ABD Yaptırımları TürkAkımı'nı Durduramadı!

Rus gazını Karadeniz altından boru hatları ile Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak olan doğal gaz boru hattı projesi TürkAkımı bugün açılıyor.

ABD Yaptırımları TürkAkımı'nı Durduramadı!

Türk - Rus ortaklığıyla hayata geçen ve taşıma kapasitesi 31.5 milyar metreküp olan proje, Türkiye’yi doğalgazın ilk alıcısı yaparak transit riskleri ortadan kaldıracak, bölgede yaşanacak muhtemel istikrarsızlıklar Türkiye’nin doğalgaz tüketimine etki etmeyecek.

İSTİKRAR VE İŞBİRLİĞİ
İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak açılışta Erdoğan ve Putin’in bölgesel istikrar ve iş birliği mesajı verecekleri tahmin ediliyor.

Kasım sonunda Avrupa bağlantı töreni yapılan, Güney Gaz Koridoru’nun en önemli ayağı olan 1850 kilometre uzunluğundaki TANAP’ın ardından, TürkAkım ile Türkiye’nin, Avrupa’nın doğalgaz güvenliğinde önemi perçinlenecek.

3 ETAPTAN OLUŞUYOR
Toplam 3 etaptan oluşan TürkAkım boru hattının Avrupa ayağı olan TürkAkım - 2, Avrupa’ya yıllık 15.75 milyar metreküp gaz verecek. Böylece milyonlarca Avrupalı’nın gaz ihtiyacı TürkAkım ile karşılanmış olacak.

Deniz kısmı 2018’de bitirilen TürkAkım’ı, Türkiye’deki iç sisteme bağlayacak olan TürkAkım - 1 bölümü de bir yıldan daha kısa rekor bir sürede tamamlandı. Böylece Rusya’dan Türkiye’ye akacak 15.75 milyar metreküp doğalgaz için vanalar açılmaya hazır hale geldi.

RİSK KALKACAK
TürkAkım’ın Türkiye’yi doğalgazın ilk alıcısı yaparak transit riskleri ortadan kaldıracağını belirten uzmanlar, hattın Türkiye ve Rusya arasındaki ülkeleri, “by-pass” ettiğini kaydetti.

ABD YAPTIRIM UYGULAMIŞTI

ABD Senatosu, TürkAkımı doğal gaz boru hattına yönelik yaptırımları Türkiye ve Rusya'ya yaptırım kararı almıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin yaptırım kararlarını kınayarak ABD’nin Kuzey Akım-2 ve Türk Akım projelerine yönelik yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından 22 trilyon dolarlık borcu olan bir devletin diğer devletlere ekonomilerini geliştirmesini yasakladığına dikkat çekti.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler