ABD’den Terör Örgütü IŞİD'e Eğit Donat

"Eğit-donat” projesini PKK/PYD’yi desteklemek için kullanan ABD, şimdi de IŞİD'e bu yolla eğitim veriyor.

ABD’den Terör Örgütü IŞİD'e Eğit Donat

Suriye’de rejime karşı muhalifleri eğitmek ve silahlandırmak için gündeme gelen “eğit-donat” projesini PKK/PYD’yi desteklemek için kullanan ABD, şimdi terör örgütü IŞİD'i eğitip donatıyor. ABD’nin Afgan ordusunda istihbarat ve savaş teknikleri eğitimi verdiği askerler Taliban’a karşı savaşmak için terör örgütü IŞİD saflarına katıldı.

20 yıllık işgal süresince ABD’nin Taliban’a karşı eğittiği Afgan askerlerin IŞİD'e katıldığı ortaya çıktı. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ABD ordusunun Afganistan’da istihbarat ve askeri eğitim verdiği Afgan askerler, Taliban’a karşı terör örgütünün Horasan kolu IŞİD-K'ya katıldı. Taliban’ın uzun süredir Washington’ı, IŞİD'i finanse etmekle ve IŞİD'li teröristleri farklı bölgelerden Afganistan’a taşımakla suçladığı biliniyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump da selefi Barrack Obama’yı terör örgütü IŞID'i kurmakla itham etmişti.

İSTİHBARAT ŞEFİNDEN DOĞRULAMA
Habere göre terör örgütünün Afganistan’daki kolu DEAŞ-K, eğitimli Afgan askerlerini geri çevirmedi ve örgüt içinde görevlendirdi. Haberde, ABD eğitimli Afgan casus ve askerlerin bir kısmının maaş almak için bu kararı aldığı, bazısının da Taliban’dan intikam almak için terör örgütü saflarına katıldığı aktarıldı. Eski İstihbarat Şefi Rahmatullah Nabil, gazeteye verdiği demeçte, “Direniş olsaydı direnişe katılırlardı. Şu an için IŞİD Taliban haricindeki bir silahlı gruptur” diyerek iddiaları doğruladı.

SURİYE VE IRAK’TAN TAŞIDI
Taliban güçleri uzun süredir Beyaz Saray’ı IŞİD'i finanse etmekle suçluyor. 2019’da Trump yönetiminin ülkeden çekilme şartlarını konuşmak için Taliban ile müzakere ettiği sırada, Taliban yetkilileri ABD kuvvetlerini, Suriye ve Irak’tan hava yolu aracılığıyla Afganistan’a DEAŞ’a mensup terörist transfer etmekle suçlamıştı. Taliban yetkilileri, dönemin Afgan lideri Eşref Gani’nin de bu durumdan haberdar olduğunu belirtmişti.

OBAMA KURDU
ABD’nin eski başkanı Trump, 2016’daki seçim kampanyaları sırasında IŞİD'i Obama’nın kurduğunu ve dönemin Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ın da Obama’ya yardım ettiğini iddia etmişti. Trump, “DEAŞ’ı kuranlar, Hillary Clinton’a ödül vermeli” demişti.

tgb.gen.tr

 

Tarih:
Diğer Haberler