15 Temmuz NATO Darbe Girişimi

NATO'dan Çıkalım Yazı Dizisi 7. yazı... 15 Temmuz bize dostu düşmanı göstermiş, Atatürk devrimlerinin önemini önümüze sunmuştur.

15 Temmuz NATO Darbe Girişimi
Ahmet Saral
Ahmet Saral
YAZAR

15 Temmuz darbe girişimini 6 yıl önce polis-asker-millet tek yürek olup bozguna uğrattık. 15 Temmuz Cumhuriyet tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Dünyada da ilk defa bir NATO üyesi NATO’nun darbe girişimini ezmiş, NATO’nun subaylarını, polislerini, savcılarını tasfiye etmiştir.

Aynı zamanda 15 Temmuz bize dostu düşmanı göstermiş, Atatürk devrimlerinin önemini önümüze sunmuştur. O yüzden 15 Temmuz darbe girişimini her yönüyle değerlendirmek gerekir.  

15 Temmuz’a Gelinen Süreç

NATO Türkiye’de ilk kez darbe yapmaya çalışmadı. 1971 ve 1980 darbelerinin faili NATO’nun Türkiye’yi esir alma planları, 2014’de Ergenekon kumpasını çökertmemizle birlikte boşa çıktı. Vatanseverlerin Ergenekon zindanlarından özgürlüğüne kavuşması ile birlikte FETÖ gladyosunun üzerine sistemli bir şekilde gitmeye başladık.

2015’te PKK’ya karşı silahla verilen mücadele, PKK’nın kazdığı hendeklere gömülmesiyle sonuçlandı. Ankara’da patlayan bombalar mücadeledeki kararlılığımızı etkilemedi.

Rus uçağının düşürülmesinden sonra ‘Emri ben verdim’ diyen Ahmet Davutoğlu görevinden alındı. Foreign Policy dergisi bu haberi "Amerika Ankara'daki adamını kaybetti" diyerek duyurdu. Rusya’yla aramızdaki ilişkiler tüm provokasyonlara rağmen artarak devam etti.

Türkiye’yi bölme, bağımsız devleti yıkma planlarına karşı Türk devleti geçit vermeyeceğini ilan etmiş oldu. NATO kuvvetleri de bu vatansever dalgayı aşmak için harekete geçti.

NATO’nun Ordusu Sahada

Türkiye’nin emperyalizme karşı verdiği mücadeleyi görenler için 15 Temmuz tahmin ediliyordu. 70 yıldır Türk devletinin bütün kurumlarına elemanlarını yerleştiren NATO, zamanı gelince düğmeye basacaktı.

Aydınlık’ın ulaştığı bilgiye göre ise 20-23 Ocak 2016’da yapılan Davos Ekonomi Forumunda Ali Babacan uluslararası finans kuruluşlarına eylüle kadar Erdoğan’ı saf dışı bırakma sözü veriyordu. Bir yandan da bombalar patlatılıyor, Türkiye’de kaos ortamı planlanarak darbeye meşru zemin hazırlanıyordu.

Darbe girişimi başladıktan sonra FETÖ yana yakıla Erdoğan’ı aradı. Darbe girişimine katılan eski Yarbay Murat Bolat, planlardan ilkinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kaçırmak olduğunu itiraf etti. Çünkü Cumhurbaşkanlığı makamını alıkoymak hem psikolojik üstünlük sağlayacak hem de emir-komuta zincirini ele geçirmenin önünü açacaktı.

Burada da devreye ABD’nin özel istihbarat örgütü Stratfor girdi. Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanının uçağının lokasyonu ile ilgili 3 kez paylaşımda bulundu.

Komuta Merkezleri NATO Üsleri

Darbe girişiminin merkezlerinden biri de İncirllik Üssü’ydü. Darbe girişimi gecesi halkın üzerine bombalar yağdıran F-16’lara yakıt ikmali yapan iki tanker uçağı, İncirlik Üssünden havalandı. Bu emri verenler ise Tanker Üssü’nün eski komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van ve ABD 39. Hava Üssü’nün eski komutanı Albay John Walker’dı. FETÖ’cü Bekir Ercan Van, kendisini tutuklamaya gelen ekibi oyalayarak Walker’ın yanına kaçtı. Fakat Van’ın ABD’ye sığındığı askerlerimizin dikkatinden kaçmadığı için Walker, Bekir Can Van’ı teslim etmek zorunda kalmıştı. Bunların üzerine devlet, üsten tüm uçuşları askıya aldı. Ayrıca o gece İncirlik Üssü’nün elektriği kesildi. İşte 15 Temmuz’un komuta merkezi! İşte bağrımızdaki hançer İncirlik Üssü! Düşmanın içimizdeki karargahı o gece Türkiye’yi teslim alma planlarında bu kadar açık şekilde kullanılmıştır.

NATO ve FETÖ arasındaki bağ çok barizdir. NATO karargahında görev yapan 462 Türk subaydan 237’si FETÖ üyesi oldukları için ihraç edildi. Bu sayının bu kadar olağandışı olması bile tek başına FETÖ’nün NATO kanatları altında olduğunu gösteriyor.

Mustafa Zeki Uğurlu, ABD’nin Norfolk kentindeki NATO üssünde görevliydi. 15 Temmuz öncesi, FETÖ soruşturmasında ifade vermesi için geri dönme emri verildi, gitmedi. Hakkında tutuklama kararı çıktı. Darbe girişiminin ardından NATO Sanayi Danışmanlık Grubu’nun toplantısında ‘Türkiye’yi temsilen’ bulunmasına izin verildi. Hatta NATO’nun internet sitesinde Uğurlu’nun toplantıdaki üniformalı fotoğrafı yer aldı. Uğurlu TSK’dan ihraç edildi, birkaç gün sonra da ABD’den sığınma talep etti.

Firar eden FETÖ’cü subaylar NATO’nun gözetiminde toplantılar yapıyorlar. TSK’nın en mahrem sırlarını NATO’ya sızdırmakla kalmayıp uluslararası kumpas planlarında da yer alıyorlar.

 

15 Temmuz Moskova!

O gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşüyordu. Kerry’nin, darbe girişiminin açığa çıkmasından saatler önce mevkidaşı Lavrov ile yaptığı görüşmeyi aniden keserek, Pentagon ve Beyaz Saray ile görüşmeler yürüttüğü belirtildi. Kerry, darbe girişiminin başladığı sıralarda Lavrov ile tekrar buluştu. İkinci görüşmede Kerry, Türkiye’de başlayan darbe girişimiyle ilgili birebir görüşmede Lavrov’a “Mekanizma harekete geçti’’ dedi. Arkasından da ekledi: ‘’Erdoğan artık gidici!’’

Kim Kazandı?

NATO’nun 15 Temmuz yenilgisinden sonra Türkiye, ABD’nin jandarmalığını yaptığı kutuptan koparak, bağımsız kararlar almaya devam etti. Tüm bunları, ABD’nin siparişiyle hazırlanan, RAND Corporation’ın “Türkiye’nin Milliyetçi Rotası” başlıklı raporunun yayınlanması izledi. Raporda Türkiye’nin Amerikan karşıtlığının derinleştiği, Erdoğan’ın NATO’nun çıkarlarına ters düşeceği, önümüzdeki dönemde Atlantikçi bir iktidar getirilemezse Avrasya’ya yönelimin süreceği yazıyor.

15 Temmuz gecesi darbecilerin girişimini silahla bastırdık. TSK’nın ezici çoğunluğu darbeye katılmadı. Bu yüzden FETÖ darbenin TSK tarafından yapıldığını göstermeye çalışarak, tarafsız kalan ya da vatansever cephede olan kuvvetleri yanına çekmek istedi.

Bunlardan dolayı o gece darbenin Amerikancı bir kalkışma olduğunu, TSK tarafından planlanmadığını halka anlatmak ve halkın bu darbeye karşı sokaklara dökülerek darbecilerle çarpışan ordumuza moral vermesini sağlamak ise en önemli görevdi. Bu görevi de ilk üstlenen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek oldu. Vatan Partisi’nin kararlı duruşu NATO’nun bu girişiminin bastırılmasında belirleyici rol oynadı.

TSK ve Emniyet güçleri büyük bir kahramanlıkla darbecilerin karşısında konumlandı. Tanklarıyla, uçaklarıyla, silahlarıyla darbeye kalkışan teröristlere ancak silahla karşılık verilebilirdi. FETÖ silahla ezildi.

FETÖ’nün siyasi ayağı da siyasi analizle ortaya çıkar. Çünkü FETÖ’yle mücadele o gece sınandı. Doğu Perinçek gibi öncüler sürecin başında çıkıp müdahaleler ederek halkın sokaklara dökülmesini sağladı. Peki bugün FETÖ’yle bağı olduğu için devletten uzaklaştırılmış KHK’lılara sahip çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu nerelerdeydi? Türkiye’nin Suriyeliler tarafından işgal altında olduğu gibi palavralar anlatan Ümit Özdağ, gerçek işgal girişiminde ne yapıyordu?

 

 

KAYNAKÇA

1)     Yıldırım Gençer, Ergenekon’dan çıkan milletin zafer, Aydınlık, 2018

2)     Anadolu Ajansı Haber Merkezi, Stratfor'un karanlık dünyası, 2016

3)     Masum Gök, 15 Temmuz'da İncirlik'te neler yaşandı, Aydınlık, 2017

4)     Tevfik Kadan, NATO kadrolu firari FETÖ'cülere dikkat!, Aydınlık, 2020

5)     Aydınlık İstihbarat Servisi, 20 maddede darbedeki ABD, 2017

6)     Ekrem Kahraman, Kerry'den darbe itirafı, Aydınlık, 2016

 

Tarih:
Diğer Haberler