22. İstanbul Tiyatro Festivali 17 Kasım’da perdelerini açıyor

Bu yıl 22'ncisi düzenlenecek olan İstanbul Tiyatro Festivali, 52 gösterisi ile seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

22. İstanbul Tiyatro Festivali 17 Kasım’da perdelerini açıyor

22. İstanbul Tiyatro Festivali, 5 Eylül Çarşamba akşamı Zorlu PSM Sky Lounge’da düzenlenen özel bir gecede tanıtıldı. Sunuculuğunu Ceylan Saner’in üstlendiği gecede, 22. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri’nden ilki Zeliha Berksoy’a takdim edildi.

22. İstanbul Tiyatro Festivali basın toplantısı ve ödül töreninde İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz birer konuşma yaptı.

Toplantının açış konuşmasını yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı; “İstanbul Kültür Sanat Vakfı sonbahar sezonuna yoğun bir gündemle başlıyor. Artık diğer üç festivalimiz gibi her yıl düzenlediğimiz İstanbul Tiyatro Festivali, yirmi ikinci kez izleyiciyle buluşacak. İKSV olarak ülkemizde kültürel hayata katılımı artırmayı, sanatçı ve izleyicilerin gelişimine katkıda bulunmayı temel sorumluluklarımız arasında görüyoruz. Bu doğrultuda gençlerin festivale erişimini kolaylaştırmak için İKSV Kültür-Sanat Kart gibi projeler yürütüyoruz. Ayrıca öğrenciler İstanbul Tiyatro Festivali biletlerini, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 10 TL karşılığında alabiliyorlar. Öğrencilere yönelik bu uygulamayı sürdürmemizi mümkün kılan festival sponsorları Aygaz, Opet ve Tüpraş başta olmak üzere festivalimizi destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara içten teşekkürlerimi sunuyorum,” dedi.

ONUR ÖDÜLLERİ ZELİHA BERKSOY VE EVGENY MİRONOV’A

22. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri’nden ilki yönetmen ve oyuncu Zeliha Berksoy’a takdim edildi. 1965’te Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra 1967’de Berlin Devlet Tiyatrosu bünyesindeki Schiller Tiyatrosu’nda reji asistanı olarak görev aldı ve Berliner Ensemble’da asistan öğrenci olarak eğitimine devam etti. 42 yıllık tiyatro oyunculuğu süresince dünya tiyatro edebiyatının belli başlı oyun yazarlarının eserinde başrol oynayan Zeliha Berksoy, imza attığı projelerle ulusal ve uluslararası pek çok festivale katıldı ve birçok ödüle layık görüldü. Zeliha Berksoy’a ödülünü, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı sundu.

22. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ikinci onur ödülü, Robert Lepage’ın, Moskova’nın yenilikçi tiyatrosu Theatre of Nations’la işbirliğinde sahneye koyduğu Hamlet I Collage oyununda, Hamlet’in 11 karakterine can veren, Rusya’nın önde gelen oyuncularından, aynı zamanda Theatre of Nations’ın sanat direktörü Evgeny Mironov’a takdim edilecek. Mironov’a ödülü, 22 Kasım Perşembe akşamı Zorlu PSM Ana Tiyatro’daki gösterinin ardından verilecek.

FESTİVAL 2 YAKADA 21 FARKLI MEKÂNA YAYILACAK

2. İstanbul Tiyatro Festivali, şehrin iki yakasında 21 farklı mekânda seyircilerle buluşacak. Festival performansları, festivale Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsoru Zorlu PSM’nin (Ana Tiyatro, Drama Sahnesi, Studio, Sky Lounge) yanı sıra Caddebostan Kültür Merkezi, Moda Sahnesi, Salon İKSV, DasDas, Oyun Atölyesi, Yunus Emre Kültür Merkezi (Turhan Tuzcu Sahnesi, Müşfik Kenter Sahnesi), MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi, UNIQ Hall, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde ve festivale ilk kez ev sahipliği yapacak Duru Tiyatro, Toy İstanbul, Adahan İstanbul ve Abud Efendi Konağı’nda seyircilerle buluşacak. Festival kapsamında yer alan yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat, Goethe Institut ve Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek.

FESTİVALİN ULUSLARARASI KONUKLARI

22. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurtdışından 12 tiyatro ve dans topluluğuna ev sahipliği yapacak. Festival daha önce duyurduğu, Kanadalı yönetmen Robert Lepage’ın sahneye koyduğu, ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’un 11 Hamlet karakterini canlandırdığı Hamlet | Collage’ı ve dünya güncel dans sahnesinin öncü topluluklarından Nederlands Dans Theater I’in dört ayrı koreografiden oluşan dans maratonunu seyircisine sunacak.

Yunan tiyatrosunun yaşayan en büyük ustası Theodoros Terzopoulos’a ait üçlemenin son oyunu Encore ile geçtiğimiz sene festivalde buluşan tiyatroseverler, bu yıl üçlemenin ilk iki oyunu Amor ve Alarme’ı izleme şansını yakalayacak. Bununla birlikte, commedia dell’arte geleneğinin ilk akla gelen yazarlarından Carlo Goldoni’nin Komik Tiyatro’su (Il Teatro Comico), klasikleri güncel bir bakışla ele alan yönetmen Roberto Latini’nin yorumuyla festivalde izlenebilecek. 1990’ların hip-hop sahnesinin ikonik figürlerinden Mourad Merzouki’nin koreografisiyle PIXEL ise ışığın ve dansın sınırlarını zorlayacak.

Festivalin bir diğer gösterisi ise, Camilla Pessi ve Simone Fassari’nin işbirliklerinin ürünü olan Compagnia Baccalà’nın tiyatroyu sirk ve clown ile harmanlayan, zekice kurgulanmış gösterisi Pss Pss seyircilerle buluşacak.

İstanbul Tiyatro Festivali, uluslararası ve disiplinlerarası bir çalışma alanı olan Belçika merkezli Platform 0090 işbirliğiyle, Türkiyeli sanatçıların katılımı ve Türkiye’ye dair konuların, temaların ve bağlamların yer aldığı beş yapımı seyircilerle buluşturacak. “Flaman Seçkisi” başlığı altında Flaman Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle seyircilerle buluşacak performanslar arasında; Meryem Bayram’ın imzasını taşıyan Fourfold; İzlandalı koreograf ve dansçı Bára Sigfúsdóttir ile İranlı sanatçılar Masoumeh Jalalieh ve Seyed Alireza Mirmohammadi’nin beden üzerine odaklanan çalışmaları varoluş; Batı Avrupa dans sahnelerinin üretken isimlerinden, çağdaş dans sanatçısı Bahar Temiz için koreograf Marc Vanrunxt’un tasarladığı Beyaz Üzerine Beyaz; imza attığı oyunları aynı zamanda bir yerleştirme mantığıyla kurgulayan Mesut Arslan’ın Gece Sempozyumu ile Gizem Aksu’nun koreografisini yaptığı YU yer alıyor.

FESTİVALİN YERLİ YAPIMLARI

22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde 12 yerli yapım yer alıyor. Festivalde İngiliz yazar Graham Farrow’un kaleminden çıkan çarpıcı hikâye Yüzleşme, Duru Tiyatro yapımı olarak yönetmen Emre Kınay’ın yorumuyla festivalde yer alacak. Çağdaş dans sanatçısı, koreograf Tuğçe Tuna’nın sahneleyeceği 45’lik ilk kez festival mekânlarından biri olacak Abud Efendi Konağı’nda seyircisiyle buluşurken, Shakespeare’in kahramanı Kral Lear, Oyun Atölyesi yapımcılığı ve Muharrem Özcan’ın yönetmenliğinde hem aktör hem de çevirmen kimliği ile yoğun bir Shakespeare mesaisi olan Haluk Bilginer tarafından canlandırılacak. Yusuf Atılgan’ın kült romanı Anayurt Oteli’nin başkarakteri Zebercet, tek kişilik bir oyun olarak Talimhane Tiyatrosu yapımcılığında, Firuze Engin uyarlaması ve Kerem Ayan’ın rejisiyle, Halil Babür tarafından yorumlanacak. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in yazıp yönettiği Artık Bir Davan Var’da Franz Kafka’nın Bay K karakteri günümüze taşınırken, İngiliz mizah yazınının gündemdeki kalemlerinden Tom Basden’ın Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden esinlenerek yazdığı Timsah, DasDas ekibi tarafından sahnelenecek.

22 İstanbul Tiyatro Festivali’nde ayrıca Gülce Uğurlu’nun Ata Ünal rejisiyle ve kolektif bir üretim metodu ile hazırladığı oyunu Misafir, GalataPerform’un bir köşk ve 1919’dan bugüne Türkiye’de yaşananlara tanıklık etmiş bir kadının iç içe geçen öyküsünü sunduğu Yüz Yılın Evi, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan Wolfram Lotz’un yazdığı ve Nurkan Erpulat’ın yönettiği Gülünç Karanlık, Hareket Atölyesi Topluluğu’ndan Ruhiye, çağdaş dans ikilisi Taldans’ın on yıl önce Linz’deki bir tekstil fabrikasının mekaniğini hareket, ses ve ritim ekseninde ele almasıyla doğan projesi Do Ku Man ve İskender Altın rejisi ile İstanbul Devlet Tiyatroları yapımcılığında edebiyatımızın en özgün seslerinden Sevim Burak’ın tüm metinlerinden ve hayatından etkiler hissedilen oyunu Sahibinin Sesi festival kapsamında seyircilerle buluşacak.

FESTİVALİN YAN ETKİNLİKLERİ

22. İstanbul Tiyatro Festivali programında okuma tiyatrosu, atölye, söyleşi ve ustalık sınıfı gibi 10’un üzerinde ücretsiz yan etkinlik de yer alıyor.

Yan etkinlikler kapsamında, Alexander Ekman, Pär Isberg, Pontus Lidberg ve Joakim Stephenson’ın İsveç Kraliyet Balesi’nin başdansçıları ile birlikte, hem sinema yönetmeni hem de koreograf olan Ingmar Bergman’ı insan ilişkileri ve yoğun duygular üzerine düşündüren dört dans performansında yorumladığı Koreografın Bakışından Ingmar Bergman filmi yer alıyor. Koreograflardan Joakim Stephenson 25 Kasım’daki ilk gösterimin ardından seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

Yan etkinlikler programında iki ustalık sınıfı da gerçekleştirilecek. Bunların ilki, Yunan tragedyası yorumcularının yaşayan en özgün ve yetkin ustası Theodoros Terzopoulos tarafından yönetilecek. Terzopoulos, dünyanın dört bir yanındaki oyunculara esin kaynağı olan oyunculuk yöntemini katılımcılara aktaracak. İkinci ustalık sınıfını ise Hollandalı dünyaca ünlü çağdaş dans topluluğu Nederlands Dans Theater gerçekleştirecek. Bu çalışmada dans bölümü öğrencileri topluluğun kapsamlı repertuvarı üzerinde çalışarak becerilerini geliştirme fırsatı yakalayacak.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler