Twitter’ın incileri bir bir döküldü: Kullanıcılara siyasi sansür

Ünlü milyarder Elon Musk Twitter’ı satın aldıktan sonra önceki dönem yöneticilerin gizli uygulamalarını ifşa etmeye başladı.

Twitter’ın incileri bir bir döküldü: Kullanıcılara siyasi sansür

Musk'ın paylaştığı 'Twitter Dosyaları'na göre Twitter, siyasi görüşü ‘uyumsuz’ olan kişileri kara listeye almış.

 

Son seçimlerde Trump’a verdiği destekle bilinen ünlü milyarder Elon Musk Twitter’ın uyguladığı siyasi sansürleri bir bir ifşa etti. Twitter’ın popülerleşmesini istemediği paylaşımların ve kullanıcıların öne çıkmasını ve yayılmasını engellemek için “Trendler Kara Liste”, “Kara Listede Ara” ve “Yükseltmeyin” gibi kategorilere eklediği ortaya çıktı.

FBI’nın Twitter içindeki elemanı olarak bilinen ve Beyaz Saray ile Twitter arasında köprü görevi gördüğü iddia edilen Avukat Jim Baker'ın işten çıkarılmasının ardından Musk dosyaları yayınlamaya başladı.

 

ABD GÜVENLİK TEŞKİLATLARI İLE DÜZENLİ GÖRÜŞME
Twitter, geçen mart ayında Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın kullandığı bir dizüstü bilgisayardan bazı bilgiler ifşa edilen New York Post haberini engelleme kararı almıştı. Musk'ın ilk yayınladığı dosyada bu kararın nasıl alındığına dair ayrıntılar yer aldı.

Yayınlanan ikinci dosyada ise Twitter yöneticilerinin ‘istenmeyen’ kullanıcıların popülerleşmesini engellemek için gizli kara listeler oluşturduğu, Cumhuriyetçilerin, LGBT’yi eleştirenlerin, siyasi olarak ‘uyumsuz’ olan kullanıcıların nasıl sansürlendiğinin ayrıntıları yer aldı.

Önceki gün yayınlanan üçüncü dosyada ise Kasım 2020 seçimleri öncesinde Trump’ın engellenen paylaşımlarının, eski Twitter yöneticileri tarafından nasıl düzenli olarak ABD güvenlik teşkilatları ile görüşüldüğü ve engelleme sürecinin yönetildiği belgelendi.

‘ENGELLEMEK İÇİN GEREKÇELER YARATIN’
Dün “Donald Trump’ın Kaldırılması” başlığı ile yayınlanan dördüncü dosyada çarpıcı bilgiler yer aldı. Dönemin Twitter yöneticilerinin “Trump’ı Twitter üzerinde engellemek için gerekçeler yaratın”, “Diğer siyasi liderlerden farklı olarak yalnızca Trump için bir politika değişikliği arayın” gibi talimatlar verdiği ortaya çıktı.

Trump muhalifleri Twitter’a baskı yapmasına rağmen uzun süre engelleme kararı alınmamıştı. Twitter 2018’de gelen yoğun baskılara karşı “Bir dünya liderini engellemek önemli bilgileri gizler. (...) gerekli tartışmaları engeller.” açıklaması yapmıştı. 6 Ocak olaylarından sonra (Trump taraftarlarının ABD’de meclis binasını basması) aralarında eski başkan Obama’nın eşi Michelle Obama’nın da yer aldığı bazı popüler isimler Twitter üzerinden açıkça Trump’ın hesabının kapatılması için çağrıda bulunmuştu.

 

 

EKRAN GÖRÜNTÜLERİNİ DAHİ SANSÜRLEMEYİ DÜŞÜNMÜŞLER
Musk'un açıkladığı dosyalara göre, olaylı seçimlerden sonra Twitter yöneticileri, Trump’ın paylaşımlarını önlemeye karar veriyorlar. Hangi yöntemle nasıl önlem alacaklarını tartışan iki yönetici, ifşalanan konuşmalarında “Şiddete tahrik”, “şiddete teşvik”, “tekrarlanan suç” gibi gerekçeler üzerinde tartışıyorlar. Sonunda “şiddete daha fazla kışkırtma riski” adı altında yeni bir gerekçe üretiyorlar ve ertesi gün Trump’ın hesabı kalıcı olarak askıya alınıyor. Hesabının askıya alınmasına dair tek ciddi itiraz kıdemsiz bir çalışandan geliyor.

 

Hesap kapandıktan sonra bazı kullanıcıların Trump’ın eski paylaşımlarının ekran görüntüsünü paylaşması da dönemin Twitter yöneticileri arasında tartışma konusu oluyor. Bir yönetici ekran görüntüsü paylaşanların da engellenmesi gerektiğini savunurken diğer yönetici bazı ekran görüntülerini ‘Trump’ı eleştirenlerin’ paylaştığını söyleyerek bunların engellenmesi noktasında emin olmadığını belirtiyor.

 

‘HERHANGİ BİR POLİTİKA İHLALİ’
Bir yönetici başka bir yöneticiye gönderdiği mesajla “12 saatlik hesap kitlenmesinden sonra politikalarımız ihlal edilirse Trump’ı kalıcı olarak askıya alacağız.” diyor. Diğer yöneticinin “Hangi politikadan bahsediyoruz?” sorusuna “Herhangi bir politika ihlali” yanıtı geliyor.

2019 yılında Twitter Türkiye’de Vatan Partisi, Aydınlık Gazetesi, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Liseliler Birliği resmi hesapları ve yöneticilerinin hesaplarını askıya almıştı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek “Twitter kuşsa biz kartalız!” paylaşımında bulunarak tepki göstermişti.

MUSK YENİ BİR GÜNCELLEME  ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Yeni gelecek güncelleme ile kullanıcılar Twitter’ın bugüne kadar kendilerine sansür uygulayıp uygulamadığını görebilecekler. Eğer hali hazırda sansüre uğrayan kullanıcı varsa buna itiraz edebilecek.

 


 HUNTER BİDEN’A YARDIM ELİ
Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın bilgisayarının hafızası, tamir için verdiği teknisyen tarafından yedeklenmişti. Bu bilgilere New York Post ulaşarak haberleştirmişti. Hunter Biden’ın Ukrayna’da biyolojik silah laboratuvarı fonlanmasını organize ettiği ve Çin istihbaratından 36 milyon dolar para aldığı ortaya çıkmıştı. Bilgisayarın kesin olarak Hunter Biden’a ait olduğu kanıtlanmasına rağmen NYP’nin haberi Twitter tarafından engellenmişti.
 

 

VİKİPEDİA PAYLAŞIMA İZİN VERMEDİ
‘Özgür Ansiklopedi’ sloganı ile yayın yapan internet ansiklopedisi Vikipedia, Musk’ın yayınladığı ‘Twitter Dosyaları’ serisinin kaydedilmesine izin vermedi. Vikipedia’yı ‘solculara ön yargılı’ olmakla suçlayan Musk, Vikipedia’nın Demokratlar'ı desteklediğini paylaştı.
 

 

NORMAL İNSANLAR BİLMİYOR
Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın önceki gün yayınladığı ‘Twitter Dosyaları’ çarpıcı bilgilerle dolu. İkinci raporda eski çalışanların yazdıklarına yer verildi. Twitter’da çalışan bir mühendis, “Görünürlüğü oldukça sık kontrol ediyoruz. İçeriğinizin yükseltilmesini de büyük ölçüde biz kontrol ediyoruz. Ve sıradan insanlar bunu yaptığımızı bilmiyor.” itirafında bulundu. Twitter bünyesinde bu sansürleri yönetmesi için ‘Stratejik Müdahale Ekibi’ veya ‘Küresel Yükseltme Ekibi’ adı altında ekipler kurulduğu öğrenildi.

Aydınlık gazetesinden Mustafa Altınkaya'nın haberidir.

Tarih:
Diğer Haberler