Kadınların Talebi Öncelik Değil Eşitlik

TGB Bursa İl Yöneticisi Elif Gökkuş yazdı...

Kadınların Talebi Öncelik Değil Eşitlik

YAZAR

Bursa Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde tepki çeken bir uygulama başlattı. Bursa’da yaşayan vatandaşların şehir içi ulaşımda yoğun olarak kullandığı metronun Otosantit durağına ‘Bayan Yolculara Öncelikli Vagon’ yazısı konuldu. Yetkililer yaptıkları açıklama da vatandaşlardan büyükşehir belediyesine gelen talep üzerine uygulamaya başlanacağını belirterek, en son vagonda kadınlara öncelik tanınacağını, ancak erkeklerin de bu vagonlarda seyahat edebileceklerini açıkladı. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde 40 istasyona yazı konulacağı kaydedildi.


Yapılan uygulamaya tepkiler giderek büyümeye devam ediyor. Milletvekilleri, demokratik kitle örgütleri açıklamalar yaparak uygulamanın hiçbir sorunu çözmeyeceğini belirtiyor. Vatandaşlar gördükleri istasyonlarda yazıları söküp atıyor. Vagonların tamamında kadın erkek yolcular birlikte seyahat ediyor. Buradan yetkililere sorma ihtiyacı hissediyoruz. Eğer böyle bir talep varsa neden hiçbir yolcu ciddiye alıp uygulamıyor?
Kadına yönelik şiddet ve taciz yıllardır artarak devam eden kökleşmiş bir sorunumuz. Çözüm olaraksa sürekli kadın ile erkeği ayrıştıran uygulamalar getiriliyor. Pembe vagon, taksi; okullarda haremlik – selamlık sınıflar oluşturmak gibi sözde çözümler bulunuyor. Ancak verilere baktığımızda herhangi bir azalma görmüyoruz. Çünkü, kadına yönelik şiddeti, tacizi; kadınla erkeği ayrıştıran uygulamalarla çözemeyiz. Ayrıştırmalar sadece olayı meşrulaştırmaya katkı sağlıyor. Verilen mesaj; evet siz birbiriniz için cinsel objelersiniz, sizi birbirinizden uzak tutuyoruz oluyor. Asıl yapılması gereken kadın ile erkeğin beraber yaşadığı toplum modelini küçük yaşlardan itibaren benimsetmektir. Çözüm kadın ile erkeği ayrıştırmak değil, okula başladığı andan itibaren çocuklara paylaşmayı ve birlikte üretmeyi öğretmektir.


En az yapılan uygulamalar kadar yanlış olanda bazı kesimlerin verdiği tepkiler. Ulaşım özgürlüğü, sorunu sadece kadın değil bayan yazılması olarak gören, kadınların sağlık problemi olan vatandaşlarımız gibi özel muamele görmesinin istenmesi vb. tepkiler ne yazık ki ayrıştırıcı uygulamaları meşrulaştırıyor.
Kadın ile erkek arasındaki eşitsizlik yaşamımızın her alanında karşılaştığımız bir sorun. Erkeklere sınırsız özgürlük ve güç tanınırken; kadınların kısıtlanması, zayıf gösterilmesi gibi durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Ancak birde bunun tersi bir durum var. Erkeklerin kötü, ikinci sınıf vatandaş; kadınların ise her zaman el üstünde tutulacak, öncelikli varlıklar olduğunun düşünülmesiyle de karşılaşıyoruz. Ne kadın korunup kollanacak, öncelikli bir varlıktır ne de erkek. İkisi de toplumun her alanında eşit imkanlara ve saygınlığa sahip olmalıdır.


Türk milleti yıllardır emperyalizme karşı mücadele veriyor. Vatanı nasıl kadın erkek birlikte kan dökerek kurduysa, bugünkü zor koşullardan da birlik olup çıkabilir. Songül Yakutlar, Ömer Halisdemirler vatan için ölüyorlar. Tarih ikisinin de kahramanlıklarını birlikte yazıyor. Çünkü bu ülkenin vatanseverleri; kadın erkek birlikte mücadele eder, birlikte mutlu olur, birlikte güler, gerekirse vatan içinde birlikte ölür. Kadın ile erkeği ayrıştıran gerici uygulamaların karşısındayız. Bursa Büyükşehir Belediyesi yaptığı hatadan derhal geri dönmelidir. Dönmezse de biz kadınıyla erkeğiyle tek yürek bu gerici uygulamaların karşısında dimdik duracağız.

Tarih:
Diğer Haberler