İspanya’dan Yunanistan’a 'TCG Anadolu' yanıtı

Türkiye'nin yeni sancak gemisi TCG Anadolu'ya tasarım desteği sağlayan İspanya, Yunanistan'ın 'işbirliğini durdurma' talebini geri çevirdi.

İspanya’dan Yunanistan’a 'TCG Anadolu' yanıtı

Türkiye'nin ilk Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu, Yunanistan'da endişe yarattı. 27 bin tonluk geminin Türk Donanması'na kazandıracağı kabiliyetlerin farkında olan Atina, geminin üretim sürecini sekteye uğratmak için İspanya'ya baskı yapıyor. İspanya ise Yunanistan'a verdiği resmi yanıtta, Türkiye'nin müttefikleri olduğunu ve işbirliğine devam edeceklerini söyledi.

Yunanistan'da iktidar olan Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili Yorgo Kyrtsos, 10-11 Aralık 2020'deki AB Liderler Zirvesi'nden bir gün önce İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'e bir mektup göndererek, TCG Anadolu konusunda Türkiye ile işbirliğinin askıya alınmasını istemişti. Mektubu Atina ve Güney Kıbrıs'taki merkez sağ ve merkez sol partilerin desteğini alarak gönderdiğini belirten Kyrtsos, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'deki politikası son yıllarda yanlış yönde gelişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve politikaları giderek agresifleşti ve iki Avrupa Birliği üye devletinin egemenliğini tehdit etmeye başladı.

Bu bağlamda Türkiye'nin ilk uçak gemisinin inşasının tamamlanmasını ve Türk Donanması'na operasyonel entegrasyonunu askıya alacak bir girişiminiz bizi çok memnun edecektir. Esasen İspanyol uçak gemisi Juan Carlos I'in bir kopyası olan böylesine gelişmiş bir silah sisteminin, Türkiye ile Yunanistan arasındaki güç dengesini değiştireceği açıktır.

İspanya Hükümeti'nin Türkiye'ye yönelik silah ambargosunun doğru bir siyasi mesaj olacağını ve Ege ve Doğu Akdeniz'deki durumun istikrara kavuşmasına katkı sunacağını değerlendiriyoruz.

Önerdiğimiz 'askıya alma' kararı; Türk Hükümeti Avrupa ilke ve kurallarına uygun davranmaya başlayana dek sürdürülmelidir."

MADRİD'DEN NET YANIT
Kyrtsos'un mektubuna önceki gün bir mektupla yanıt veren İspanya ise' işbirliğini durdurma' talebini yerine getirmeyeceklerini bildirdi. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Ivan Redondo imzasıyla verilen yanıtta, şu ifadeler kullanıldı:

"Geçen aralık ayında diğer imzacılarla birlikte Türk filosu için bir LHD gemisinin inşasına İspanyol şirketlerinin katılımıyla ilgili olarak göndermiş olduğunuz mektubunuza, Başbakan adına yanıt veriyorum.

Akdeniz'de güvenlik ve istikrarın İspanya için bir öncelik olduğunu garanti edebiliriz. İspanya, ekipman veya teknoloji ihracatının ulusal ve uluslararası standartlara uygun olmasını sağlamak için katı kriterler uygulamaktadır.

Fakat bildiğiniz gibi Türkiye; İspanya ve Yunanistan gibi Atlantik İttifakı'nın bir üyesidir. Üç müttefik ülke olarak aynı değerleri ve NATO'nun halihazırda var olan çokuluslu ağları aracılığıyla düzenli olarak savunma teknolojilerimizi, doktrinlerimizi ve uygulamalarımızı paylaşıyoruz. Bu, İspanya'nın Türkiye ile endüstriyel işbirliği programını belirleyen siyasi-askeri mühürdür."

 

ÇAVUŞOĞLU'DAN ANADOLU ZİYARETİ
Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya Büyükelçisi Francisco Hergueta ile birlikte önceki gün TCG Anadolu Amfibi Harp Gemisi’ne tasarım desteği sağlayan Navantia firması yetklisi Menendez’le görüştü.

Konuyla ilgili olarak Bakan Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamada, "İspanya Büyükelçisi Francisco Javier Hergueta ile TCG Anadolu’ya tasarım desteği sağlayan Navantia firması Doğu Akdeniz Genel Müdürü Pablo Menendez’le savunma sanayii işbirliğimizi görüştük. Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemimiz TCG Anadolu yakında hizmete girecek" ifadelerine yer verildi.

İnşa faaliyetleri Sedef Tersanesi tarafından tamamlanmak üzere olan TCG Anadolu (L-400) Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD), envantere girdiğinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın sancak gemisi olacak. Halihazırda donatım ve test faaliyetleri devam eden TCG Anadolu’nun, 2021 yılı içerisinde Türk Donanması’na teslim edilmesi planlanıyor.

TCG Anadolu ile birlikte şu ana kadar hiç sahip olmadığı kadar büyük bir kuvvet aktarımı kapasitesine ulaşacak olan Türk Donanması, bu platform üzerinden; helikopter, İHA, tank, zırhlı muharebe aracı, zırhlı personel taşıyıcı, taktik tekerlekli zırhlı araç ve LCAC/LCM gibi araçlar ile harekat icra edebilecek.

231 metre uzunluk ve 32 metre genişlikteki geminin tam yük deplasmanı yaklaşık 27 bin ton olacak.

 

Aydınlık / Tevfik Kadan

Tarih:
Diğer Haberler