Hacı Kasım mı Gölge Komutan mı?

Hacı Kasım korkusuzdu. Emperyalizm ve Siyonizm onu korkutamazdı. Çünkü o yalnızca tüm mazlum milletlerin sorumluluğunu sırtına yüklenmişti.

Hacı Kasım mı Gölge Komutan mı?
Halil Yiğit Gök
Halil Yiğit Gök
YAZAR

General Kasım Süleymani, 3 Ocak 2019 tarihinde bir Amerikan saldırısında şehit edildiğinde Batı Asya basını Hacı Kasım hayatını kaybetti derken, Batılı kaynaklar “Gölge Komutanın” etkisiz hale getirildiğini yazıyordu. 

Hacı Kasım Batı Asya’nın mazlum milletleri için güven verirken, Batılılar bu güvene karşın gölge komutan diyerek korkularını dile getiriyordu. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi en iyi takma isimleri özetliyordu.

General Kasım Süleymani Kimdir?

Kasım Süleymani, 1957 yılında İran’ın Kerman kentinde dünyaya gelmiştir. Köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen general, ilkokul yıllarının ardından mollalardan ders almaya başlayarak İmam Humeyni’nin takipçilerinden biri olmuştur. 1979 İran İslam Devrimine kadar olan süreçte inşaat işçiliği ile uğraşmıştır. Resmi olarak askeri hizmeti 1979 İslam Devriminin ardından kurulan İran Devrim Muhafızları ordusunda başlamıştır. Teğmen rütbesiyle 41’inci Sarullah Birliğinin komutanlığını üstlenmiştir. Irak-İran Savaşı yıllarında Basra Körfezindeki İran kuvvetlerini örgütleyerek savaşı İran lehine çevirmiştir. Bu savaşta gösterdiği üstün başarılar ile İran kamuoyunda dikkatleri çekmiştir.

Başarılarının ardından 1998 yılında İran’ın dış operasyonlarından sorumlu İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanlığına getirilmiştir. Şehit edildiği güne kadar bu görevini sürdürmüştür.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Nedir?

İran Devrim Muhafızları ordusu, İran’da yeni kurulan rejimin güvenliğini sağlamak üzere kurulmuş doğrudan Velayet-i Fakih makamına bağlı olarak devam eden bir askeri yapılanmadır. İran’da Pasdaran (hayranlık bildirir) olarak bilinen ordu, İran devletinin devamlılığını görev olarak üstlenmiştir. Kara, Hava, Deniz kuvvetlerine ek olarak Füze ve Kudüs Gücü askeri birimlerine sahiptir. Şu anda genel komutanlık görevini Muhammed Ali Caferi yönetmektedir. Düzenli yayınları Sepah News’tir.

Emperyalizme Karşı Yürüttüğü Harekâtlar

1979 İslam Devriminin ardından İran ile ABD arasında ipler geri dönülmez üzere kopmuştu. Irak Savaşının ardından İran ekonomik darboğaza düşmesine rağmen, nükleer çalışmalar ile başlayan süreçte antiemperyalist-antisiyonist politikaları benimsemiş, bu sayede Batı Asya’da güç olmaya başlamıştı.

İran’ın kendi iç mücadelelerine son vererek Batı Asya politikalarına müdahil olması, sıcak çatışmaları tetiklemişti. ABD ve İsrail, İran’ın bölgede aktör olmasını istemiyordu. Bu toplu durumda Amerikan ve İsrail politikalarına karşı verilen her savaşı İran adına General Süleymani yönetmiştir.

Taliban’ın 1998’de 7 İranlı diplomatı öldürmesi ile kuzey ittifakına destek veren Kasım Süleymani, emperyalist terör örgütlerine karşı mücadele etmeye başlamıştır.

Hemen ardından gelişen süreçte, 2003’te Irak’ın ABD işgaline karşı Irak’taki bazı grupları harekete geçirmiştir. Çünkü General Süleymani Irak ve Türkiye’de gerçekleşecek bir terörist hareketin İran’ı tehdit edeceğini çok önceden tespit etmiştir.

2006 yılında Lübnan ile İsrail arasında gerçekleşen savaşta Lübnan’ın İsrail’i yenmesi ile dünya bu yeni aktör ile tanışmıştır. Kasım Süleymani, Lübnan Hizbullahına bağlı birlikleri denetlemiş ve İsrail’e karşı yapılan harekatları koordine etmiştir. Amerikan ve İsrail basını bu savaşın ardından Kasım Süleymani’den “Gölge Komutan” olarak bahsetmiştir.

2007 yılında İran’ın Irak ve Suriye’de Amerikan karşıtı bütün hareketlerini yönetmesi ile Washington Post gazetesi generali tehdit olarak haberleştirmiştir. Tüm bu gelişmelerin ardından General Kasım Süleymani, 24 Ağustos 2011 tarihinde Ayetullah Seyyid Ali Hamaney tarafından “Yaşayan Şehit” ilan edilmiştir.
Suriye Savaşı ve Emperyalizm Tarafından Hedef Gösterilmesi

2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşında etkin rol alan komutanların başında gelen Süleymani, İran-Suriye-Rusya bloğunun kurucusu olarak anılmıştır. 2015 yılında Rusya’nın bölgede aktif şekilde rol almasını Vladimir Putin şöyle açıklamıştır:

“Suriye'ye müdahale etmeyi kabul ediyoruz, bana Süleymani'yi yollayın”

General’in Rusya’yı bölgeye gelmeye ikna etmesi İsrail ve ABD’yi oldukça rahatsız etmiştir. Pentagon artık açık açık Süleymani’yi hedef alan yayınlar yapmaya başlamıştır. ABD’nin saldırılarına karşı PYD/YPG ve IŞİD’e karşı operasyonlara girişen Süleymani IŞİD’in bölgede olmaması gerektiğini düşünmüştür. Irak, Suriye ve Mısır’a kadar uzanan bir coğrafyada hem El-Kaide hem de IŞİD’e karşı mücadele etmiştir. Amerikan destekli teröre karşı Irak’ta Haşdi Şabi isimli Irak ordusuna bağlı bir silahlı grubun kurulmasına öncülük etmiştir.

Barzani’nin ikinci İsrail referandumu sırasında Kerkük ve Musul’a Peşmerge’yi yığmasını Haşdi Şabi milisleri ile engelleyen Kasım Süleymani, artık açıktan açığa tehdit edilen bir isim haline gelmiştir. ABD ve İsrail’in kukla devlet planını Türkiye, Irak, Rusya ile ittifak ederek bozmuştur. General Süleymani’nin bu başarısının ardından Mart 2019’ta Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ona “Zülfikar Nişanı” takmıştır.

Zülfikar Nişanı takarken Ayetullah’ın ettiği dua ise şöyledir:

“Allah akıbetine şehitlik versin fakat şimdi değil. İslam Cumhuriyeti’nin daha yıllarca seninle işi olacak. Fakat inşallah sonu şehadet olsun.”

Ayetullah Ali Hamaney adeta Kasım Süleymani’nin akıbetini görmüştür. 3 Ocak 2019 tarihinde Haşdi Şabi milislerini denetime gittiği sırada Irak’ta Amerikan SİHA’ları tarafından şehit edilmesi Batı Asya’da derin bir hüzne sebep olmuştur.

Küçük Bir Anekdot

General Süleyman,i komutan olmasının yanı sıra iyi bir diplomattı. Irak ve Lübnanlı yöneticilerle randevu dahi almadan görüşebiliyordu.

Henüz Arap Baharı başlamadan önce Irak’ta bulunan Amerikan ordularının komutanı David Petraus, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yaptığı bir toplantı esnasında büyük bir şaşkınlık yaşayacaktı. Celal Talabani’nin telefonuna gelen mesaj aynen şu şekildeydi.

“Benim adım Kasım Süleymani. Şunu bilmelisin ki İran’ın Irak, Lübnan, Gazze ve Afganistan politikalarını ben kontrol ederim.”

Bu anekdot onun korkusuzluğunu gösteriyordu. Hacı Kasım korkusuzdu. Emperyalizm ve Siyonizm onu korkutamazdı. Çünkü o yalnızca bir ülkenin değil, tüm mazlum milletlerin sorumluluğunu sırtına yüklenmişti. Geldiği toprakların insanlarına özgür bir dünya bırakmak istiyordu.

Sonuç

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından yaptığı konuşmadaki şu cümleler yazımızı özetlemiştir:

“Bizim şehidimiz Kasım Süleymani, aynı zamanda insanlığın, Batı Asya'nın, İran'ın şehidi. Can dostumuz İran ve Türk milleti ile bütün bölge halklarının ve insanlığın şehidi.”

Hacı Kasım ölmüş olabilir ama mazlum milletler mücadelesine devam ediyor. Zafer elbet bizim olacaktır.

Halil Yiğit Gök
TGB İzmir İl Yöneticisi

KAYNAKÇA
1- https://parstoday.com/tr/news/turkey-i150007-perin%C3%A7ek_general_kas%C4%B1m_s%C3%BCleymani_b%C3%BCt%C3%BCn_hepimizin_%C5%9Fehididir

2- https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-saldirisinda-olen-iranli-general-kasim-suleymani-kimdir-/1690817

3- http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/iranin-ortadogudaki-kilici-kasim-suleymani

tgb.gen.tr

 

 

Tarih:
Diğer Haberler