Doğu Akdeniz'de Emperyalist Plânları Bozuyoruz

Doğu Akdeniz'de Türkiye, bölge ülkeleri için bir zorunluluktur. Bölgesel ittifak da Türkiye için bir zorunluluktur.

Doğu Akdeniz'de Emperyalist Plânları Bozuyoruz
Nurcan Özdemir
Nurcan Özdemir
YAZAR

Türkiye Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip olan ülke konumundadır.  8 Nisan 2010’da ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezinin raporuna göre, Doğu Akdeniz Havzasında Petrol-Doğalgaz-Hidrokarbon yataklarının bulunduğu yayımlanmıştır. Türkiye, 2010 senesinden sonra emperyalist kuvvetlerce bölgede enerji kaynaklarından saf dışı bırakılmaya çalışılmaktadır.

Batılı sömürücü ülkelerin Suriye üzerinden Akdeniz'e inme planlarını bozmamızın ardından, Sondaj ve sismik araştırma çalışmalarımızı devam ettiren Türkiye, 2019 yılına damgasını vurmuştur. Doğu Akdeniz’de düzenlediğimiz büyük tatbikatlar, Libya ile imzaladığımız MEB anlaşmasının temelini oluşturmuştur.

İlk olarak 27 Şubat- 8 Mart arasında düzenlenen Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı olan Mavi Vatan-2019 tatbikatını gerçekleştirdik. Ana vatanı çevreleyen üç denizde 103 geminin katılımıyla eş zamanlı gerçekleştirilen bu tatbikat başta Doğu Akdeniz olmak üzere denizlerden gelen tehditlere karşı bir koruma kalkanı oluşturmuştu.

Denizkurdu-2019 tatbikatı 13-25 Mayıs tarihleri arasında icra edildi. Deniz Kurdu-2019 tatbikatı 3 denizde Deniz,Hava ve Kara kuvvetlerimizin katılımıyla aynı anda başladı. Tatbikatta 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopter katıldı.

Deniz Kuvvetleri tarihinin en yüksek katılımlı davet tatbikatı olan Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı’na 15 devletten 48 gemi ve yaklaşık 4700 personel katıldı.

Türk Deniz Kuvvetleri,11 Haziran 2020'de Libya'da gerilimin tırmandığı dönemde Doğu Akdeniz'de harbe hazırlık eğitimi icra etti.17 uçak ve 8 savaş gemisiyle Doğu Akdeniz'de hava ve deniz sahasını kapatan TSK, bölgede hâkim güç olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Tatbikatların hepsinde verdiğimiz mesajlar aslında ortaktı, "Doğu Akdeniz'de tüm tehditlere karşı egemenlik haklarımızı sonuna kadar savunacağız."

Doğu Akdeniz'de Tırmanan Gerilim

21 Temmuz’da Türkiye'nin Meis Adası çevresinde “denizcilik uyarı notu” olarak bilinen NAVTEX ilan etmiştir. Oruç Reis sismik araştırma gemisinin sondaj faaliyetlerinde bulunacağını duyurması ile Yunan donanması yüksek teyakkuza geçti, Ege Denizi'ne savaş gemileri konuşlandırdığını duyurarak Avrupa Birliği'ne acil toplanma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığımız yaptığı açıklamada; "Oruç Reis gemimizin araştırma yapacağı deniz alanı, ülkemizin Birleşmiş Milletler'e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında hükümetimizce TPAO'ya verilen ruhsat sahaları içindedir”. "Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihada ve mahkeme kararlarına aykırıdır” ifadelerine yer vermiştir.

Almanya Başbakanı Angela Merkel yükselen gerilimi azaltmak ve olası askeri anlaşmazlıkları önlemek amacıyla iki ülke liderleriyle bizzat görüşmeler gerçekleştirdi, bu görüşmelerin ardından iki ülke arasında müzakereler başladı.

Atina ile sürdürülen müzakereler sonuçlanana kadar Meis Adası yakınlarında sismik araştırma için bekleyen Oruç Reis gemisi Antalya Limanına çekilmişti ve 1 ay çalışmalara ara verme kararı verilmişti.

Ancak bu süre zarfında Yunanistan 1974 öncesi olduğu gibi oyalama taktiğini kullanarak Mısır ile sözde MEB anlaşması imzaladı. Bu anlaşmadan sonra müzakereler tekrar askıya alındı.

Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan MEB anlaşması haritası
Yunanistan ve Mısır arasında imzalanan MEB anlaşması haritası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MSB Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Emekli Amirallerimiz gibi önde gelen liderlerin açıklamaları da Doğu Akdeniz'de imzalanan anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Mavi Vatanımızda meşru haklarımızdan taviz vermeyeceğimiz konusu müşterek tavır koymuştur.

Emperyalizmin Şımarık Çocuğu Yunanistan, AB üye ülkelerinin Türkiye'ye karşı sert bir tavır almalarını ve yaptırımlar uygulanmasını istemektedir. Yunanistan'ın bu tepkisine ilk destek çıkan ülke Fransa oldu ayrıca GKRY, İsrail, BAE gibi ülkelerde Yunanistan'ın yanında olduklarını, Mısır ile yapılan anlaşmayı desteklediklerini açıklamıştır. 14 Ağustos'ta yapılan AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısında Türkiye'ye gerilimi düşürme ve diyalog yoluyla sorunları çözme söylemleri yinelenmiştir. Fransa da Yunanistan'a destek vererek ve Türkiye karşıtı politikalarıyla AB'yi sıkıştıran bir diğer ülkeydi. 13 Ağustos' ta ortak gerçekleştirdikleri askeri tatbikat ile yaptıkları “güç gösterisi” yüzünden müttefiki Almanya tarafından 'not ettik' açıklaması Fransa’ya da ders veren çıkış olmuştur.

Fransa Yunanistan'a destek vererek ve ayrıca Doğu Akdeniz'de geçici olarak askeri varlığını artıracağını duyurdu. Ardından Yunanistan ile Fransa Girit açıklarında ortak askeri tatbikat düzenlemiştir.  

Yunanistan’ın bir başka denizlere hâkim olma girişimi olan ve gözdağı vermeyi amaçlayan “Eunomia” adında yeni bir tatbikat düzenledi. Tatbikatın adı Yunan mitolojisinde “hukuk ve düzeni” temsil eden tanrıçadan gelmektedir. Geçtiğimiz günlerde Meis adasına asker çıkarmaları ile artık çizgiyi aşan bir tavır sergilemeleri tüm dikkatleri oraya yöneltmiştir. Hukuka aykırı işler yapmaktan çekinmeyen Yunanistan, görüntülerin sadece muhafız gücünün nöbet değişimi olduğunu açıklamıştır.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Fransa’nın Mavi Vatan meselesinde “kırmızı çizgi” açıklamasının ardından "Mavi Vatan'ımızda kırmızı çizgi ilan ediyorsa, biz o kırmızı çizgiyi Macron'a aynen iade ederiz" diyerek cevaplarını vermiştir.

Yunan basınının Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Atina ile Paris arasında savunma iş birliği anlaşması imzalanacak.

10 Eylül' de imzalanacak savunma iş birliği anlaşması ile Yunanistan, Fransa'dan 6'sı eski nesil 12 Rafale savaş uçağı satın alacak.

Oruç Reis Çalışmalarına Ara Vermeden Devam Ediyor

Oruç Reis sismik araştırma gemimiz için Türkiye, 10 Ağustos tarihinde yeni bir NAVTEX yayınlanmış ve çalışmalarına tekrar başlamıştır. 23 Ağustos'a kadar bulunduğu bölgede çalışmalarına devam etmiştir. Güncel NAVTEX’e göre 12 Eylül'e kadar aramalarına devam edecek. Bu çalışmalar devam ederken geçen günlerde, Oruç Reisi taciz etmek isteyen Yunan Limnos firkateyni, savaş gemimiz T.C.G. Kemal Reis ile sürtüşünce ağır hasar alarak bakım için geri çekilmiştir. Kemal Reis'te ise herhangi bir sorun olmadığı ve görevine devam ettiğini bildirilmiştir.

Oruç Reis'e Türk Deniz kuvvetlerince refakat ve koruma sağlanıyor. Toplam 5 adet kruvazör ve firkateyn ile çalışmalarını sürdürüyor. Emperyalizmin uşaklarına karşı Oruç Reis ile ülkece bir olduk. Türkiye vatan savaşının tüm cephelerinde tek yürek, tek bilek.

Mavi Vatan için atılan tüm adımların arkasındayız ve muhakkak savunucusuyuz.

Ek Bilgi: Türkiye kendi sondaj filosuna sahip tek ülkedir.

Deniz Komşularımızla Birlik Olma Zamanı

Türkiye sonuç olarak bölgede üstünlüğü ele almış durumdadır. Türkiye’nin Libya ile imzaladığı mutabakat, yeni NAVTEX’lerle sürekli aktif rolde olma kararlılığı, Emperyalizme korku, dosta güven veren “Geldikleri gibi giderler” çıkışları ve “Ya masada ya sahada” açıklamaları yeni ittifakların önünü de ilerleyen günlerde açacaktır. Türkiye, bölge ülkeleri için bir zorunluluktur. Bölgesel ittifak da Türkiye için bir zorunluluktur.

Türkiye’nin “bizim derdimiz düşman kazanmak değil, dost kazanmak. Düşman olanlar varsa onları da dost olmaya davet etmek” çıkışı Libya Mutabakatından hemen sonra gelmişti. Bu bağlamda anlaşma yapabilecek ülkeler arasında ise Mısır, Suriye, Lübnan ve İsrail bulunuyor.

Türkiye bölgede gösterdiği önder rolünü masaya da yansıtmalıdır. Suriye, Mısır, İran ve Lübnan başta olmak üzere bölgesel anlaşmalarla hem elini güçlendirmelidir hem de emperyalizmin belini kırmalıdır. Savunmanın temeli denizlerde başlamaktadır. 21. yüzyılda Türkiye devrimleri yaşamaktadır. Bu devrim denizlerde kazanılan zaferlerle ve bölgesel iş birlikleri ile sağlamlaştırılmalıdır.

Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye!

Yaşasın Batı Asya Birliği!

Yaşasın Şanlı Cumhuriyet Donanması!

Nurcan Özdemir

TGB Antalya İl Sekreter Yardımcısı

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler