BATI’NIN SON VİTRİN SÜSÜ: RISHI SUNAK

Emperyalizm çok kültürlülük maskesiyle eski sömürge ülkelerin sözde temsilcilerini devlet başkanı belirleyerek dünyaya sevimli bir demokrasi sunuyor.

BATI’NIN SON VİTRİN SÜSÜ: RISHI SUNAK
İbrahim Çoğaşlıoğlu
İbrahim Çoğaşlıoğlu
YAZAR

Emperyalizm çok kültürlülük maskesi adı altında eski sömürge ülkelerin sözde temsilcilerini devlet başkanı olarak belirleyerek dünyaya sevimli bir demokrasi sunuyor. Bunun son örneği İngiltere başbakanlığına seçilen Rishi Sunak oldu. İngiltere’nin yeni başbakanı Rishi Sunak’ın Hint kökenli olması büyük bir hayret ve mutlulukla karşılandı. Sözüm ona medeniyetin beşiği, özgürlükler diyarı Batı’da artık yıllarca sömürdükleri Hintliler başbakan dahi olacak durumda. Darısı diğer geri kalmış 3. dünya ülkelerinin başına!

 

Sunak Nasıl Başbakan Oldu?

Sunak’ın ailesi, sömürge yıllarında İngiltere’ye hizmet eden oldukça varlıklı bir aile. Hindistan’ı sömüren İngilizlere yardım ederek zenginleşen Sunak ailesi, Hindistan bağımsızlığına kavuşunca başka bir İngiliz sömürgesi olan Kenya’ya göç ediyor. Kenya’da da görevlerini yerine getirdikten sonra esas anavatanları olan İngiltere’ye yerleşiyorlar. Burada da İngilizlere hizmetlerinden dolayı mükafatlandırılıyor, yıllar geçtikçe servetlerine servet katıyorlar.

 

İngiltere’de Hint kökenli bir liderin seçilmesinin başlıca nedenlerinden bir tanesi Hindistan’ın bugün konum itibariyle Asya ülkeleriyle olan işbirliği ve Atlantik’e karşı aldığı anti emperyalist tutum. Hindistan oldukça güçlü bir ülke ve  İngiltere’nin amacı Sunak ailesiyle birlikte ülkedeki Atlantikçi multimilyarderler ile Hindistan devletini kendi tarafına çekmek. Hindistan ne tarafta olursa o taraf terazide ağır gelecektir. Hindistan’da gerçekleşecek bir eksen kayması dünyadaki dengeleri de değiştirecektir. Bir diğer nedeni de çöken dolar saltanatının yerine dijital paranın dünyadaki yeni güç olmasının istenmesidir. Sunak, 2021 Ekim ayındaki G7 toplantısında G7 merkez bankalarının bu alanda Birleşik Krallık liderliğinde çalıştığını açıklamıştı ve CBDC’nin (Merkez Bankası Dijital Para Birimi) bazı prensipleri o toplantıda belirlenmişti. Sunak’ın ilk yurtdışı ziyaretinin Ukrayna’ya olmasının beklenmesi ve kulislerde konuşulan Birleşik Krallık’ın İsrail büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınacağı iddiaları yeni liderin uluslararası arenadaki tutumunu da bizlere açıkça göstermektedir. Sunak; ülkemizde faaliyet yürüten Kemal Derviş ve Babacan’ın yaptığı gibi emperyalizme hizmet eden, ülkesini ve koltuğunu global sermaye ile koruyacak olan bir lider. Bundan sonra atacağı her adım da bu sermayenin direktifleri doğrultusunda olacaktır.

 

Fakat bu ‘Batı Demokrasisi’ isimli absürt komedi eserinin ilk sezonu değil. 2009 yılında ABD’de yayına giren dizide sırasıyla baş karakterler olarak Barack Obama, Kamala Harris, Boris Johnson gibi oyuncular seçilmişti. Önümüzdeki yıllarda diziye devlet başkanı olarak vegan ve LGBT+ birey dahil edilmesi planlanıyor. Diziyi takip etmeyenler için her sezon için kısaca özet geçelim:

 

Tüm Dünyanın Umudu: Barack Hussein Obama

‘’Hello Obama hoşgeldin başkanlığa

Barış getir bu dünyaya

Obama Obama hoşgeldin başkanlığa

Durdur bu savaşları

Bitsin artık gözyaşları

Geri getir umutlar

Durdur bu savaşları

Bitsin artık gözyaşları

Geri getir umutları’’

 

 

Mustafa Topaloğlu 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri başkanlığına seçilen Barack Obama’nın dünyaya getireceği barışa olan inancını bu sözlerle dile getirmişti. Çünkü Barack Obama Amerika’nın Afro Amerikalı ilk lideriydi, ismi Hussein’di, ailesinde müslümanlar vardı ve şehir efsanelerine göre gizli müslümandı. Fakat Obama yönetimindeki Amerika ile dünyada 8 yıl boyunca kan ve gözyaşı katlanarak devam etti. Irak, Afganistan, Pakistan, Somali, Yemen, Libya ve birçok ülke çeşitli bahanelerle bombalandı, milyonlarca masum insan öldürüldü. Bir ABD devlet başkanı kökenin bakmaksızın Amerika’nın emperyalist politikalarına hizmet eder ve görevini kendisinden sonra gelecek devlet başkanına devreder. Emperyalizmin saldırılarına karşı olmak istiyorsak ABD başkanının değişmesini beklemek değil, ABD’nin saldırılarına karşı tüm mazlum milletler olarak mücadele etmemiz gerekmektedir. Gücü zayıflayan emperyalizmi bu şekilde mağlup eder, dünyada hayalini kurduğumuz, şarkılarımızı süsleyen barışa ancak bu şekilde ulaşırız.

 

ABD’nin İlk Afro Amerikalı ve Kadın Başkan Yardımcısı: Kamala Harris

Kamala Harris ABD’nin başkan yardımcılığını yapmış ilk kadın ve Afro Amerikalı ismi olarak tanınıyor. Şu an mevcut görevi devam etmektedir.

 

Diğer isimlerden farklı olarak devlet başkanı değil, bir başkan yardımcısıdır. 21 Ocak 2019 tarihinde, 2020 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde başkan adayı olacağını açıkladı ve kampanyasını başlattı. Fakat anketlerde oylarının düşük çıkmasının ve toplanan düşük kampanya parasının ardından, 3 Aralık 2019'da kampanyasını sonlandırdı. Bunun ardından 11 Ağustos 2020'de Biden, Harris'i aday eşi olarak seçti ve Amerika’yı tekrar dünyanın süper gücü yapma iddiasıyla seçimi kazanan Biden’ın yanına koyu teniyle harika bir vitrin süsü daha seçilmiş oldu.

 

Ali Kemal’in Torunu: Borris Johnson

Boris Johnson yakın zaman önce İngiltere’de başbakanlık görevini yürüttü. Dedesi Ali Kemal, Mustafa Kemal ve milli mücadele düşmanı bir isim. Dedesi gibi öncelikle gazeteci olan daha sonra siyasete atılan Johnson başbakanlıktan önce de tartışmalı yorumlarıyla gündeme gelmişti. Gazetecilik döneminde 2004'te Liverpoollu mühendis Ken Bigley'in Irak'ta kaçırılıp öldürülmesinin ardından Spectator dergisinde yazdığı bir yazıda Liverpoolluları orantısız üzüntü sergilemelerini eleştirmiş, yine daha sonraki yıllarda Papua Yeni Gine'yi "kanibalizm ve kabile şefi cinayetleri" ile ilişkilendirdiği bir yazı kaleme almıştı. Bu iki olayın ardından da özür dilemek zorunda kalmıştı. Dışişleri Bakanlığı döneminde ise "Beyaz sömürgecilerin Afrika'ya dönmesi yararlı olur" sözleri büyük tepki çekmişti. Ağustos 2018'de Daily Telegraph gazetesine yazdığı bir yazıda ise peçeli Müslüman kadınları "posta kutusuna" ve "banka soyguncularına benzetmişti. Ülkemizde kökenleri nedeniyle ‘Osmanlı Torunu Başbakan’ olarak medyada bilinse de İngiltere’de oldukça tartışmalı bir isimdi. Olaylı geçen başbakanlık sürecinin ardından görevini Liz Truss’a devretti.

 

Batı’nın çeşitli kültürlere sahip devlet başkanlarıyla birlikte dünyaya vermek istediği mesaj; artık kendilerinde ırkçılığın, sömürü kültürünün kalmadığıdır. Herhangi bir azınlığın devlet başkanı olabileceği söyleniyor. Fakat durum tabi ki de böyle değil. Eğer ailesinde Britanya Krallığının müesses has elemanı olmak, kendi soydaşlarına ihanet etmek, vatanından kaçıp İngiltere’ye kaçmak gibi kriterler varsa bu çok daha kolay. Bu nedenle Boris Johnson’ının ardından Rishi Sunak’ın İngiltere başbakanlığı için oldukça doğru bir tercih olduğu söylenebilir.

 

Batı’nın sömürge stratejisi geçtiğimiz yüzyıllara göre tamamıyla değişti. Artık ellerinde kırbaçlarıyla beyaz olmayanlara eziyet ettikleri, hor gördükleri görüntüleri görmüyoruz. Dünyaya her ne kadar çok kültürlülük resmi verseler de bu resmin altında dünyayı daha çok sömürmek için böyle bir yol izlediklerini söyleyebiliriz. Tüm bunların ışığında; Batı’da seçilen herhangi bir liderin etnik kökenine bakmayıp, emperyalizme karşı duruşunu analiz etmek dünya siyasetini takip eden bizler için çok daha sağlıklı olacaktır.

 

KAYNAKÇA

●      https://www.aydinlik.com.tr/haber/rishi-sunak-kimdir-kac-yasinda-ve-aslen-nereli-ingilterenin-yeni-basbakani-rishi-sunak-oldu-347087

●      https://www.evrensel.net/haber/92690/obama-6-yilda-7-ulkeyi-bombaladi

●      https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-38688550

●      https://onedio.com/haber/kamala-harris-kimdir-abd-baskan-yardimcisi-kamala-harris-kac-yasinda-aslen-nereli-1067065

●      https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/sinan-meydan/borisin-dedesi-ali-kemal-5253879/

●      https://www.odatv4.com/siyaset/ali-kemalin-torunu-basbakan-oldu-23071909-165513

●      https://www.aydinlik.com.tr/haber/rishi-sunak-donemi-ve-beklentiler-1-347566

●      https://www.aydinlik.com.tr/haber/rishi-sunak-donemi-ve-beklentiler-2-347731

Tarih:
Diğer Haberler