Mali'deki devrim Fransa'ya geri adım attırdı

Fransa, 24 Mayıs’ta askerin yönetime el koyması ve Batı yanlısı politikacıları görevden almasıyla Mali ile yürüttüğü askeri operasyonları askıya aldı.

Mali'deki devrim Fransa'ya geri adım attırdı

Fransa, 24 Mayıs’ta askerin yönetime el koyması ve Batı yanlısı politikacıları görevden almasıyla Mali ile yürüttüğü ortak askeri operasyonları askıya aldı. Fransa Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mali’de 24 Mayıs’ta ordunun yönetime el koymasının ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile Afrika Birliği’nin (AfB) Mali’de siyasi geçişin çerçevesini açıklığa kavuşturmak için şartları ve kırmızı çizgileri belirlediği aktarıldı. Açıklamada, Fransa’nın, yönetimin “sivillere” geçişi sürecinde ihtiyati ve geçici bir tedbir olarak Mali ordusuyla yürütülen ortak operasyonlar ile danışma misyonlarını askıya alma kararı verdiği kaydedildi.

NE OLMUŞTU
Mali’de 24 Mayıs’ta bağımsızlıkçı genç subaylar, Batı yanlısı geçiş konseyi başkanı ve başbakanı görevden almıştı. Daha sonra Mali Anayasa Mahkemesi, Albay Assimi Goita’yi cumhurbaşkanı ilan etmişti. Bu kararla, “sivil cumhurbaşkanı” dayatmasında bulunan Fransa’ya ve Batı merkezlerine sert bir tokat atılmıştı. Binlerce Malili ise, sokakta ordu yanlısı ve Fransa karşıtı eylemler düzenlemeye devam editor. 28 Mayıs’tan bu yana binlerce Malili, Bağımsızlık Meydanı’nda toplanarak, “Fransa defol” diye haykırıyor ve Mali’de cihatçı-ayrılıkçı teröristlerle işbirliği yapan Fransız askeri güçlerinin ülkeyi terk etmesini ve Rusya’yla askeri işbirliğinin güçlendirilmesini istiyorlar. Yürüyüşçüler ayrıca Mali halkının Mali Ordusu’nun yanında olduğunu ifade eden pankartlar taşıyorlar.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler