ABD'nin asırlık korkusu

Türkiye’nin Avrasya’da konumlanışı, Rusya’dan satın aldığı sistemler ve bunların Türkiye’de üretilme ihtimali ABD’yi Türkiye’den korkar hale getirdi.

ABD'nin asırlık korkusu
Deniz Bozkır
Deniz Bozkır
YAZAR

Bir NATO ülkesinden savunma sistemleri almamak, Türkiye’nin Batı sisteminden çıkışını müjdelediği için Türkiye’deki sözde ilerici, sözde vatansever, sözde sosyalist parti yöneticileri, liderleri, yazarlar için Türkiye’nin yok edilmesi anlamı taşımaktadır. Yaptıkları açıklamalarla, yazdıkları yazılarla Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasını Türkiye için kötü sonuçlar doğuracağını, Batıdan ve NATO’dan kopuşunun ülkenin çıkarına olmadığını belirtiyorlar. Benzer açıklamalar Türkiye’nin bir askeri harekatın altından kalkamayacağını söyleyenler, başta 24 Temmuz 2015 tarihinde PKK’ya karşı yapılan operasyonların ardından ve Fırat Kalkanı Harekatı başladıktan sonra da olmuştu. Türkiye’nin askeri harekatı yönetecek güçte olmadığını, ABD’den ayrı hareket edemeyeceğini yazanlar, dillendirenler yanıldılar. Aynı şekilde S-400 meselesi üzerinden de yanılmaya devam ediyorlar. Türkiye’nin Atlantik sisteminden kopmasından hayatları pahasına korkuyorlar.

S-400’lerin yapımına ilk olarak 80’li yılların sonunda başlandı. S-300’lerin yetersizliği Sovyetler Birliği’ni S-400’leri geliştirmeye itti. Menzili 40 km olan ilk S-400 sistemi, 1999 yılında üretildi. Testlerin başarılı olması üzerine 2007 yılında Rusya Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına girdi. 400 km menzili olan sistem ilk olarak Moskova’yı düşman saldırısına karşı korumak üzere yerleştirildi. Daha sonradan Rusya’ya kara bağlantısı olmayan Kaliningrad’a, Novosibirsk’e ve Rusya’nın uzak doğusuna yerleştirdi. 2014 yılında Kırım’a yerleştirildi ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne satıldı. 2015 yılında Hindistan da sisteme sahip oldu. Türkiye ise S-400’lere sahip olan 4. ülke olacak.

Türkiye geçmiş yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti’nden de savunma sistemi almaya çalışmış ama engellenmişti ve anlaşma iptal edilmişti. S-400 anlaşması artık Türkiye’nin ipleri eline aldığının bir göstergesi. Biraz önce belirttiğim S-400 anlaşmasından korkanların asıl korktukları da bu. Ellerinde Türkiye’yi yeniden Atlantik cephesine geçirmek için şansları her geçen gün azalıyor. ABD’nin ve işbirlikçilerinin en fazla korkuya kapılmasının nedeni bu. Yıllardır İran’ı, Türkiye’yi ve diğer bölge ülkelerini kontrol etmeye çalışan Amerikan emperyalizmi, bölgedeki kontrolünü kaybediyor. Türkiye, İran, Suriye başta olmak üzere Avrasya cephesiyle bölge ülkeleri arasında yapılan askeri, ticari ve ekonomik anlaşmalar Atlantik cephesine korku salıyor.

ABD’nin korkusu, Türkiye’nin S-400 anlaşmasını engellemek için elindeki en büyük silah. S-400 anlaşması basit bir askeri anlaşma olmanın çok ötesinde. Tıpkı Türk Akımı’nın sadece basit bir boru hattı anlaşması olmaması gibi. ABD de artık Türkiye’ye karışamayacağının, korkutamayacağının farkında. Bu yüzden ikinci İsrail projesinin üzerine düşüyor, Türkiye’nin etrafını çembere alıyor, kuşatıyor. Aynı zamanda da YPG/PKK’ya tırlar dolusu silah yardımı yapmakta. Türkiye’yi içten ele geçiremeyeceğini 15 Temmuz’da acı bir şekilde anlayan ABD, vatanımızı askeri yollarla ele geçirmeyi, bölücü terörle bölmeyi, Ankara’yı kontrol altına alma yollarını denemeyi her zamankinden daha fazla düşünecektir.

S-400’lere vatanımızı korumak için ihtiyacımız var. Diyebilirsiniz ki bu sistemi Rusya’dan alınca vatanımızı savunabilecek miyiz? Sistemin kontrolü bizde olacak mı? 4 parçadan oluşacak olan sistemin tüm parçaları ülkemize getirilecek. Yani radar sistemi ve komuta merkezi ülkemizde bulunacak. Türkiye’ye getirilecek sistemin yazılımı ülkemizde yazılacak. Kontrolü tamamen bizde olacak. Yani Rusya’nın bize eşit bir müttefik gibi güvendiği çok açık. Rusya aynı zamanda sistemi sürekli güncelliyor. Aynı zamanda Moskova ve Kırım gibi bölgeleri de Rusya güncel S-400 sistemleriyle korumakta. ABD’nin PATRIOT savunma sistemine karşı da hem çok daha güncel ve çok daha etkili. S-400’lerin sistemine baktığımız zaman saldırılara karşı daha etkili ve daha hızlı müdahale ediyor. Yani evet Rusya’nın bize sattığı S-400’ler, ülkemizi koruyabilecek düzeyde ve kontrolleri de bizim elimizde bulunacak.

Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyet Rusya, Türkiye’ye askeri yardım yapmıştı. İngiliz emperyalizmine karşı Türkiye’deki devrimi destekledi. Bugün de Rusya’nın çekinceleri olmasına rağmen Amerikan emperyalizmine karşı Rusya mazlum devletleri destekliyor. Bir asır önceki dostluk bugün yeniden canlanıyor. Rusya bir NATO ülkesine S-400 satıyor ama biliyor ki bu hamle Türkiye’yi Atlantik cephesinden uzaklaştıracak ve Rusya da bu tip müdahaleler ile birlikte eski dostuna kavuşacaktır.

S-400’ler ileride Türkiye’de de üretilebilir. Türkiye’nin Avrasya’da konumlanışı, Rusya’dan satın aldığı sistemler ve bunların Türkiye’de üretilme ihtimali ABD’yi Türkiye’den korkar bir duruma getirdi.

TGB Uluslararası İlişkiler Bürosu Rusya Masası Sorumlusu

TGB Ankara İl Yöneticisi

Deniz Bozkır

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler