Avrupa Birliği, 'Yüzyılın Anlaşması' planını reddetti

Avrupa Birliği, ABD'nin 'Yüzyılın Anlaşması' planını reddederek, İsrail'in daha fazla Filistin toprağı ilhak etmesinden endişe duyduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği, 'Yüzyılın Anlaşması' planını reddetti

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD'nin İsrail-Filistin sorununun çözümü için 28 Ocak'ta sunduğu plana ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail-Filistin sorununu barışçıl bir şekilde çözecek her türlü girişimi desteklediğini belirten Borrell, "AB, 1967 sınırları dahilinde iki devletli çözümü desteklemeye devam ediyor"dedi.

İki bağımsız devletin eşit toprak dağılımına sahip olması gerektiğini savunan Borrell, "ABD'nin sunduğu girişim, üzerinde uluslararası anlaşma sağlanmış ölçütlerle uyuşmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

'İki taraf kendi arasında çözmeli'

Borrell, adil ve kalıcı barış için iki tarafın da müzakerelere dahil olması gerektiğine dikkat çekerken, özellikle sınır konuları, Kudüs'ün statüsü, güvenlik ve mülteci sorunlarının taraflar arasında çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı faaliyetlerden kaçınmaları için iki tarafa da çağrıda bulunan Borrell, "Ürdün Vadisi ve Batı Şeria'nın bazı kısımlarının ilhakına ilişkin açıklamalardan özellikle endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.

'İLHAKA KARŞI ÇIKTILAR' 

Borrell, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca AB'nin İsrail'in 1967'den beri işgal ettiği topraklar üzerindeki egemenliğini tanımadığını belirterek, "İlhaka yönelik adımlar uygulanırsa bunlara karşı çıkılır" uyarısında bulundu.

AB'nin uluslararası hukuka uygun ve iki tarafın da kabul edeceği siyasi sürecin başlatılmasını desteklemeye devam edeceğini kaydeden Borrell, birliğin aynı zamanda İsrail'in güvenliğine de önem verdiğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmazlığa "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı "Yüzyılın Anlaşması" planını açıklamıştı. Plan, uluslararası kamuoyunda çok sayıda tepki ile karşılaşmıştı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler