Zafere Giden Yolda Önümüzdeki Fırsatlar

Suriye-Türkiye işbirliği ve Türkiye’nin Atlantik’ten kopup Avrasya’ya yönelmesi Türkiye’nin ABD emperyalizmine karşı en önemli kozlarıdır

Zafere Giden Yolda Önümüzdeki Fırsatlar
Ezgi Su Şahin
Ezgi Su Şahin
YAZAR

Fırat’ın doğusunda başlatılan Barış Pınarı Operasyonu Türk milletini ordusu ve gençliğiyle emperyalizme karşı birleştirdi. Türk halkı, aynı Kurtuluş Savaşında olduğu gibi ordusu ve meclisi ile bütünleşerek, PKK terörünün imha edilmesi için “Ya istiklal ya ölüm” parolasıyla hareket ediyor. Şeyh Saitlerin partisi HDP dışındaki tüm partiler de operasyona onay vererek, ABD tehditlerine karşı aynı cephede buluştu. Bu cephe emperyalizme karşı kararlı mücadele cephesidir.

Vatansever Türk Gençliği Emperyalizme Karşı Tek Yürek

24 Temmuz 2015 sonrası Türkiye bölücü terörün üzerine yürümeye başladı. Zeytin Dalı ve 24 Ağustos 2016’da başlayan Fırat Kalkanı Harekâtları sonucunda ABD’nin Akdeniz’e açılan PKK devleti planı suya düşürüldü. Fırat’ın doğusuna 9 Ekim 2019 tarihinde başlatılan Barış Pınarı Operasyonu da şanlı Türk milletini, ordusu ve gençliğiyle birleştirerek Mustafa Kemallerin mevzisinde buluşturdu. Vatansever gençliğin temsilcisi Türkiye Gençlik Birliği olarak kahraman Mehmetçiğimizin bir adım arkasında olduğumuzu üniversitelerimiz ve liselerimizden asker selamlarımızla ve “Yüreğimiz Sizinle” afişlerimizle gösterdik. 8 Ekim 2019 günü Türkiye’yi ekonomik olarak mahvetmekle tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump’a cevabı Ankara’nın Amerikan büyükelçiliği önünden çuvallarla verdik. Böylece Türk gençliği olarak Amerikan emperyalizmine gördüğümüz her yerde çuval geçireceğimizi bir kez daha hatırlattık. Amerikan emperyalizminin taşeronu PKK ise, Türk milletinin bu kararlılığı karşısında yenilmeye mahkûmdur. 

PKK’ya Korku Saldı

Barış Pınarı Harekâtı, ABD’nin yıllardır binlerce tır silah vererek donattığı PKK’ya korku saldı. PKK’nın sözde sözcülerinden Mustafa Bali, bu korkuyu ABD’yi bölgenin savaş alanına dönmesine izin vermekle suçlayarak da itiraf etti.1 Bu korku temelsiz bir korku değil. Bölge ülkeleri emperyalizme karşı birleşiyor ve işbirliğinin tek çıkış yolu olduğu jeopolitik rotaya giriyorlar. Girilmekte olan bu rota karşısında emperyalizm ve taşeronları çaresizdir.

10 Ekim’de Mardin ve Şanlıurfa’da sivilleri rastgele hedef alan PKK, 1’i bebek toplam 6 kişiyi katletti.2 Bebek katili PKK sivillere saldırarak Barış Pınarı Harekatı’nın başarıya ulaşmasını engelleyemedi. Çünkü Barış Pınarı meşru müdafaa hakkı kapsamında yapılan haklı bir operasyondur. Sözde barış elçileri, PKK’ya karşı meşru müdafaa kapsamında bir harekat gerçekleştirildiğinde Türk ordusunu katliamcı olmakla suçlayarak barış naraları attılar. Fakat Barış Pınarı Operasyonu barış elçilerinin ihraç etmeye çalıştığı “barış”a karşı bölge ülkelerini birleştirmiştir.

Emperyalizmin “Barış” Perdesi

BM ve AB ülkeleri de Barış Pınarı Operasyonu ile ilgili “endişelerini” dile getirdiler. BMGK’nın düzenlediği acil toplantının ardından Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika ve Polonya Türkiye’ye operasyonu durdurması için çağrıda bulundu. Ayrıca AB Komisyonu Başkanı Jean Claude-Juncker güvenli bölge oluşturulması konusunda AB’den hiçbir şekilde yardım gelmeyeceğini açıkladı. ABD ise operasyonu ”işgal” olarak nitelendirerek Türk askerinin Kürtlere katliam yaptığı tezini öne sürdü. ABD, bölgesel ittifaka karşı tek dişi kalmış bir canavar gibi sinsi planlar yapmakta ve fırsat kollamaktadır. ABD başkanı Donald Trump’ın 9 Ekim 2019’da Barış Pınarı Harekâtı başladıktan sonraki açıklaması şu şekildedir:

“Bu sabah NATO üyesi Türkiye Suriye’yi işgal etti. Birleşik Devletler bu saldırıyı onaylamıyor ve Türkiye’ye de bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu net bir şekilde iletmiştir.”3

“İşgal” iddiası emperyalizmin ikiyüzlülüğünü bir kez daha gösterdi. PKK’ya tırlarca silah veren, Fırat’ın doğusunda Amerikan üsleri kuran ABD’nin Türkiye’yi işgal ile suçlaması, emperyalizmin barış, işgal gibi kavramları kullandığında ikiyüzlülüğünü kanıtlıyor. Emperyalizmin bu ikiyüzlü algı operasyonlarıyla eş zamanlı olarak ABD diliyle konuşan bozguncular, aynı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda olduğu gibi sözde savaş karşıtı söylemlerde bulundular. Örneğin gazeteci Merdan Yanardağ, IŞİD’le savaşan “seküler” PYD’nin neden tehdit olarak görüldüğünü anlamadığını söyledi (4). HDP de PKK’ya yapılan her operasyonda olduğu gibi savaş karşıtı söylemlere başladı. Aslında burada yapılmaya çalışılan savaşların önlenmesi perdesiyle PKK’nın Türk ordusu elinden kurtarılmasını sağlamaktır. Bu bozguncuları ise Türk milleti, ordusu ve milletiyle tek vücut olarak bozguna uğratıyor.

Gerçek Barış için Suriye ile İşbirliği

 Bölge ülkelerinin ulusal çıkarları aynı mevzide birlik olmalarını zorunlu kılıyor. Suriye’de oluşacak bir PKK devleti Irak, Türkiye ve İran’ın da bölünmesi anlamına gelmektedir. Türkiye, İran ve Rusya’nın dâhil olduğu Astana sürecinden başlayan stratejik işbirliği yolumuzu aydınlatıyor ve önümüzdeki sorunlara somut ve sınanmış çözümler sunuyor. Emperyalizme karşı bu mücadelemizde kesin ve en hızlı başarı ancak Esad hükümetiyle işbirliğini geliştirerek ABD’yi bölgeden tamamen çıkarmakla mümkün olacaktır. Bu da 20 Ekim 1998’de Suriye ve Türkiye’nin imzaladığı, teröre karşı işbirliğini öngören Adana Mutabakatının uygulanmasını gerektiriyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada Fırat’ın doğusundaki hava sahasını Suriye’nin hava sahası olarak kabul ettiğini ve operasyonun Adana Mutabakatı çerçevesinde yapıldığını belirtmiştir.5 Sayın Erdoğan’ın burada Adana Mutabakatı’na vurgu yapması teröre karşı işbirliği açısından kritik önemdedir. Ayrıca Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov’un Moskova’nın Ankara ve Şam arasında diyalog başlatmaya çalışacağı yönündeki açıklaması da Suriye ile işbirliği içinde PKK/PYD ve IŞİD terörünün tamamen bitirilebilmesi için kapı aralamıştır.6

Suriye-Türkiye Teröre Karşı Birleşiyor

14 Eylül 2019’da Türkiye’nin desteklediği muhalif gruplar için genel af ilan eden ve 16 Eylül 2019’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim aracılığıyla, PYD/PKK’yı terör örgütü olarak gördüğünü BM Genel Sekreterliğine bildiren Esad hükümeti işbirliği konusunda Türkiye’ye yeşil ışık yakıyor.7 10 Ekim’de Suriye Ordusu Barış Pınarı operasyonu ile eş zamanlı bir şekilde uzun zamandır hazırlık yaptığı Deyrizor operasyonunu gerçekleştirerek namlularını PYD’ye yöneltti. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da Barış Pınarı operasyonunda Suriye ordusuyla birlikte hareket edileceğinin ve Rusya üzerinden işbirliğinin sağlanacağının mesajını verdi.8 Batı Asya’daki bu işbirliğine karşı emperyalizmin “barış, demokrasi” vb. söylemleri PKK’nın imhasını engellemeye çalışıyor. İmha sözcüğünü askeri anlamda savaş gücünün kırılması anlamında kullanıyoruz. Savaş gücünü kırmak ise ancak başta Suriye olmak üzere bölge ülkeleriyle işbirliği içinde kararlı bir silahlı mücadele ile mümkün olabilir.

Barış Pınarı’ndan Soçi Mutabakatı’na

22 Ekim 2019’da Rusya Federasyonu ile imzalanan Soçi Mutabakatı Barış Pınarı operasyonundan ABD’nin başarısız çıktığının göstergesidir. 150 saatlik bir sürede güvenli bölgeden teröristleri çıkarma hükmü içeren mutabakata göre bu süre sonunda 10 kilometrelik derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlatılmıştır.9 PKK devletçiği planını Irak’ın kuzeyinde kurulması planlanan Barzanistan bakımından bozguna uğratan Türkiye, bu sefer de Suriye devleti ve Rusya ile fiili işbirliğiyle Akdeniz’e açılan Kürdistan planını bozguna uğratmıştır.

Barış Pınarı Harekatı'nın bu başarısından afallayan ABD ise, Türk Kurtuluş Savaşı’nda emperyalistlerin öne sürdükleri sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul eden bir tasarıyı Temsilciler Meclisi’nden geçirmiştir. Fakat Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 Kasım günü yaptığı Washington ziyaretindeki kararlı tutumu ve  Trump tarafından gönderilen diplomatik dille yazılmamış olan mektupları iade ettiğini kamuoyu belirtmesiyle, senatör Lindsey Graham Ermeni soykırımı yasa tasarısının senatodan geçişini engellemek zorunda kalmıştır. Bu geri adımın asıl sebebi Türkiye’nin Barış Pınarında eli güçlü bir şekilde masadan kalkmasında aranmalıdır. Sahada fiili olarak gerçekleştirilen Suriye-Türkiye işbirliği ve Türkiye’nin Atlantik’ten kopup Avrasya’ya yönelmesi Türkiye’nin ABD emperyalizmine karşı en önemli kozlarıdır.10

Güvenli Bölge Nihai Hedef Mi?

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan Türkiye kontrolündeki 30-40 km derinliğindeki Güvenli Bölge nihai hedef olarak belirlenirse, güneyde oluşacak PKK devleti fiili olarak kabul edilmiş olur ve Türkiye’nin bölge ülkeleriyle ilişkisi zaafa uğrar. Bu nedenle yapılması gereken, Esad hükumetiyle doğrudan ve üst düzey işbirliği içinde ABD terörünün bu topraklardan tamamen silinmesini sağlamaktır. Türkiye, önündeki fırsatları iyi değerlendirerek en hızlı şekilde emperyalizme karşı kesin zafere ulaşmalıdır.

Vatansever Gençliğin Yüreği Mehmetçiğimizle Atıyor

İkinci Kurtuluş Savaşımızda sağ sol demeden Kuvay-ı Milliye ruhuyla hepimiz görevlere hazırız diyerek kenetleniyoruz. Mehmetçiğimiz cephede, Türk gençliği ise üniversite ve liselerimizde görev alarak kenetlenme bayrağını en ileri mevziye taşıyorlar. Mustafa Kemal’in askerleri cephede savaşan yiğit Mehmetçiklerimize selam duruyor.

Ezgi Su Şahin

TGB Ankara İl Yöneticisi

Bilkent Üniversitesi Birim Örgüt Başkanı

Kaynakça:

1- https://www.aydinlik.com.tr/pyd-lilerden-tanidik-tepki-abd-bizi-satti-dunya-ekim-2019-1

2- https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/baris-pinari-harekatiyla-ilgili-msbden-son-dakika-aciklamasi-5382997/

3- http://bianet.org/bianet/siyaset/214223-trump-turkiye-suriye-yi-isgal-etti

4- https://twitter.com/merdanyanardag/status/1182223461298647041

5- https://www.aydinlik.com.tr/adana-mutabakati-na-dayaniyoruz-turkiye-ekim-2019

6- https://tr.sputniknews.com/rusya/201910101040359968-lavrovdan-baris-pinari-harekati-aciklamasi-ankara-ile-sam-arasinda-diyalog-baslatmaya-calisacagiz/

7- https://www.aa.com.tr/tr/dunya/esed-rejiminden-bmye-ypg-pkk-ayrilikci-teror-orgutu-mektubu-/1584814

8- https://www.aydinlik.com.tr/erdogan-adana-mutabakati-na-dayali-olarak-suriye-deyiz-turkiye-ekim-2019-1

9- https://www.trthaber.com/haber/gundem/soci-mutabakati-resmen-basladi-437175.html

10- https://www.haberturk.com/abd-de-temsilciler-meclisi-nde-ermeni-soykirimi-iddialari-kabul-edildi-turkiye-tepki-gosterdi-2535547.html

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler