Milyonlar Süleymani'yi Andı

General Kasım Süleymani'nin şehit edilmesinin yıldönümünde, 1 milyon Iraklı Tahrir Meydanı’nda ‘Katil ABD, Irak’tan defol’ sloganları attı.

Milyonlar Süleymani'yi Andı

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani ve Irak Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı yakınlarında, ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla bir İHA saldırı ile öldürülmesinin 1. yıldönümünde Irak’ta gösteriler düzenlendi. Binlerce kişi önceki geceden ellerinde Süleymani ve Mühendis’in fotoğraflarıyla Bağdat Havalimanı yakınlarında toplanmaya başladı. Konvoylar oluşturuldu. ABD karşıtı sloganlar atıldı. Bağdat şehir merkezinde de gece 1’den itibaren hazırlıklar başladı, Haşdi Şabi güçleri halkı anma için Tahrir Meydanı’nda toplanmaya çağırdı. Tahrir Meydanı’nda toplanan yüzbinlerce gösterici Süleymani ve Mühendis’i ellerinde pankartlar ve mumlarla anarken, ABD karşıtı sloganlar attı. ‘Katil ABD Irak’tan defol’ gösteride en çok atılan sloganlardan oldu. Irak’ın Basra, Dikar, Muthana, Meysan kentlerinde de benzer anma törenleri yapıldı. Asaib Ehlil Hak örgütü lideri Kays Hazali de, Süleymani suikastının yıl dönümü dolayısıyla gösteri çağrısında bulunmuştu. Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020'de Bağdat'ı ziyareti sırasında ABD'nin düzenlediği terör saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti. Saldırıda Süleymani, Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, İranlı subaylar ve Iraklı korumalarla birlikte 10 kişi ölmüştü.

BAĞDAT YÖNETİMİNDEN GÜVENLİK ALARMI

Diğer yandan Irak hükümeti, Süleymani suikastının yıl dönümündeki gösteriler öncesinde güvenlik alarmı verdi. Bağdat yönetimi, Süleymani suikastının yıl dönümünde başkentteki Yeşil Bölge veya ABD üslerinin bulunduğu diğer kentlerde olası füze saldırılarından endişe ediyordu.

Başkentte Yeşil Bölgeyi hedef alacak herhangi bir füze saldırısı girişimi ihtimaline karşı güvenlik güçleri konuşlandırıldı. Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine son olarak 20 Aralık'ta 8 adet füzeyle saldırı gerçekleştirilmişti. Trump yönetimi saldırıdan İran’ı sorumlu tutarken, Tahran yönetimi iddiaları reddetmiş ve bunun İran’a yönelik bir provokasyon olduğuna dikkat çekmişti.

IRAK HİZBULLAHI: BUGÜN ABD’Yİ VURMAYACAĞIZ

Irak'taki Şii milis gücü Ketaib-i Hizbullah ise, gösteriler öncesinde açıklama yaparak ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine girme niyetinde olmadıklarını duyurdu. Ketaib-i Hizbullah Genel Sekreteri Ebu Huseyin el-Humeydavi, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün şer elçiliğine (ABD Büyükelçiliği) girmeyeceğiz. Hükümeti de devirmeyeceğiz. Hala vaktimiz var. Silahımız (Güçlerimiz), tarih boyunca tüm askeri kurumlar ve ordulardan daha düzenli ve kontrollüydü. Bu silah, her daim elimizde kalacak ve kimsenin bu silaha müdahale etmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ORDUSU TEYAKKUZDA!
İsrail The Jerusalem Post gazetesi cumartesi günü isimsiz bir üst düzey askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, Kasım Süleymani suikastının yıl dönümünde, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) İran'ın saldırısına hazırlandığını öne sürdü. Öte yandan İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, İsrail ordusunun, İran'ın Irak veya Yemen'deki milisleri aracılığıyla füze ya da insansız hava aracıyla düzenlemesi muhtemel saldırılarına karşı hazırlık yaptığı iddia edildi. Haberde İran'ın başka bir ülke aracılığıyla İsrail'e zarar vermeye çalışacağı ve söz konusu ülkelerin Irak veya Yemen olabileceği ileri sürüldü.

ZARİF: İSRAİL KIŞKIRTMA PEŞİNDE
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Twitter hesabından, “Irak'tan gelen son bilgiler, İsrail'in savaş kışkırtıcı unsurlarının Trump'ı giderayak uydurma bir bahane ile savaşa sürüklemek için Amerikalılara saldırma kumpasını kurduklarını göstermektedir” ifadesini kullandı. Zarif mesajının devamında Trump’a şöyle seslendi: “Trump! tuzaklardan uzak dur. Herhangi bir saldırı, özellikle yakın arkadaşlarına karşı ciddi bir yanıt ile yanıt bulacaktır.” 

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler