı'nın güvenli bölge ve Münbiç konusunda "Tehdit devam ederse operasyonu başlatırız" sözlerindeki (4) kararlılık artık uygulamaya geçecek seviyeye gelmelidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Fırat'ın doğusunda, 2-3 hafta içinde kendi belirlediğimiz şartlar dahilinde, kendi askerlerimizle güvenli bölgeyi oluşturmazsak varsın gerisini karşımızdakiler düşünsün" sözleriyle (5) bu görüşmelerin artık sabırları zorlayan bir anlaşmazlık sürecine girdiğini belli etmiştir. Fırat'ın doğusuna harekatın kaçınılmaz olarak önümüzde durduğunu bizlere tekrar hatırlatmıştır.

"PKK ile ilgili endişeler var. Henüz güvenli bölge konusunda anlaşmaya varmadık." diyen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey (6) de bu konuda ABD için kötü haberi veriyor. Türk devleti PKK ile ilgili endişelerini yok etmeyecek ve ABD’ye sunulan "Ya güvenli bölge ya operasyon" seçeneklerinden ikincisi gerçekleşecektir.

SURİYE İLE İTTİFAK ÇÖZÜMÜN ANAHTARI

Türkiye kendi bölge talebinde ısrarcı olsa da bu PYD/PKK’nın temizlenmesi için yeterli değil. PKK’nın bölgeden tamamen temizlenmesi için Suriye, Irak, İran ve Rusya ile ortak hareket mecburiyeti hala devam ediyor. Hükümetin bu konuda kafasının yeterince açık olmaması, kamuoyunu aydınlatmada ve müttefiklerimizin kafasındaki soru işaretlerini gidermede sıkıntılar doğuruyor. ABD’nin terör saçarak hedef aldığı iki kardeş ülke Türkiye ve Suriye’nin el ele omuz omuza olması, tüm mazlum milletlerin yararınadır. İran Dışişleri Bakanlığı'nın güvenli bölge için "ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki tavrı, Suriye’nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırı ve uluslararası hukuk ile BM Anlaşması’ndaki ilkelere aykırı" diyerek (7) Türkiye’ye verdiği mesajı bu açıdan dikkatli okumak lazım. İran ve Rusya burada harami ABD ile masalar kurup zaman kaybetmeyi değil, doğrudan ev sahibi Suriye ve lideri Esad ile çözüm sağlamamızı istiyor. Teröre karşı Suriye ile birleşme adımını atmadığımız takdirde, İkinci İsrail’e karşı kesin zaferimizi ertelemiş ve düşmana toparlanma zamanı tanımış oluyoruz.

ÇEKİÇ GÜÇ TEREDDÜTÜ

Bugünden tam üç sene öncesine dönersek, Türk Silahlı Kuvvetleri 24 Ağustos 2016'da Cerablus'tan Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatmıştı. O gün de TGB olarak bu operasyonun bölgede bulunan terör örgütleri IŞİD ve PKK'yı silip süpürmek, Fırat'ın doğusuna püskürterek güvenli bölge oluşturma amacı taşıdığını belirtmiştik. O dönemden bugüne kadar Türkiye'nin terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü tüm dünya gördü. Beli kırılmış PKK'nın kolundan tutup kaldırmaya çalışan bazı bozguncu çevreler, hüsnükuruntu içinde güvenli bölge görüşmelerini göstererek Türkiye’nin Vatan Savaşı vermediğini kanıtlamaya çalışıyor. Vatanseverleri kışkırtmak adına "İkinci Çekiç Güç geliyor" iddiaları yayıyor. Savaşta en büyük düşman tereddüttür, düşman da bunu bildiği için durmadan tereddüt üretiyor.

TÜRKİYE’NİN KADERİNİ ABD BELİRLEYEMEZ

Ekonomik ilişkiler siyasette esas belirleyicidir. Birinci ticaret ortağı Çin, ikincisi Rusya ve üçüncüsü Almanya olan Türkiye’nin ekonomisi Avrasya’ya kayıyor. Çin FETÖ ve PKK’ya karşı mücadelede Türkiye’ye destek veriyor. (8) Rusya Büyük Kürdistan planını hedef tahtasına koyuyor. (9) Aksaya aksaya Avrasya'ya geçiş yapmakta olan Almanya bile Kürt Devleti'ne karşı beyanlarda bulunuyor. (10) Türkiye bu ülkelerle ortaklığı kesmeyi değil geliştirmeyi istiyor. En büyük ticaret ortaklıklarımız bile PKK'nın aleyhine işliyor. Bu koşullarda Türkiye’nin kaderini ABD belirleyemez, Türkiye ikinci bir Çekiç Güç’e izin vermez!

ABD’yi kıs kıs güldüren, İdlib'de ne Türkiye ne de Suriye için faydalı olan anlaşmazlıklara artık zaman kalmadı. Dışişleri Bakanı, “PKK/YPG’nin bu bölgeden arındırılması. Gördüğümüz kadarıyla rejim de bunu çok istiyor” sözleriyle Suriye ile uzlaşma konusunda önemli bir adım attı. (11) Dünün kavgalarını bırakarak bu uzlaşma yollarını inşa etmek, ABD ile beraber bölge kurma planlarını yıkıp geçecektir ve Türkiye’nin oyalanmadan gerçek müttefikleriyle güvenli bölge kurmasını sağlayacaktır. Türk gençliği bu süreçte Vatan Savaşımızı yöneten ordumuz hakkındaki iftiraları bertaraf edip Mehmetçiğin yanında durarak savaşan kahramanlarımıza cesaret vermelidir.

Fırat Elçi

TGB İstanbul Sosyal Medya Sorumlusu

Kaynakça:

1. https://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-aciklama-yapiyor-427654.html/
2. https://www.dodig.mil/Reports/Lead-Inspector-General-Reports/Article/1926689/lead-inspector-general-for-operation-inherent-resolve-quarterly-report-to-the-u/ (S. 26)
3. https://www.trthaber.com/haber/gundem/disisleri-bakani-cavusoglu-abdnin-oyalama-taktigi-gecerli-olmayacak-426864.html
4. https://www.aksam.com.tr/guncel/ya-guvenli-bolge-ya-operasyon/haber-991526
5. https://tr.sputniknews.com/turkiye/201908311040056580-erdogan-harp-okullari-diploma-toreninde-nato-savunma-konsepti-bize-onemli-katkilarda-bulundu/
6. https://www.timeturk.com/abd-nin-suriye-ozel-temsilcisi-james-jeffrey-guvenli-bolgenin-alan-derinligi-konusunda-turkiye-ile-henuz-fikir-birligine-varamadik/haber-1084548
7. https://tr.sputniknews.com/ortadogu/201908181039944969-iran-disislerinden-abdye-guvenli-bolge-tepkisi-suriyenin-bagimsizlik-ve-toprak-butunlugune-acik-bir/
8. https://www.aydinlik.com.tr/cin-disisleri-mustesari-feto-ve-pkk-ya-karsi-durusumuz-net-dunya-ekim-2017
9. https://ipa.news/tr/2018/10/15/lavrov-abd-buyuk-kurdistan-dusuncesiyle-suriyede-tehlikeli-bir-oyun-baslatiyor/
10. https://www.aa.com.tr/tr/dunya/merkel-irakta-bagimsiz-kurt-devleti-kurulmasina-karsi/1510458
11. https://www.aa.com.tr/tr/politika/disisleri-bakani-cavusoglu-guvenli-bolge-mutabakatinda-detaylandirilmasi-gereken-bircok-konu-var/1556951

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler